Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обективи
Автор: littlefed   
Дата:   06-12-12 15:37

Здравейте всички,
от скоро започнах да навлизам в фотографията и не съм много наясно, за това искам малко да понауча, че тогава да си копувам каквато и да е било техника. Та въпроса ми е нужен ли ми е обектив 18-105mm ако имам 70-300mm ? [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: Обективи
Автор: джъмбо   
Дата:   06-12-12 15:39

да

Автор: Mogila   
Дата:   06-12-12 15:39

Не

Дата:   06-12-12 15:41

При положение че разполагам с китов 18-55mm забравих да добавя [smilie5]

Автор: Mogila   
Дата:   06-12-12 15:42

Не[smilie8]

Автор: sonyfan   
Дата:   06-12-12 15:45

Продаваш ги двата и взимаш 18-300vr и си готов[beer]

Автор: hemilio   
Дата:   06-12-12 15:48

продаваш 18-55 и оставяш с 18-105!
След това един твърд и си готов! [smilie24]

Автор: tzl   
Дата:   06-12-12 16:13

НИЩО не купувай.

Ако не успееш да направиш добри снимки с тези обективи, значи няма да успееш и с други. Оптиката не прави чудеса при липса на опит и знания. Просто ще ти олекне джоба и ще имаш нова играчка.

Щом нямаш опит и знания и търсиш нов обектив, при наличие на други 2, значи проблемът не ти е в липсата на обектив, а това, че не знаеш какво да правиш с другите 2. Ще направиш грешка ако купиш. Вервай ми.

Публикацията е редактирана (06-12-12 16:14)

Автор: mcnicko   
Дата:   06-12-12 16:18

Подкрепям tzl! [smilie24]

Автор: emo1   
Дата:   06-12-12 16:27

[smilie24]

Дата:   06-12-12 21:36

Благодаря ! А какво имаш предвид под твърт обектив ? [smilie11]

Автор: filipovv   
Дата:   06-12-12 22:19

Че трябва да попрочетеш малко книжки ![smilie3]

Дата:   06-12-12 22:28

@littlefed — Твърд обектив е този, който е с фиксирано фокусно разстояние, т.е. не е варио/zoom обектив. Примерно твоите са варио и са означени с минимално и максимално фокусно разстояние — 18-55мм, докато "твърдите" са с фиксирано разстояние — 24мм, 35мм, 50мм, 85мм и т.н.

Има легенди, според които "най-добрите" обективи били твърдите. Това наистина е било така преди години, но сега качествените варио обективи не отстъпват на твърдите. В момента твърдите обективи са примамливи за бюджетния фотограф, защото има модели, които са сравнително евтини, дават много по-добро качество от евтините варио обективи въпреки, че не са от най-висок клас.

Ако искаш да покриеш много фокусни разстояния с качествен обектив е по-евтино да си купиш няколко варио обективи, отколкото множество "твърди".

Ако ползваш твърди обективи и често ти се налага да ги сменяш, трябва да внимаваш да не влезе мръсотия в тялото. При варио обективите тази опасност се намалява значително.

За да намериш повече информация на английски за твърдите обективи, ползвай ключовите думи "fixed lens" или "fixed focal length lens".

Публикацията е редактирана (06-12-12 22:30)

Дата:   06-12-12 22:39

[smilie24]

Дата:   06-12-12 22:39

Благодарско !

Автор: pefoto01   
Дата:   06-12-12 23:23

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Sky_Knight   
Дата:   07-12-12 09:34

@tzl Легендите са свързани с нещо, което е много важно за всеки начинаещ фотограф. А именно "мързеливото око". Варио обективите те правят мързелив, ако си начинаещ фотограф. Докато с твърдия обектив си принуден постоянно да сменящ позицията си, да разучаваш нови гледни точки и ракурси. По този начин обогатяваш познанията си за това, как възприемаш света през обектива. Затова е препоръчително всеки начинаещ (а и не само) да има период на снимане единствено с твърд обектив. Полезно е. А остротата и светлосилата са безспорен факт, с оглед на цената им сравнена с качествените вариота.

Дата:   07-12-12 12:13

@Sky_Knight това с мързеливия фотограф е също мит, защото ако на мен ми трябва изкривяване и перспектива от 50мм, а имам 35мм, не мога да го постигна колкото и да се приближа до обекта.

Ето два примера (снимани на младини), където моделът е сравнително еднакъв като съотношение в кадъра, но перспективата е различна и то не защото съм тичал напред и назад, а защото фокусното разстояние е различно. Това няма как да го постигнеш с тичане напред-назад:

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/429007_314283588632471_512407180_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/422060_314283618632468_1670500373_n.jpg

Всяко фокусно разстояние си е различен инструмент. Не случайно дърводелците имат различни рендета — номер 1, номер 5 и т.н. Те се различават по големина, ама разликата не е защото дърводелците са с различни по големина ръце, а защото остриетата на рендетата имат различен наклон и вършат различна работа, ако и да "рендосват". Така и обективите може да са просто лещи, през които виждаш света, обаче вършат различна работа.

А на мен ми трябват различни визии и различни фокусни разстояние не поради мързел, а поради необходимост.

Затова не съветвайте хората да си купуват обективи, когато това не е вашият джоб, а им дайте информация, за да подходят с разбиране. Повечето питащи тук имат хората в този форум за разбиращи и подхождат като към авторитети. Не спекулирайте с това доверие на начинаещите, защото някои хранят семейства и не е добре да вземеш хляба от децата и да го хвърлиш на обективите. Не че човек ще даде последните си пари за обективи пред семейството си, но защо да дава повече пари, като може да си свърши работата и с по-малко.

Публикацията е редактирана (07-12-12 12:40)

Автор: mmjm   
Дата:   07-12-12 13:42

[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »