Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Здравейте,искам да ми помогнете с избора на първи твърд обектив.Двоумя се между 35 и 50 AF-S 1.8G.За много неща тук съм намирал полезен за мен отговор.Надявам се пак да намеря.
35мм е нормален обектив, 50 е къс теле. Аз имам първия и съм много доволен от него. Вторият е с по-ограничаваща дължина, която ще е по-подходяща за портрети, но това не значи, че и с 35мм не могат да се правят такива (въпреки че не е препоръчително да снимаш хедшотове с такъв).
35мм и 50мм не са портретни обективи. Дори на кропка с 50мм можеш да омажеш портрет, ако се набиеш на 30см да правиш възможно най-крупен план.
Както е казал demiman трябва да определиш за какво ще го ползваш и кой ще ти е по-удобен за целта.
А какъв обектив си ползвал преди това? Ако е някой в диапазона до 50мм, виж си снимките на колко си предпочитал да снимаш и така ще решиш най-добре.
Въпросът ти е малко като "Какви плодове да си купя, банани или портокали?". Няма как някой да реши вместо теб. Който и да ти казва "вземи си 35" или "вземи си 50", ти казва от гледна точка на това какво той или тя харесват за себе си.
Предполагам, че щом е първият твърд ще е за кропка. Е аз за миналата коледа бях пред същата дилема и избрах 50-тката. От тогава не съм го свалял за повече от половин час, но... сега ако можех да избирам бих взел 35мм. Тесничък ми е понякога, дълъг де.
Снимам с Д3100+18-105.Снощи си ги прегледах снимките и са между 35 и 50мм дължина.Мисля,че повечето снимки ще са вътре в помещение и от тази гледна точка се двоумя,дали 50 няма да е доста дълъг?Ама пък с 35 ще стават ли портрети?
Значи "портрет" е разтегливо понятие. Ако снимаш ухилени и запотени пиянски физиономии, може и на 24мм и даже после ще се кефят. В противен случай минимум 50мм. За портрет без искривявания/очевадни/, ти трябват едни 2.5 метра между апарата и модела и то зависи какъв портрет ще снимаш/ръстов, до кръста, лицев/. Трябват ти и още толкова между модела и фона, за да имаш прилично разфокусиране и не се подлъгвай по твърдениятя, че портрет се снима на най-отворена бленда. Доста грозно изглежда едноок модел.
Ако ще снимаш на най-отворена бленда си помисли:
1. Искаш носът да е на фокус, а очите не или обратното ?
2. Колко от кадрите изобщо ще са ти на фокус? Това да снимаш на F1.4 / F1.8 не е като да снимаш на F5.6 - има си брак, минимум 50% от кадрите, ако ползваш автофокус.
Аз имам твърди обективи, но реално при портрети в повечето случаи затварям блендата до F2 - F2.8, иначе се получава като в 1.
Ако снимаш на F2.8 тогава има обективи като:
- 17-55 F2.8 IS USM
- Canon 24-70 F2.8 / Tamron 24-70 VC
И неудобството от твърдия изчезва.
А ако искаш да снимаш наистина хубави портрети, според мен ти трябва този и той не е твърд:
- Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS II USM
Някъде пишеше за него, че бил като торба пълна с праймове ( твърди ).
135mm се явява евтина алтернатива на 70-200
Абе изобщо, за какво са ти твърди ? Хората варио-обективи са измислили! Остави твърдите в миналите векове!