Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Пичуе, малко съм далеч от закупуването на ново стъкло, при условие, че в момента се двоумя с какво да заменя старото D90 (за сега клоня към ново D7000, но знае ли се...), но може да се каже, че проучвам въпроса. За това реших да пусна тази тема и да си начешаме езиците, като дори може да подкрепите опита си със снимков материал :) На кратко - искам широк (и може би светъл) зуум за еври дей употреба, при пътуване, за пейзажи... и понякога за затворени помещения. Разбира се цената е от значение и колкото по-изгодно ми излезе, за посочените нужди, толкова по-добре. Може да се смята, че ще бъде допълнение на сегашното ми 16-85ВР, но него може и да го продам и да остане само предстоящото за обсъждане друго такова стъкло. За сега оглеждам следните варианти:
1. Моя фаворит за момента - Tokina AF 11-16mm f/2.8 PRO DX - мисля, че идеално се вписва по всички от нужните ми параметри.
2. Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD - ама си е тампон, иначе хем е широк, хем добра дължина .... И ако се наложи да се лиша от 16-85ВР (което е много вероятно), ще си имам пак не-лош зуум, а и след 24мм имам като резервен вариант 35мм/1.8, както и 105/2.8 ВР
3. Tokina AT-X 12-24mm f/4.0 AF PRO DX II - втори вариант за горе казаното, въпроса е колко и дали оптически нещата са по-добри?!?
Други предложения също са вариант, като например Sigma 10-20mm F/3.5 EX DC HSM или Nikkor AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5 G ED, но там нещата отиват малко по-дебело, ама все пак може да ги включите в съпоставката...
Дайде мнения и снимки, моля!
Абе много е прехвалена тая токина Вярно, остра е, но доста криви и с тия два пръста аберации.... При широк обектив може да се мине и с по-лоша светлосила, не е задължително да е 2,8. Ако парите не са проблем, изборът е един-Сигма 8-16. За по-бюджетно решение Сигма 10-20 старата версия дава най много-криви малко, хроматичните аберации са незначителни, ако се уцели бройката е много остър по целия кадър.
И аз съм за токина 11-16мм. Ползвам я на D90 и съм доволен (с изключение на това, че май има лек фронт фокус в лявата част, който се забелязва при по-отворени бленди). Аберациите са характерни само за високо контрастни сцени, но пак е лесно да се махнат във фотошоп. Същото важи и за кривенето, което не си личи, ако се снима природа, пейзажи и т.н. Изработката е на ниво - солиден обектив е.
Rosencho написа: При широк обектив може да се мине и с по-лоша светлосила, не е задължително да е 2,8.
Абсолютно, но тъй като ще бъде евридей обектив вероятно често ще ми се налага да го използвам и за снимки на закрито, та в тази връзка си мисля, че 2.8 ще ми много полезно, макар да не е належащо...
Благодаря за снимките, нямам еxif, че съм не съм вкъщи, та те с коя сигма са правени 8-16 или 10-20 и кой кадър, ако има такъв е на най-широко?
atrifonov написа: аз съм с Никор 10-24- страхотно обективче и много здрава изработка
Ами и аз смятам, че този диапазон 10-24 е най-ползотворен и ще ми върши страхотна работа, само, че ценичката му е по-висока и за това гледам Tamron-а 10-24mm f/3.5-4.5, а за него никой нищо не казва...
Pd написа: Личното ми мнение.
Двата най-дорби за Никон
Токина 11-16 2.8
Сигма 8-16
Ами и аз май натам клоня, а сега се задава нова Токина 11-16 2.8, а и като цена гледам - 700$ е (1070лв)
Колега, след като така или иначе си далеч от покупката, съвета ми е да изчакаш ей това:
http://photorumors.com/2012/09/14/samyang-10mm-12-8-ed-as-umc-cs-lens/
Аз самия се оглеждам от известно време за широк обектив подходящ за кропка. Точно вчера гледах кадри от 8мм Samyang на D7000 и трябва да ти кажа, че съм впечатлен. При това 8мм се води fisheye, a 10mm ще е с корекция на перспективата. Цена още няма, но бас хващам, че ще е по-евтино от Tokinata, дори и да я вземеш от базара.
Duffer, това е интересно стъкло, че е достатъчно широко, широко е... но вече виждам два основни недостатъка - няма зуум, а за всекидневен обектив, особено ако ще замени досегашния ми 16-85, е повече от наложителен и второ - как ще сложа филтър на такова стъкло, нали все пак ще се ползва предимно навън, което е предпоставка лещата да замине твърде бързо... Интересно ми е и с каква дисторсия ще се появи, че така като го гледам много ми наподобява на fisheye, въпреки, че не е