Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Привет колеги!Каква точно е разликата между тези типове Никонски обективи?Правилно ли съм разбрал,че Г обективите управляват блендата автоматично от тялото,или просто е по-висококачествена оптиката?Общо взето знам,че Г-версиите са по-добри,но бих ви помолил за разяснение!
И чрез този пръстен на е нужно да се борави когато управлението е от тялото,а той служи за ръчно определяне на блендата при тела,които не командват от тялото..така ли е?
При Никон означението D показва, че този обектив има вградено чипче, чиято цел е да връща на тялото информация за разстоянието до обекта, като използва отчетеното при фокусирането.
Така например разликата между два оптически идентични и абсолютно еднакви на външен вид 50/1,8, ако един от тях е D е точно в това, че той връща въпросната информация от тялото и тя може да бъде използвана примерно от iTTL (давам пример точно с 50/1,8 не за друго, а защото аз самия съм виждал идентични на външен вид обективи, един от които е D, а друг - не. Различават се външно само по надписа Nikon AF Nikkor, който при D версията е на един ред, а на по-стария - на два реда).
Означението G (идва от Gelded) показва, че въпросният обектив няма ринг за ръчно определяне на блендата. Само това означава.
Останалото, за което питаш, просто е следствие. Просто G обективите са по-нови, подобрени версии на D обективите или на още по-стари обективи без D. Просто в един момент са преценили, че ринга за ръчно определяне на блендата вече не се използва от потребителите, а същевременно подобряват оптиката. Пример за това, който предполагам и ти си мислиш е пак 50/1,8. G в новата версия означава просто, че я няма ринг за блендата, който D версията и по-старите версии имат. Новата G версия е оптически по-добра от старите, включително и старата не-D версия със скаличка за разстоянието, но това не е заради означението G.
Дали може да ти затрябва липсващия ринг за блендата - зависи от теб. Аз лично се сещам от раз само за един единствен случай - ако използвам макро пръстени, които нямат контакти за връзка между обектива и тялото, с новата версия обектива ми ще е постоянно на 1,8, докато със старата D версия и с още по-старите, тоест всички които не са G, ще мога и с такива евтини пръстени да си затварям блендата. Предполагам не са много хората, които имат нужда от това.
Разбира се, всичко това е в случай, че снимаш с тяло, което управлява блендата
Доколкото на мен ми е известно означението G няма никакво отношение към наличието на мотор в обектива. G означава само това, което бе написано по-горе.
Означението AF-S означава, че обектива има мотор. То е съкрашение от AF-Silent Wave Motor. Заблудата идва от факта, че G обективите са освен това и AF-S обективи, тъй като Никон започват да правят G обективи много след като вече правят AF-S обективи, може би...
HSGeorgiev абсолютно си прав за означението, но G Обектив без мотор не съм срещал както и D обектив с такъв :-).... разбира се не съм запознат с всички обективи на Никон и може да пропускам нещо...
Ами пропускаш, колега Има обективr AF 70-300mm f/4-5.6G и AF 10.5mm f/2.8G, който няма АФ мотор. А има и AF-S 17-35mm f/2.8D и AF-S 300mm f/4D, които са с мотори, а не са G.
D обектив без мотор може и да си срещал. Аз лично не съм използвал такъв, дори не съм виждал на живо. Това са AF-I обективите. G обективите са също така и D, без да е посочено изрично. AF-S обективите също са D. AF-I обективите са D без да са G.
При Никон означението D показва, че този обектив има вградено чипче, чиято цел е да връща на тялото информация за разстоянието до обекта, като използва отчетеното при фокусирането. Така например разликата между два оптически идентични и абсолютно еднакви на външен вид 50/1,8, ако един от тях е D е точно в това, че той връща въпросната информация от тялото и тя може да бъде използвана примерно от iTTL (давам пример точно с 50/1,8 не за друго, а защото аз самия съм виждал идентични на външен вид обективи, един от които е D, а друг - не. Различават се външно само по надписа Nikon AF Nikkor, който при D версията е на един ред, а на по-стария - на два реда).
Не оспорвам удебеленото, но имам един 50/1.8 от тези, чийто надпис е на два ред. Ползвам го на Д40 и на Д3000. И на двата работи напълно функционално(с изключение на автофокуса). Има си потвържение на фокуса на Д40(онова зеленото кръгче в ляво на визьора) и дори показва къде си спрямо фокуса на Д3000. Преди няколко дена снимах с него на Д90, в ресторант, със светкавица. НЯМАШЕ никакви проблеми. Иначе си прав, че D означава, че камерата знае на какво точно разстояние е фокусираният обект. Но това служи единствено за по-добрата работа на iTTL светкавиците. Ако ползваш вградената сигурно няма да е съвсем точна, но външните светки обикновено ги ползваме на ръчни настройки.
Иначе много хубава таблица за сравняване на обективи и кой как работи със съответния апарат има в сайта на Кен Рокуел
TheBossBG,
да бе, аз имам същия. Също нямам проблеми с SB800. Прекрасно си работи с iTTL. Много си го харесвам и в този случай съм напълно съгласен с Кен Рокуел, който пише точно за 50/1,8 дословно "It is not a "D" lens, which is an almost meaningless feature anyway".
Като бях при Канон също никога не съм намирал на практика разлика между ETTL и ETTL II, при положение че една от разликите между тях е точно в това, че ETTL II взема предвид разстоянието до фокусирания обект, показано от обектива. То и има логика да е минимална разликата, защото префлаша дава обратна връзка, независимо дали си наясно с разстоянието - регулира се по резултата, а не по началните условия
В случая идеята беше какво е D, какво е G, какво е AF-S и какво е AF-I
Аз и за това съм дал линк към Кен Рокуел. Доста е полезно. Btw, тъкмо коментирахме с един приятел. Той искаше да си купува 35-ица или 50-ка Г. Обаче щял да сменя колата и пропуска. Аз пък продавам едни пищови и, ако ги оженя май ще се ъпгрейдна до Д90(баси, какво правят хората за два обектива ). И ще оставя Д3000 на сина. Той и без това не си пада по обективите. Изнуди ме за един 18-105 и миряса.
G обективи БЕЗ мотор има 28-80,28-200 и 70-300 от началото на века, когато Никон решават да пуснат евтини пластмасови обективи за пластмасовите тела като F55. Горе- долу от същото време са и изключенията в обратна посока - обективи С мотор и С пръстен за контрол на блендата -17-35,28-70,80-200. След това, всчки нови ги правят с мотор и без пръстен.
И аз да добавя нещо , обектив който е G може да работи с някои филмови тела, които нямат възможност за ръчна настройка на блендата на Автоматични режими като P и т.н.
П.П. За случая с макро пръстените: Ако макропръстена е просто един байонет и няма чопче което да бута лостчето за диафрагма на обектива, ще си работите на най-затворена диафрагма, а не на най-отворена.