Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Наградата на Deutsche Borse 2012 - спечелена от John Stezaker с чужди фотографии
Автор: rorus   
Дата:   02-12-12 22:54

Да, заглавието е провокативно но всъщност е истина.

И самата номинация е свръх-интересна и поражда разни въпроси. Ето една статия, в която се описва това: Статия в Telegraph, UK

Накратко, човекът е на 63 години и повече от 40 години събира, изрязва и комбинира в колажи чужди фотографии от вестници, картички, книги и списания. Има интересни творби, но също така възникват и интересни въпроси с правата върху снимките. Може би това е коментирано вече някъде, но не съм го срещнал още.

Смятам, че е много интересна и смелостта на Deutsche Borse да даде наградата за фотография на този автор.

Аз лично адмирирам наградата за такъв тип колажна фотография, защото смятам, че това е истинска арт фотография. Защото е манипулирана. Предполагам, че организаторите са проучили казуса с правата бих искал и аз да разбера какво е становището. Ще търся...

Отговори на това съобщение
 Re: Наградата на Deutsche Borse 2012 - спечелена от John Stezaker с чужди фотографии
Автор: n1x0n   
Дата:   02-12-12 23:30

смятам, че това е истинска арт фотография

Може би е арт, аз не ги разбирам тези неща, но в никой случай не е фотография...

Re: Наградата на Deutsche Borse 2012 - спечелена от John Stezaker с чужди фотографии
Дата:   02-12-12 23:46

Никсън, разбирам какво казваш.

Но аз лично смятам, че в израза Fine Art Photography - най-важната дума е Арт. И да - въпросните колажи са арт. Интересното е, че та са си и фотография, даже 3 фотографии. Две, които са изрязани и колажирани и трета, която ги заснема и представя заедно. Факт:)

Автор: n1x0n   
Дата:   03-12-12 14:54

Значи имаме различно мнение за това какво представлява фотографията като изкуство. За мен репродуцирането на нарязани чужди снимки не попада в тази категория, нищо, че ми допада като краен резултат.

Дата:   04-12-12 10:31

За това съм пуснал и темата - защото казуса е интересен. Ако гледаме от фотографска гледна точка, разбира се че е смущаващо ползването на чужди снимки, но от гледна точка арт - е ОК. Да си припомним Andy Warhal и портретите на Marilyn Monroe. Чужда фотография + силна манипулация с цветове.

Тук мога да разкажа и една интересна история от Ню Йорк. Посетихме с един приятел много скъпа галерия със световно известни и съвременни неща. Загледах се в две фотографии от стари чернобели вестници - увеличени до 2х2м. Пикселът беше сигурно 1 см? Бяха просто оцветени с боя и покрити с нещо като слюда - т.е. блестяха. Приятелят ми се зачете в и почна да се смее - "ало, момчето със слюдата, ела тук". Оказа се че са покрити с диамантен прах на люспи. 2х2м. Различно е, нали?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »