Автор: malakar
Дата: 20-12-12 11:00
Щото някой нагоре каза, че всеки си хвалел неговото... ай да поразсъждаваме малко:
Възможните зуум обективи едновременно с (относително) широки и нормални милиметри на кроп матрица са (изброени както ми идват на ума, не по някакъв критерий):
Никор 18-55/ф3,5-5,6 - китак та дрънка, перфектен за парите си
Никор 18-70/ф3,5-5,6 - пак китак, не съм снимал с него
Никор 18-105/ф3,5-5,6 - пак китак, ама от кита на прозюмър камерите, повече от перфектен за парите си
Никор 16-85/ф3,5-5,6 - остър, скъп и тъмен. Снимал съм 10-ина дни с такъв (от приятел) и тогава реших, че няма да сменя 18-105 за такъв.
Никор 18-135/ф3,5-5,6 - не съм снимал с него, твърди се, че е китак :)
Никор 17-55/ф2,8 - про кроп обектив от ерата когато про телата на Никон бяха само с кроп матрици
Никор 17-35/ф2,8 - голям тежък фф обектив, при това доста скъп, не ти трябва ако до 4-5-6 месеца няма да си с ФФ камера
Тамрон 17-50/ф2.8 - със стабилизация или без стабилизация, твърди се, че дава добра картинка за добри пари - не съм снимал с него повече от 10 тест кадъра. Това, че е от друга марка може да значи липса на фокус (примерно) - зависи си от бройката
Сигма 17-70/ф2,8-4 - снимал съм 1-2 дни с такъв, не ми се стори зле. Зависи каква бройка ще уцелиш, може да фокурсираш, може и да не фокусирап
Сигма 18-50/ф2,8 - не съм го ползвал
Сигма 17-35/ф2,8 - фф обектив, диапазона едва ли ще е най-удобния на кроп матрица
Токина 16-50/ф2,8 - не съм го ползвал
Е, като си погледнеш цените на тез' обективчета по-горе и като знаеш ти какво си ползвал и колко те е ограничавало, лесно можеш да прецениш кое ще ти е ъпгрейд и кое не. И тъй като желанията и нуждите на всички са различни, всеки може да си избрал различен обектив и съответно да даде съвет за него.
Хайде хубав ден и без лоши чувства ![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
|
|