Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Помощ относно избор на обектив
Автор: LadyPolgara   
Дата:   19-02-13 17:28

Здравейте, имам Nikon 1v1 с NIKKOR VR 10-30 mm f/3,5-5,6. Доволна съм от китовия си обектив, става за почти всичко.
Но тъй-като искам да снимам предимно портрети, сега реших да си взема още един обектив от серията.
Чудя се между телебектива1 NIKKOR VR 30-100mm f/4.0-5.6 и бързият, еквивалентен на 50мм 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 .
Искам да постигна острота на портрета и приятно разфокусиран мек заден фон. Гледах ревюта в нета, но така и не можах да реша от видяното.
Ще се радвам, ако някой ми помогне с избора! :)

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ относно избор на обектив
Дата:   19-02-13 19:50

Пропуснах да кажа, че кропфакторът на тялото е 2,7, т.е. телеобективът, който съм харесала е еквивалентен на 80-300.

Автор: Simbon4o   
Дата:   19-02-13 20:15

Амиии по тези въпроси трябваше да помислите преди да си купите никон 1 [smilie5] за съжаление. Относно мекия заден фон и т.н. тази система е най-зле от всички безогледални, без пентакс Q(които са с още по-брутален кроп фактор).

30-100 с тези си бленди 4.0-5.6 няма да даде нищо особено като дефокус на фона. С други думи това е обектив който може да даде визията горе долу на 53-200 обектив за 1.5х кроп матрица на бленди 8.0-11 или мнооого далеч от портрети с достатъчен мек дефокус.

За портрети при 35мм кадър/матрица/... диапазона е 50-200мм горе долу, ако трябва да изберем по-универсален обектив трябва да е възможно по-посредата на този диапазон. т.е. около 70-100мм делено на 2.7 = 25-37мм, т.к. имаме кроп фактор. За да докараме визията на 1.5 кроп фактор поне с евтин 50 1.8 на него, обектива за никон 1 трябва да е 25мм на бленда 0.5 и т.к. няма такъв в системата и изобщо по принцип, за мен поне това не е система за портретисти. Поради доста гъстата матрица резултатите с обективи правени за 1.5 кроп матрица или фул фрейм 35мм по всяка вероятност ще са плачевни и остава да се разчита на моделите правени за 1 серията.

Приравняванията, които съм дал за примери съм ги смятал съвсем наум и не по специални сложни формули и е възможно да имат малки грешки, но малки.

За портрети - друга система(тяло и обективи).

Дата:   19-02-13 20:56

Благодаря за изчерпателния отговор.
Ясно ми е, че с тази камера не мога да очаквам много и ми беше ясно и когато я взимах, но за момента разполагам с нея.
След прочетеното, си направих извода, че 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 ще свърши по-добра работа, заради блендата си.

Автор: qpalzm   
Дата:   19-02-13 21:10

Не слушай форумните професори!Онова е хубаво това не става ама не са го и пипали.От двата обектива е по-добре да си вземеш 18.5

Автор: io_bs   
Дата:   19-02-13 21:17

Според мен с телеобектива ще се получава по-добър дефокус. Иначе наскоро имаше слухове, че щели да пускат и 35мм f/1.2, който ще е по-подходящ за портрети, но сигурно и доста скъп.

Дата:   19-02-13 21:19

Благодаря, qpalzm!:)
18.5 ще да е

Автор: qpalzm   
Дата:   19-02-13 21:36

Io_bs в грешка си.Пробвал съм и двата обектива в магазина и на пръв поглед 18.5 е много по-добър откъм дефокус.Иначе никон1 ще бъде най-добрата безогледална система за зоом обективи.35мм ако пуснат ще бъде макс 600лв.Все пак сензорът е по-малък и не изисква големи стъкла.

Дата:   19-02-13 22:24

qpalzm искрено ме забавляват убежденията ти :). 35 1.2 за 600лв, това даже никон няма да могат да го направят, освен ако мислят като теб, че теглото на стъклото определя цената. Относно най-добра система за зуум обективи... още по-смешно ми става понеже м4/3 отдавна е взела този приз, качеството на картината при м4/3 е много по-добро и компактността е същата. Не се налага да пробвам 18.5мм 1.8 понеже в нета има достатъчно примерни кадри и имам опит с доста обективи както и понятие кое е възможно и кое не, идеално дефокусира дребни обекти, максимум човешка глава. Като цяло слаба работа. Можеби с преходник и 35 1.8 никор ще има някакви сносни резултати, но...
По моему, ако мераците отиват на портретна фотография най-добре да се смени системата овреме.

Дата:   19-02-13 22:40

Simbon4o, със сигурност би било най-добре да се смени, не споря. Но нямам финансовата възможност. ;)
Засега за любителските ми снимки - толкова.
Колкото до преходника, не ми се дават 400 лева за него и после за обектив допълнително.

Публикацията е редактирана (19-02-13 22:40)

Автор: kvakioh   
Дата:   19-02-13 23:24

Системата 1 на Никон няма голям избор, отново обаче някой иска да натика 35/1.8G на никон ведно с преходник.
Най-добре си вземете всичките обективи за тази система и така се елеминира проблема. Да, този 18.5 е по-добър от първоначалния Ви избор за обективи.

Дата:   20-02-13 00:05

Аз не, че искам просто няма какво друго [smilie5] бедна е системата. И поне за мен - безмислена.

Автор: hotsnail   
Дата:   20-02-13 00:13

вземи си фотоапарат после мисли за обектив. Има промоции на Сони и Олимпус. Ако имаш повече пари Панасоник или Фуджи. Пък има и скъпи олимпуси и Сонита.

За обективи ако искаш с автофокус евтините опции са Сони 50/1.8 или Олимпус 45/1.8 или Фуджи 35/1.4 (по-скъпо). За повече пари Олимпус 75/1.8 (за Сони май ще има нещо подобно тази година.)

Това е. Забрави Никон и Канон при компактните апарати.

Ето ти хубава промоция

Олимпус също пускат супер промоции. Май от Амазон.де е най-изгодно, един познат си взе Олимпусче за под 500 лева с обектива

ПП Е техното има и Олимпус на тънки пари.Лошо е че са старите модели. Тия от 2012-а са много по-добри.

Публикацията е редактирана (20-02-13 00:20)

Дата:   20-02-13 00:22

hotsnail, благодаря за коментара.
Но все пак темата е "помощ относно избор на обектив" и още по-конкретно между два определени, а не каква камера да си взема вместо сегашната. :)

Публикацията е редактирана (20-02-13 00:23)

Автор: hotsnail   
Дата:   20-02-13 00:32

ами няма много опции смислени писаха ти го и други. Никон 1 е за семейни снимки апарат.

Значи със скъп никор например 200/2 или нещо подобно, ще стане нещо почти добро като размазване на фона. Ама сравнено с цената и качеството на един некс или пен няма място за сравнение.

за справка $6000 e Nikon 200/2. Следващия вариант е 84/1.4 т.е. 3000 лева. Следващия дето вече е съмнително колко ще има размазване на фона е 85/1.8 за 1000 лева, след това 50/1.4 за 700. От там настене забрави арт ефекти с тая матрица. Тия всичките дето ги изредих им трябва адаптер за да ги сложиш на никон 1.

Най евтиния вариант един ПЕН за 500 лева (със зум обектив) и отделно за портрет 45/1.8 за 650 някъде отиваш на на 1150 лева с комбинация дето прави страхотни снимки (по-добри от тия дето ще направиш с обектива за 3000 лева и никон 1). Най-евтиния пен си има недостатъци, ама снима добре, невероятно добре сравнено с твоя апарат.

ПП Виж с некс и 50/1.8 как изглеждат нещата, съвсем аматьорски

https://lh3.googleusercontent.com/-kmNaxo4OnrM/UIwcWRTRKmI/AAAAAAAATvI/DjAQq2hMXVw/s1600/DSC06867.jp

https://lh5.googleusercontent.com/-zWDjteTBeMI/UIwcqCkEqMI/AAAAAAAASn0/a0aLvptIgPc/s1600/DSC06903.jp

Има една тема за снимки с безогледални там има и много с олимпус виж ги.

Ето тази ми е най-радикалната снимка с доста обработка и доста изрязвана

https://lh3.googleusercontent.com/-ez6HPO-IOLc/UI8CnQfGweI/AAAAAAAASuY/OI_BPFXeDCc/s1280/DSC06840-pp

ППП Събери малко повече парички. Не си струва да наливаш в пробито корито. Ако си купиш НЕКС ще ти подаря един портретен обектив ръчен фокус и адаптер (ако искаш сама си го купи за 40-50 лева). Малко трудно се снима с него ама прави хубави снимки. Ето ти примерче

https://lh3.googleusercontent.com/-1knTWkxaojQ/TUV62vYHu_I/AAAAAAAAMFI/lpOL1pMWj70/s1152/DSC03854-3.

https://lh4.googleusercontent.com/-sKDsrQSs5aw/TUV7SA-yBtI/AAAAAAAAMF4/yh38y8cvaQk/s1152/DSC03859-8.

Публикацията е редактирана (20-02-13 00:52)

Автор: prisonbreak   
Дата:   20-02-13 11:38

Лейди. Регистрирана си преди 8години.Нямаш нито една снимка в профила...Снимай си китака и тва е. За 8 години, нищ ода не разбираш от фокусни разстояния, /мазане на фон и т.н./ .
Портретни снимки с 18мм. Смешно е.

Дата:   20-02-13 11:43

На CX кроп това се явява нормална дължина. Не че не става за портрети, но късите теле обективи са най-честите „портретчици“ [smilie3]

Автор: prisonbreak   
Дата:   20-02-13 11:55

Не съм много сигурен в това. Този обектив си е произведен точно за това тяло.При положение че има 10-30, за кво и е 18,5мм.
Ако сложи нормален 35мм, може и да се приближи до някъв портретен, но с 18.5. Смешно е.

Дата:   20-02-13 12:36

> При положение че има 10-30, за кво и е 18,5мм.

Светлосила? По-добра оптика?

Дата:   20-02-13 17:38

prisonbreak, по-леко с изявленията... Направила съм си акаунта преди осем години заради самия форум най-вероятно (честно казано дори нямам спомен) и изобщо не съм ползвала този сайт ...
Взех си фотоапарат преди месец, преди това съм имала една-две сапунерки само и изобщо не съм се интересувала.
Сега искам да си поснимам с този фотоапарат, да се понауча, пък тогава ще мисля за евентуална смяна.

"При положение че има 10-30, за кво и е 18,5мм."

Няма да коментирам (нали нищо не разбирам), само ще ти дам за пример тези снимки:
Снимка, правена с 18.5
Снимка, правена с 10-30
ето една с 18.5 от по-близък план

Публикацията е редактирана (20-02-13 17:53)

Автор: photostoykov   
Дата:   20-02-13 19:09

Широк е този обектив за портрети!
Поради малката матрица, DOF е доста голям и кремообразно боке трудно се получава.
30-100 mm е логичната добавка към 10-30 mm.
Трябва обаче да се види на напълно отворена диафрагма какъв дефокус дава.

Дата:   20-02-13 19:17

photostoykov, засега се спрях на 18.5, но ще тествам и двата обектива в магазина, точно заради това. :)

Публикацията е редактирана (20-02-13 19:18)

Автор: photostoykov   
Дата:   20-02-13 19:24

Единствено Вие можете да определите какво Ви удовлетворява.

Успех!

Автор: джъмбо   
Дата:   20-02-13 20:07

Автор: photostoykov
Дата: 20-02-13 19:09

Широк е този обектив за портрети!

това звучи доста титанично, че и подкрепено с удивителна....
това е приравнен 50 мм към 35 мм стандарт

сума народ си пукаше портрети с 50 ката на лентовите камери така че някой да ми обяснява, че и широк за портрети ми е направо че се изказва неподготвен....

много от портретите които снимах с д3 или с лайка си бяха с чист 50так...

по тая логика никой не трябва да си купува 35/1.8 за АПС-Ц матрица [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   20-02-13 20:13

Тихо, че ей сега ще долети квакиох и ще започне да философства, че вече всеки имал такъв обектив [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: