Автор: HSGeorgiev
Дата: 02-12-12 12:46
При Никон означението D показва, че този обектив има вградено чипче, чиято цел е да връща на тялото информация за разстоянието до обекта, като използва отчетеното при фокусирането.
Така например разликата между два оптически идентични и абсолютно еднакви на външен вид 50/1,8, ако един от тях е D е точно в това, че той връща въпросната информация от тялото и тя може да бъде използвана примерно от iTTL (давам пример точно с 50/1,8 не за друго, а защото аз самия съм виждал идентични на външен вид обективи, един от които е D, а друг - не. Различават се външно само по надписа Nikon AF Nikkor, който при D версията е на един ред, а на по-стария - на два реда).
Означението G (идва от Gelded) показва, че въпросният обектив няма ринг за ръчно определяне на блендата. Само това означава.
Останалото, за което питаш, просто е следствие. Просто G обективите са по-нови, подобрени версии на D обективите или на още по-стари обективи без D. Просто в един момент са преценили, че ринга за ръчно определяне на блендата вече не се използва от потребителите, а същевременно подобряват оптиката. Пример за това, който предполагам и ти си мислиш е пак 50/1,8. G в новата версия означава просто, че я няма ринг за блендата, който D версията и по-старите версии имат. Новата G версия е оптически по-добра от старите, включително и старата не-D версия със скаличка за разстоянието, но това не е заради означението G.
Дали може да ти затрябва липсващия ринг за блендата - зависи от теб. Аз лично се сещам от раз само за един единствен случай - ако използвам макро пръстени, които нямат контакти за връзка между обектива и тялото, с новата версия обектива ми ще е постоянно на 1,8, докато със старата D версия и с още по-старите, тоест всички които не са G, ще мога и с такива евтини пръстени да си затварям блендата. Предполагам не са много хората, които имат нужда от това.
Разбира се, всичко това е в случай, че снимаш с тяло, което управлява блендата
Това е според мен, дано да съм ти бил полезен.
|
|