Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Моля за съдействие при избора на широкоъгален обектив за D7000. Както става ясно от заглавието колебая се между тези два обектива: Tokina 12-24mm f/4 AT-X 124 AF Pro DX (старата версия - без мотор) и Sigma 10-20mm F/4-5.6 EX DC HSM (пак старата версия - тъмната). Дайте мненията и препоръките си моля. И двата са на една цена в момента 429$ - ще ги купувам от B&H. Може да покажете и някоя друга картинка, ако желаете! Благодаря предварително!
Сигмичката достатъчно остра ли е на 10/4 или си трябва 5.6-8-11 бленда?
Питaм защото се колебая между двата обектива (Sigma-та заради 2мм повече), Tokina (заради постоянната бленда 4, а и по-широкото) и Tokina 11-16/2.8???
sigma 8-16? не е много светлна, но е нов обектив и хубаво стъкло, иначе 10-20 ако сравняваш с токината, пробвал съм и двата и сигмата по-добре се представяше на д7000
Siгма 8-16 ми идва много солено, не мога да му сложа филтър, а и си остава тъмен обектив...за толкова пари е малко лудост. Може би друго яче щях да мисля, ако имах неограничен бюджет, но това не е така. Всъщност повече ми е интересен диапазона 10-24... така хем има широко, хем по-дълго, но пък Nikkor-a 10-24 пак ми скъпее, та за това гледам въпросните два, макс 3 обектива.
От BH ще поръчам на приятел да пазарува и да ми вкара стъклото от Хамериканско, а не директно от БГ.
Иначе ще се радвам на малко по-обосновани отговори, т.е. не само 10-20, ами да напишете защо ми препоръчвате въпросният обектив примерно. Остър е по цялата дължина, по-бърз ли е, не маже в крайщата ли...? Иначе примерни кадри гледам от един месец и понеже не мога да реша, за това прибягвам до съвет от вас!!!
Благодарско за мненията, де.. ама мисля, че не ми казвате всичко!
Тамрона категорично е по-зле от Сигмата и от Никора. Бях гледал някъде сравнение с кадри в голям размер. Преди да си взема Сигма 10-20, старата, доста гледах ревюта и кадри от всички широки обективи, като цената не ми беше водеща в избора (тогава още нямаше 8-16). Единственото предимство на Токината е светлосилата. На Сигма 10-20 пък трябва да се уцели бройката (не знам дали при Токина е така), за да е остротата на ниво по целия кадър. По всичко останало-цена, изкривявания, хроматични аберации (най-вече) превъзходството е за Сигма. Не веднъж съм пускал кадри в голям размер в подобни теми (например тази )
batzeto написа:
> Сигмичката достатъчно остра ли е на 10/4 или си трябва 5.6-8-11 бленда?
> Питaм защото се колебая между двата обектива (Sigma-та заради 2мм
> повече), Tokina (заради постоянната бленда 4, а и по-широкото) и Tokina
> 11-16/2.8???
И аз имах подобна дилема наскоро, Сигмата е мека в ъглите на най-отворена бленда. Взех си Токина 11-16мм и силно я препоръчвам!
В трети брой на списание Фотомания има сравнение на широки обективи и там най-добър изкарват Тамрон-а, споменат по-горе . Не е лошо да се види статията.
А може и на живо в магазина да се тества, Аз се колебаех между Токина 11-16 и Никор 10-24 и не можах да определя победител. Единият има аберации, но е по светъл и с много солидна изработкаа, другият е с по-удобен диапазон, но по-тъмен и 20% по-скъп. Като картинка не видях особена разлика и така и не можах да взема решение. За дисторсия не съм се вманячавал, защото за пейзаж не ми пречи.
> Аз се колебаех между Токина 11-16 и Никор 10-24 и не можах да
> определя победител. Единият има аберации, но е по светъл и с много
> солидна изработкаа, другият е с по-удобен диапазон, но по-тъмен и 20%
> по-скъп. Като картинка не видях особена разлика и така и не можах
> да взема решение. За дисторсия не съм се вманячавал, защото за
> пейзаж не ми пречи.
Аберациите на Токината (когато ги има) се чистят много лесно - дори автоматичното поправяне на фотошоп ги премахва напълно. Солидната изработка и светлосилата на незаменими. Ако пък случайно някой път 16 мм на Токината не ти стигнат, лесно можеш да направиш крачка напред или пък да кропнеш малко, за да получиш изображение сходно на това, което би получил с Никона на 24 мм.
Изрових два RAW-a от архива и направих 100% кропове. Левият е изострян и е кропнат близо до ъгъла от снимката, десният е на самия ѝ край. На първия аберации се забелязват само на часовника, на втория - по витрината.
EXIF:
11mm
f/16
ISO 200 - ISO 100
30 sec - 4 sec
belone, доколкото виждам от другата тема в крайна сметка си се спрял на Sigma 10-20/4-5.6 нали така? Също така пробно си поснимал с Tokina 11-16. Какво е крайното ти становище?
Направи една бърза разбивка и сравнение на двата, моля!
Цената ли беше определяща за избора ти или някакви качества, които видя в полза на Сигмата?
Фокусното разстояние, детайли в снимките и съотношението цена-качество. И досега снимам със сигмата и съм много доволен, дава страхотни цветове и детайли в небето и е с бърз автофокус (лично мнение!).
Все пак иди в магазина с апарата си и пробвай, това е много важно, иначе ще объркаш.
Аз лично трудно ще я видя в магазина, ще я поръчвам от вън - което си е нож с две остриета - казват, че Сигмите са перфектно, но ако случиш на бройка
Специално за тази Сигма, точно обратните отзиви на твойте четох в ленстип - там масово хората казват, че не е от най-бързите обективи, що се отнася до АФ и в повечето случай хората препоръчват Токина 11-16, което мен лично ме обърква....
Тествал съм 4 такива Сигми-две канонски и две никонски. Едната канонска (втора ръка) беше изключително зле-почти до средата на кадъра лявата половина беше омазана. Втората канонска (чисто нова от Щатите) беше без забележки. Първата Никонска, купена от тук, беше много добре с изключение на едно петно в дясната горна част на кадъра където падаше остротата и имаше видимо повече хроматични аберации. Втората никонска, пак купена от тук, е просто без забележки.