Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проявяване на ORWOCHROM
Автор: gaco.bacov45   
Дата:   12-12-12 18:34

Здравейте!Сканирах стари ленти на приятел,та попаднах на непроявени но снимани диапозитиви ORWOCHROM UT18.Явно има хора дето снимат заради самото снимане,щото винаги с нетърпение съм очаквал резултатът от тази дейност.Опитах да ги дам за проявяване,но ... никой ги не ще.Дали знаете в София къде биха се борили с тях? Хубава вечер![smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Проявяване на ORWOCHROM
Автор: fotorafi   
Дата:   12-12-12 18:40

Имам опаковки,комплекти за проявяване на ОРВОХРОМ.Има си упътване, трябва ти търпение,вода,доза,термометър, силна крушка за осветяване и комплект за проявяване
С една опаковка могат да се проявят 4 лайки UT-18
цена на 1 опаковка за 4 филма....8 лв

София, 0886-711-193,02/840-18-55

Автор: gaco.bacov45   
Дата:   12-12-12 18:46

Ох-о-о-о!Та аз разполагам с всичко това![smile]Тогава ... няма проблеми!Благодарско!

Автор: asahi   
Дата:   12-12-12 20:43

Няма, стига това да се случваше преди 20 години.

Автор: vgramatikov   
Дата:   12-12-12 20:45

[smilie18]

Автор: wafen   
Дата:   12-12-12 22:47

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: bobonai   
Дата:   13-12-12 00:17

Ако ги пуснеш за проявяване в някой фотолаб по процес С-41 ще имаш условно същия резултат, който ще коригираш след сканирането, с тази разлика, че "чорбите" ще са много по-свежи и грижата нищожна. ОРВО го затриха преди 22 години и няма годна химия, за воала и деградацията на скритото изображение не ща да мисля повече.

Автор: X_C   
Дата:   13-12-12 00:26

Ваня е спициалиска[smilie24]

Автор: wafen   
Дата:   13-12-12 00:49

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: my.point.of.view   
Дата:   13-12-12 01:04

само не пускай филма в машина по С41
никой не го заслужава

Автор: FilipPanchev   
Дата:   13-12-12 04:08

О, има някои хора, които откровено си го просят.

Автор: turntablism   
Дата:   13-12-12 09:26

За проявяването...

Скоро ще опитам по оригиналния процес, единствено ме спира, че трябва да правя 5 разтвора по 5 литра.. Ако получа резултат при мен мога да проявя и твоите. По ц-41 не става нищо .. Освен един зелен воал, става за гледане на слънчево затъмнение, ама трябва да са няколко пласта.. [beer]

Автор: anjsan   
Дата:   13-12-12 10:30

В тая връзка аз да попитам за стари фирми .
Имам някоя друг неразпечан филм Орво , че и диапозитиви няколко . По-старите са с дата 75г. , останали са още от баща ми , купувани от Германия , а другите са по-нови - около 85-90г. . Не са съхранявани на хладно , а при стайна температура .
Дали са читави , какво мога да очаквам от тях като изображение ? Ще ми се да ги пробвам , ама тъкмо щото почти никой вече не проявява не се решавам . Аз не мога и нямам лаборатория . От Варна съм инак и след като в София няма ... става още по-заплетено .
Друго се питам още при какви настройки да снимам ? Знам , че се преекспонират малко примерно вместо 200аса - 150,100аса, ама каква е точно зависимостта спрямо давността за стари филми ? Има ли начин да се пробват няколко кадъра (преекспонирано,нормално и недоекспонирано)или трябва да изхабя цялата лента и после да се прояви ? То няма да е голяма загуба , ама как би трябвало да се постъпи по принцип ?
Ще съм благодарен , ако някой ми ги разясни тия неща.

Автор: my.point.of.view   
Дата:   13-12-12 10:47

филми на 40 години?
те почти от зората на цветната фотография?

Автор: dekov   
Дата:   13-12-12 11:28

Светлочуствителната емулсия на филмите е нестабилно съединение, не случайно гаранционния срок на филмите е до две години и то ако не са седяли на сергия на пазара през лятото.
Латентното (скритото) изображение на експонирания филм е още по нетрайно.
Пътуващите репортери които снимаха диапозитивни филми в продължителни експедиции в горещите райони по света си прояваваха филмите само с първия чернобял проявител на място, а останалото оставяха за след прибирането.
[shtrak]

Автор: MikeDimit   
Дата:   13-12-12 19:28

Публикацията е редактирана (13-12-12 19:30)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   13-12-12 19:45

Не се занимавайте с Орвохром изобщо - няма да има никакво изображение. Само някой стар ч/б може да се прояви и въпреки големия воал да се различи някой кадър.

Автор: sonda   
Дата:   13-12-12 21:27

Аз едно време си проявих диапозитивен филм по тази технология с едно комплектче с четири или пет стограмови шишенца и се получи доста добре,но филма беше нов!Разтворите обаче бяха по литър за вместимостта на обикновена доза,а не 5 литра!Комплектчето струваше четири лева тогава,но няма вече такива неща...това беше преди двадесет години..[smilie2]

Автор: bobonai   
Дата:   14-12-12 12:16

Аз се включих в темата на въпроса само с цел да се обоснова от излишността на процедурата.
Проявявал съм преди 20 г. по с41 ОРВОХРОМ, свеж диапозитив с остатъчен срок на годност. Така се повдигаше контраста и се изопачаваше цветния баланс. Нещо нереално в крайна сметка - което ще се получи и в този опит.
Но нека му е "на слука" на човека!
То май по с41 вече няма действащи машини?

Автор: uri64   
Дата:   14-12-12 12:31

bobonai написа:

> То май по с41 вече няма действащи машини?

Що, има още...аз знам за поне 2...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »