Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 На колко MPix снимате ?
Автор: disabled   
Дата:   28-12-12 19:28

9 Mpix достатъчни ли са за да не губи снимката детайли и да е достатъчно добра за формат до А4 макс.

Отговори на това съобщение
 Re: На колко MPix снимате ?
Автор: pefoto01   
Дата:   28-12-12 19:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   28-12-12 19:39

Къде мога да видя тази настройка ?

Аз смятам, че с по-малко Mpix за кроп матрица е по-добре... защото все пак по-хубаво е пиксела да е по-голям... освен ако не бъркам нещо?

Автор: asahi   
Дата:   28-12-12 19:41

На макс. И си прочети упътването на апарата.

Дата:   28-12-12 19:44

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: mitku   
Дата:   28-12-12 19:45

Винаги снимам на максимални мегапиксели... колкото може апаратът. Картите памет вече са доволно евтини, че да си режа технически качество на снимките за да пестя от памет. Всъщност почти винаги снимам в RAW+JPG (само в краен случай, когато съм някъде далеч от компютъра за дълго време и започне да ми свършва паметта, минавам само на JPG, което се случва крайно рядко, тъй като RAW-овете и клиповете се запосват на 32GB карта, а в другия слот JPG-овете се на 8GB, а си нося и няколко бекъп карти по 4-8GB). "Пестя" донякъде само, че като снимам по този начин (RAW+JPG), все пак JPG-ът е Basic. Но ако ми потрябва повече качество винаги мога да ползвам RAW-а. [smilie7]

Автор: papi   
Дата:   28-12-12 19:47

на 12 мгп снимам защото икономически е по изгодно-5 лв на пиксел...който може да смята,да пресметне за какво иде реч

Дата:   28-12-12 19:48

Според мен има значение дали точките са 4928х3264 или 3696х2448 на матрица 23,6 x 15,6 мм/ това не означава ли ще се променя размера на пиксела ?!?

Автор: harvester_vn   
Дата:   28-12-12 20:00

Не.
Когато преоразмериш една снимка в компютъра си, резолюцият на екрана ти променя ли се?

Публикацията е редактирана (28-12-12 20:02)

Автор: compur   
Дата:   28-12-12 20:02

за отпечатване на принтер или показване на монитор?

Дата:   28-12-12 20:06

за монитор..

Автор: compur   
Дата:   28-12-12 20:08

щом е за монитор е все тая...

поне 7.2MP - за да получим отпечатана снимка в размер 8 x 10 инча (20 х 30 сантиметра).

за монитор и 2MP стигат!

[beer] [beer] [beer]

Дата:   28-12-12 20:08

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   28-12-12 20:13

disabled,
приеми, за по-лесно (макар че всъщност е по-сложно), че пикселите от "максималната" резолюция на матрицата ти са физически сензорчета, едно към едно - един пиксел от кадъра - един физически рецептор от матрицата :) . На всеки пиксел - по един физически сензор на матрицата ти. Ако избереш камерата ти да снима на по-малко пиксели, то няма да се променят броя и размера на тези точки (те са си хардуерно, физически, такива и не се променят), а само след като камерата ти направи снимка в естествената си резолюция, после я ресайзва надолу софтуерно, по сходен начин, по който би го направил и друг софтуер, Photoshop например. В действителност нещата са по-сложни, но така или иначе матрицата ти не се изменя като променяш резолюцията на кадъра. С други думи - нищо не печелиш като избираш различни резолюции на кадъра. Това по никакъв начин не променя физическите параметри на матрицата ти.

[shtrak]

Дата:   28-12-12 20:16

Дата:   28-12-12 20:29

fine

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   28-12-12 20:36

Fine вероятно е избраното качество или по друг начин казано, настройката на параметъра Image quality от менюто ти.
Това, за което pefoto01 те пита всъщност, вероятно е стойността на параметъра Sharpening (който при теб е в интервала между 0 и 9 доколкото ми е известно) за съответния Picture Control, който използваш.

Дата:   28-12-12 20:42

aaa, ясно разбрах. Снимам на Неутрал (NL) и Sharpness ми е на 2

Автор: jivkojj   
Дата:   28-12-12 20:48

С д90 - 12Мпиксела, в 90% от снимките е на 6Мпиксела. В пълна резолюция снимам само в .НЕФ.

Многото мегапиксели [smilie23]

Дата:   28-12-12 21:38

На колко трябва да ми е Sharping ??

Автор: mihajlov2   
Дата:   28-12-12 22:59

Препоръчвам ти да снимаш в RAW (т.е. в NEF). След това отваряш снимката в Lightroom например, включваш оптичните корекции, оправяш хроматичните аберации и хоризонта, ако се налага, поиграваш си малко с Clarity и Vibrance, също ако се налага, пипваш малко кривите, пак ако се налага, същото се се отнася и до White balance, оправяш и Noise Reduction-а при нужда, и накрая, опираш до Sharpening-a. Задаваш примерно: Amount 40, Radius 0.8, Detail 50, Masking 0, или: Amount 40, Radius 0.8, Detail 35, Masking 0. И експортираш в JPEG или в TIFF. Или задаваш Amount 0, експортираш в TIFF или в JPEG, отваряш във Photoshop, преминаваш в режим Lab Color, преминаваш в канал Lightness, отиваш на филтри, отваряш Sharpen, след това Unsharp Mask, и задаваш: примерно Amount 45, Radius 0.5, Threshold 0. Повтаряш още веднъж. Връщаш се в канал Lab, после се връщаш в режим RGB. Записваш крайния резултат.
Или когато си в Lab - Lightness, задаваш еднократно Amount 180, Radius 0.3, Threshold 0. Или Amount 300, Radius 0.3, Threshold 0. Или с експерименти определяш някакви други стойности. После завършваш по гореописания начин.

Трудно ли ти се струва, а?[smilie18]

Публикацията е редактирана (28-12-12 23:12)

Автор: mcnicko   
Дата:   28-12-12 23:47

Абе напоследък много шашави теми се навъдиха...

Като не можете да си позволите да обработвате и съхранявате 16 мп файлове, защо си купувате такива тела? То си е чисто унижение да го ръчнеш на 9мп и да снимаш в JPEG с D7000... Пиксели миксели... Ако искаш по-големи пиксели - продавам си К100Д-то, 6мп - големи са колкото искаш, че и на А4 се разпъват доволно... не знам защо някои дават толкова пари за техника и накрая не и ползват потенциала...

Дата:   29-12-12 08:31

Колега, mcnicko, може ли да ми посочиш къде съм написъл, че не мога да ги съхранявам или обработвам 16Mpix снимки? Пуснах темата, защото търся добро качество, а не малък размер!!!
А по въпроса " защо някои дават толкова пари за техника" , отговора ми е : Щото мога!

И да не оставаш с грешно впечатление, че търся малък размер ще ти кажа, че винаги снимам на RAW+ Jpeg и след това снимките, които ще обработвам оставям RAW, а другите ги махам.

Дата:   29-12-12 08:34

И другото ми е интересно.... Щом казваш че е унижение да снимаш на малко Mpix, това означава ли че ако си купиш D5200 ще снимаш ма 24.1Mpix??????

Автор: daniil-k   
Дата:   29-12-12 09:01

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »