Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ за светломер Ленинград 1
Автор: s_gaitandjiev   
Дата:   10-12-12 22:22

Някой може ли да помогне. Сдобих се с светломер Ленинград 1 и проблема сега е че нямам никаква идея как работи. Батерия си има защото стрелката се движи. Някой намирал ли е из нета упътване за този модел? Или ако е възможно някой да ми обясни как да го ползвам?

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за светломер Ленинград 1
Автор: pefoto01   
Дата:   10-12-12 22:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   10-12-12 22:43

еми една приятелка ползва Ленинград 2 и си работи добре. А за тоя моя не съм сигурен че дори има батерич защото поне от 20год не е пипан а пак се мърда стрелката а и освен това няма никви винтове на гърба че да се отвори

Публикацията е редактирана (10-12-12 22:46)

Автор: MikeDimit   
Дата:   10-12-12 22:52

Аз си имам и Ленинград 4 и Ленинград 6. Работят си. Какъв е проблема? Има си 2 скали . С бутона отдясно превключваш скалите , така че стрелката да не е в крайна позиция. Насочваш срещу обекта на снимане ( ако има матово капаче сложено на елемента отпред мериш по падаща светлина).Цифрата под стрелката нагласяш на въртящите се скали, където предварително си нагласил ИСО-то (т.е. скалите са в ГОСТ ДИН - погледни в гугъл за таблиците ). И ти показва с какви скорости и диафрагми можеш да снимаш с прашилна експозиция.

Дата:   10-12-12 22:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   10-12-12 23:06

е сега го отворих светломера и нема никва батерия а и проблема е че ленинград 1 не е толкова ясно направен колкото 4 и 6. Има само едно прозорче в което се слага скоростта. Мерната единица за филма е в ГОСТ и немам идея къде да я сложа в прозореца не се слага тя защото пръстена е стопиран=> прозореца определно е за скоростта
ето го модела
http://www.jollinger.com/photo/meters/meters/leningrad1.html

Дата:   10-12-12 23:09

Дата:   10-12-12 23:12

абе работи си определно
Сега разбрах това с единия пръстен за филма. Бил е разместен.Оказа се че онова издаденото нещо което е спирало пръстена да се върти напълно е трябвало да влезе под бакелитената пластина

Дата:   11-12-12 08:41

На линка който си дал , най-отдолу ти има линк към таблицата с еквиваленти ГОСТ АСА .

Автор: fotorafi   
Дата:   11-12-12 09:34

Ленинград-1 е селенов експонометър и селеновата клетка се изтощава с времето. Най-вероятно ще има отклонения.
Първо:намери си сравнителна таблица ГОСТ и АСА/ИСО/ за да слагаш чувствителността на филмите,които сега са в ИСО/ а на светломера са ГОСТ/

Второ:на сива стена, врата измери с цифров апарат какви данни ще ти даде,после със светломера/поставен на същата чувствителност/ измери и сравни. И така ще знаеш каква разлика ти дава светломера и ще си корегираш

После си задай въпроса, заслужава ли да се мъчиш с тази антика?

Автор: photo_liubitel   
Дата:   11-12-12 12:23

А всъшност, като измериш с него, после с какво ще снимаш
Това ми е интересно ?!?!?!

Дата:   11-12-12 12:57

снимам с Practika MTL 5B

Автор: quazimodo   
Дата:   11-12-12 21:16

Практиката нали си има светломер?

Дата:   11-12-12 21:17

имам ама много не му вярвам

Дата:   11-12-12 21:38

Аз имах Ленинград6 и Ваймарлукс а сега само Ваймара събира прах. Нося си един дигитален Самсунг, който ми показва ориентировъчно и после досмятам. Иначе скорост=ИСО и ф16[cool] .

Автор: gaco.bacov45   
Дата:   11-12-12 22:24

Така е!Както каза quazimodo,и моят Ваймарлукс-nova,бачка перфектно напук на годините, 30-на и нещо!Скоро се забавлявах с Зенита,та поснимах разчитайки на ГДР-ската техника.И се получи!:)Имам един Sverdlovsk 4,но батерията му е шантава,та не съм го пробвал в действие,скоро. :)

Дата:   11-12-12 23:29

Автор: gaco.bacov45   
Дата:   12-12-12 00:07

Е-е-ех!То,за вярване,вярвам му!Но тези дни установих,че е починал...вградения светломер:)Не е от батерията.Но не мърда на никъде.На TTL-лите,с годините,им умират светломерите.Незнам дали някой с този модел Зенит TTL би се похвалил,че още му бачка светломерът.

Дата:   12-12-12 00:19

Дата:   12-12-12 07:46

Имам Зенит12ХР и ЗенитЕТ. ХР-то отчита -1/2стоп а ЕТ-то -1стоп. За мен при черно-бял негатив и двете стойности са приемливи даже без корекция. А ги сравнявам с дигитален Канон[smilie21].

Автор: turntablism   
Дата:   12-12-12 11:30

Нема как да умре ТТЛ светломер под влияние на времето. Ако не мери правилно метнете една настройка, но само ако сте разбирачи. До 1 потенциометър пипайте, над 1 трябва по-внимателно..

Дата:   12-12-12 13:39

Имам си и Зенит ЕТ (все ме избива да го чета като Зенит Едноличен Търговец! Та светломера му е пушка.

Публикацията е редактирана (12-12-12 13:47)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »