Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Снимане през Визьора?
Автор: sickdreams   
Дата:   23-12-12 13:40

здравейте, колеги. Задължително ли трябва да се снима през визьора, какви са предмиствата и за какъв тип фотография е най-добре? Никога не съм снимал през визьора, въобще не мога, гледам на дисплея като турист и това е, а ми се иска да изглеждам като професионалист. Снимам на улицата.[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане през Визьора?
Автор: qpalzm   
Дата:   23-12-12 14:13

[smilie7]Връчете му Златен скункс[smilie7]

Автор: localhost   
Дата:   23-12-12 14:14

Аз се присягам за пуканките ...

Автор: slav4cho   
Дата:   23-12-12 14:17

Въпрос на личен избор.Аз лично предпочитам визьора,защото ми е по-лесно.Освен това снимането с дисплей в слънчево време е доста по неудобно,заради отблясъците.При ДСЛР телата,фокуса е много по-бавен през дисплей,което може да е проблем при динамични ситуации.

Автор: vboykov   
Дата:   23-12-12 14:19

Ако снимаш с SLR е по-добре да гледаш през визьора - в това е смисъла на цялата система с огледалото, което ти дава директен образ през обектива. Също и автофокусната система работи при спуснато огледало т.е. по-бърз автофокус.
Ако не си с SLR снимай както ти е удобно, важното е резултата да е добър, как изглеждаш ти е последна грижа [smile]

Дата:   23-12-12 14:26

Само с dslr снимам, колега. Значи гледайки през визьора автофокусът е много по-бърз, така ли? Мислех, че това зависи главно от бързината на обектива. Използвам автофокус често, но съм сложил AF QUICK, което е светкавчно автофокусиране, гледайки го на дисплея.

Автор: detlene   
Дата:   23-12-12 14:41

Колега

Автор: emo1   
Дата:   23-12-12 14:53

Едно от предимствата да снимаш през визьора е че имаш три опорни точки и се намалява клатенето на апарата.

Автор: Alex-dan   
Дата:   23-12-12 14:56

а ми се иска да изглеждам като професионалист.

[thankyou]

Автор: mcnicko   
Дата:   23-12-12 15:01

Вземи си и фото жилетка [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: imitev   
Дата:   23-12-12 15:12

И асистенти за осветлението...

Дата:   23-12-12 15:16

Това беше шега за изглеждането. Благодаря на другите колеги за смислените мнения. Ще гледам да се науча да използвам по-често визьора.[smilie3]

Автор: iiccoo   
Дата:   23-12-12 15:18

Повечето плюсове си ги прочел вече по-нагоре:

+ Не ти пречи слънцето.
+ Държиш по-устойчиво фотото.
+ Фокусираш по-бързо.

Освен тези неща

+ Хабиш по-малко батерията.
+ Фотоапаратът не ти загрява от дисплея (когато загрее от дисплея се получава повече шум по снимките, или поне така съм чел без да съм го тествал, но щом го пише, значи е вярно).

И не на последно място - изглеждаш, като професионалист [smilie25]

Дата:   23-12-12 15:21

Дам, това за батерията ми беше ясно. Аз предимно заради това съм се опитвал да снимам с визьора, за да пестя батерия, че много бързо свършва.

Автор: Canon   
Дата:   23-12-12 15:44

А сега и за недостатъците на оптичния визьор:

- В повечето апарати не виждаш 100% това което снимаш.

При фокусиране:
-Аутофокусните точки никога не са точно там, където ти си искаш да ти е фокуса.
-В някои апарати са скупчени в центъра и покриват много малка част от образа.
-Аф винаги трябва да бъдат калибрирани с микроаджъстмънт, дори и да са близки до нулева корекция.
-АФ не си повтарят резултата толкова точно колко liveview (през дисплея), с изключения на няколко модела висок клас професионални апарати.
-Точността и светочувствителноста на различните точки е различна и това води го грешки.

- През оптичния визьор не можеш да виждаш симулиран картинен режим (стиловете: монохрамно, цветно, ... ) и как изглежда при пре/недоекспониране, както е на дисплея.

- На дисплея можеш да виждаш (при някои апарати) жива хистограма в реално време.

- На дисплея може да си увеличиш (10x - 14x)част образа и да видиш/коригираш фокус с конктретно място

Автор: my.point.of.view   
Дата:   23-12-12 15:44

Аз често не снимам през визьор, а дисплей не ползвам.

Автор: name1993   
Дата:   23-12-12 15:48

Към мнението на iiccoo бих добавил и изолирането на снимащият от околната среда - което е и плюс и минус. Понякога помага за концентрацията, а понякога е малко неудобно (не виждаш кой ще влезе във фрейма при стрийт - изключвам телеметрите). Някои снимки изискват, а и са по-удобни с ползването на live view-то на екранчето (особено ако е артикулационно) - макро, пейзажчета, продуктови снимки и т. н.

Автор: bgprinter   
Дата:   23-12-12 17:42

Привържениците на техниката за не снимане през визьора в световен мащаб се наричат Ломографи, имат си блог, страници, и дори фирма която се грижи за тях. Името идва от руските апаратчета Ломо (ленинградски ала бала завод)

Марката Ломо е изкупена от западняци, правят в Китай пластмасарии с най-различни екстри и както излгежда имат печеливш бизнес. Една съвременна Ломо камерка струва от порядъка на 150 лева. Цента на материалите в нея е около 1 лев, барабар с лупите.

ето малко сайтчета ---->

http://www.lomography.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/LOMO

http://www.lomo.de/

http://www.lomography.de/

http://www.lomo.ch/

http://www.flickr.com/groups/lomo/

и да не забравя, освен че не гледат през визьора нямат и екранче. [smilie18] [smilie18]

Автор: emo1   
Дата:   23-12-12 17:49

Публикацията е редактирана (23-12-12 17:55)

Автор: TheBossBG   
Дата:   23-12-12 19:05

Дано не съм закъснял за бирата. [smilie5]

Автор: pefoto01   
Дата:   23-12-12 19:11

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: MikeDimit   
Дата:   23-12-12 19:28

Добре де, аз като снимам през шахтата миньор ли съм?!? Да зема да си зема начелник и каска, че от инспекцията по труда били нещо гладни...

Автор: pachok   
Дата:   23-12-12 21:32

Абе незнам базика ли се, ама мен визьора много ме дразни, а 5Д-то няма дори и Live View. 100 пъти по-удобно ми е с чупещият дисплей на турбосапунерката. Дано скоро ги разкарат тези огледала от апаратите, а и как тракат ... особено ако снимаш в някоя зала и трябва да се пази тишина.

Автор: pachok   
Дата:   23-12-12 21:39

То и Live View-то много не става де, че бави работата, но поне с него + Magnification и ръчен фокус можеш да разцепиш косъм на две (+ стативче).

Автор: Canon   
Дата:   23-12-12 21:42

pachok
Въпроса е: дали две снимки с полуфокус (примерно едната с бек другата с фронт) дали са равни на една с цял /точен/ фокус.

[smilie3]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: