Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Съвет - HD видео - с камера или фотоапарат + и - и каква?
Автор: houngan   
Дата:   28-11-12 12:45

Здравейте!

Изправен съм пред сериозен въпрос и Ви моля за съвет. Ще формулирам въпроса поетапно:

1. Търся уред [shtrak] видеокамера/фотоапарат за заснемане на любителски филми (но с възможно най-доброто качество), късо и не токова късо метражни на научно и научно-популярна тематика.

Т.е. планирам да снимам от пейзажи, местности, различни сезони, растения, животни, макро (до където позволява техниката разбира се), под водата (тук имам Panasonic FT4 и ми харесва как се справя на този етап) до интервюта и хора в затворени помещения [smilie5]

2. Имам опит с ръчни настройки главно с м 4/3 системата и точно това ме подтиква да търся камера/фотоапарат с такива, възможностите са ясни...

3. Държа качеството на изображението да е много добро (фул ХД 1920х1080, и по възможност с опция за 60 кадъра в секунда на тази резолюция). Изключвам възможността да се занимавам с VHS или miniDV!

4. Имам стативи (нямат видео глава, но позволяват да се монтира такава), дори може да се закупят допълнителни приспособления за качествено видео - разните му там окачвалки за по-стабилно заснемане когато не може да се използва статив и т.н.

5. Бюджет - 1000 лв [smilie7] с сериозен напън 1500 лв. (това включва камера/апарат + 1-2 обектива които ще ми вършат желаната работа). Говоря за неща втора употреба разбира се.

6. Харесъл съм след доста четене една камера на панасоник, но я няма в България, само по ибей се среща и то доста рядко - Panasonic HDC - TM700 - като цената и там е към 900 лв.

Ето едно ревю за нея http://www.trustedreviews.com/Panasonic-HDC-TM700_Camcorder_review
и и дават доста висока оценка.

7. Според вас заслужава ли си и има ли смисъл да се вземе подобна камера и тя превъзхожда ли и с какво например един дслр който има възможността да снима full HD с 60фпс.

Това е питането ще се радвам да получа поне някаква насока, иам
познати които се занимават по сериозно с фотография, но не са запознати с видеото.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет - HD видео - с камера или фотоапарат + и - и каква?
Автор: dilomski   
Дата:   28-11-12 12:54

Камерата е добра.И аз мислех за нея, преди да си взема дслр.

Плюсовете и са автофокуса, добрата система на стабилизация, възможността за (доста бавен) ръчен фокус, хубав зуум.
Минусите - кофти на слабо осветление, далече от възможностите на
ръчен фокус на дслр системите, файловете са малко сложни за обработка, съм чувал само.

Дслр - в тази ценова граница нещо като Канон 550д/600д с 1-2 обектива (китак плюс 35 или 50мм светлосилен) - снима фул хд на 25 ил или 30 кадъра, 720п на 60 кадъра.

Ти си решаваш, за мен въпреки минусите, дслр-а си е по-примамлив, просто ми харесва визията и процеса на снимане.

Автор: sickdreams   
Дата:   28-11-12 13:03

DSLR никога няма да превъзхожда видеокамера за заснемане на видео. Но за бюджета, който си избрал, колега, не може да се купи нищо сериозно. Общо взето и камерата и апарата, за тези пари, ще са една бира. Предлагам ти да започенеш примерно с Canon 600D, ако можеш да си го позволиш. Отговаря на всичко, което си описал в исканията си, че даже и повече. Освен 60 кадъра на 1080. 60 снима на 720p, но то е същото.

Публикацията е редактирана (28-11-12 13:07)

Дата:   28-11-12 13:46

Благодаря за коментарите!

За автофокусът при някой дслр-та (никон д90) съм чел, че бил доста кофти изживяване и на тъмно ставал съвсем муден.

А и някой ДСЛР-та от този клас записват само едноканален звук - което не ми върши работа - трябва ми поне стерео, а най-добре 5.1 ... Ще се използва задължително външен микрофон с ветробран или както се води.

Дата:   28-11-12 13:58

Автофокусът при всички DSLR повече пречи, отколкото помага, а и той не се използва. Ти няма да снимаш динамични сцени без "рязане" (cut) с тичащи обекти, смяна на близък план на един обект и веднага след това на далеч план на същия обект, понеже се е преместил вече и т.н. Не ти трябва автофокус. На тъмно нищо не фокусира правилно, освен професионална видеокамера. А и няма какво да фокусираш на тъмно, защото качеството и шумна в картината ще са доста зле. Ако имаш предвид в почти пълна тъмнина.

Вграденият микрофон на тези Канони записва моно канал, но с хубав външен микрофон Rhode, записва стеро/многоканален звук. Това важи и за другите подобни dslr-и.

Публикацията е редактирана (28-11-12 14:04)

Автор: langel   
Дата:   28-11-12 14:18

Видеото на 600D не ми харесва.
Добро видео 60р има Sony a57.
1080@60p и 720@120p e GoPro 3.

Ако знаеш какво искаш и как да го направиш, и Canon G1 върши чудесна работа.

Ето и видео и снимки с G1

http://youtu.be/Y8xtoCRG3VQ

Автор: vth41   
Дата:   28-11-12 14:45

Ако имаш обективи за м43 - Panasonic GH2 - на старо, ако не всички нови безогледалки на Panasonic и Sony, които ти влизат в бюджета.

Автор: M_D   
Дата:   28-11-12 15:45

Не знам колко опит имаш със звукозапис за видео, но ако нямаш такъв - по-добре записвай моно. Обработката на стерео звук води до куп проблеми, от които може да ти побелее косата. Нищо случайно няма в това, че професионалната звукозаписна техника е почти изцяло моно.

Ако искаш 1080/60p, голямосензорните опции в твоя ценови диапазон се свеждат до Sony Nex-5n (и то американски/NTSC, в европейските максимумът е 50p). FullHD само по себе си не значи "много добро" изображение. Реалната резолюция на абсолютно всички фотокамери в режим видео е далеч по-ниска. Отделно са си артефактите от моаре и алиасинг. Ако прежалиш 60p, Panasonic GH2 е доста добра опция.

Предимството на видеокамерите е в удобството, форм фактора, оптимизирания за видео сензор (по-малко артефакти), по-читавия аутофокус (заради голямото поле на рязкост), сторидж, полето на рязкост. Недостатъци са по-слабата чувствителност заради малкия сензор, несменяемата оптика, полето на рязкост. По принцип, фотокамерите искат доста повече да им баеш, за да постигнеш резултат.

Автор: wafen   
Дата:   28-11-12 16:53

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   28-11-12 18:09

Аз нямам проблем със звука. :)
Предвиждам проблеми обаче за всеки, който реши да обработва стерео звук, без да е наясно в какво се забърква. За интервюта стереото е противопоказно, защото хваща повече фонови шумове. Ако пък ти се наложи да миксираш звук от стерео микрофон в моно трак, се набъркваш в една съвсем друга каша с дефазиране. За записване на звуков фон, особено ако няма да го пипаш (местиш) много на пост, стереото е ок.

Автор: kentavarvd_hp   
Дата:   28-11-12 19:20

Canon 650d виж ! Перфектно качество вади имаш и автофокус ( въпреки , че е бавен ) . : )

Дата:   28-11-12 19:29

600D също има автофокус/обектива. 650D има по-лошо качество на картината от 600D.

Колегата иска 60fps, защото очевидно ще обработва след това в забавени кадри и т.н. което е много по-добре, защото се записва повече информация към конверсия в т.нар. "кино формат" - 24p. Или се снима в 24p или в 60p.

Колега, тука няма да стигнеш до крайно решение, а просто се започва един спор между хората и се забравя за какво е пусната темата.

Виж примерно качеството на 600D
https://vimeo.com/28031312

ти си казал, че ще снимаш подобен клип. Ще ти свърши работа и ако имаш хубав обектив (това на клипчето с китовия) ще станат чудеса.

Автор: tihov   
Дата:   28-11-12 20:45

Виж Пентакс К30. Прави 60 кадъра при 1280. За съжаление няма вход за външен микрофон.

Дата:   28-11-12 22:26

Благодаря за включванията!

За съжаление нямам микро 4/3 обективи и не мисля да се насочвам отново натам.

Като цяло се насочвам към фотоапарат, поради изброените по-горе плюсове. Единственото което ще загубя и ще трябва да преодолея с доста професионализъм ще е фокусирането на движещи се обекти - към и от мен, или пък някакъв екшън от животинския свят, но тук просто ще се изключва нещо от видеото или ще се провеждат доста опити и дебнене (това не ме притеснява).

За звука говорих преди малко с един човек който е тонрежисьор в една от нац. телевизии и ми ги пообясни нещата. За много добро качество на звука забравям за този от апарата, с и без вкарани микрофони. Трябва отделен звукозаписен урод - нещо от този тип http://www.bhphotovideo.com/c/product/821259-REG/Tascam_DR_40_DR_40_4_Track_Handheld_Digital.html
+ микрофон ако ще има интервюиран/водещ/разказвач. Аудиото в най-обикновения вариант, но с много добро качество ще ми глътне поне 300 лв. После си го монтирам към видеото софтуерно.

За марките апарати - сестра ми има никонска система с някой друг обектив, който би ми преотстъпила да поползвам - та мисля да се насоча към това на първо време.

Въпросът е да търся ли нещо на старо от сорта на d7000 (~~1200лв само тяло, пък обективи ...) или може да мина с нов d5100 + 18-55 + 55-200 (за 1300 лв). Според вас предвид че ще се ползва за видео и двата ли са на едно ниво и има ли толкова голям смисъл и видими разлики да инвестирам в доста по-скъпия д7000?

Сонито А57 сравнено Никон D5100 е по-добро с видеото (снима 50 кадъра в секунда, а никоня 30 к/сек) , но пък е доста по-скъпо.

Според вас има ли практически смисъл от 50 - 60 кадъра/секунда или може да си се получат съвсем добри неща с 24 - 30 кад/сек? Високият брой кадри освен че ти дава малко по-голяма свобода за рязане друг принос към качеството има ли?

Аз исках голям брой кадри за да може да се направи по-артистично нещо от сорта на скачаща жаба улавяща еди какъв си бръмбър или излитаща от цвете пеперуда. С 60-те кадъра ще е 2 пъти по-бавно, но предполагам може софтуерно да се постигне подобен ефект също.

ВАЖЕН въпрос се яви - трябва ли ми обезателно стабилизация в тялото/обектива, предвид че ще се стремя да ползвам максимално стативи.

Доста дълго стана благодаря пак за включванията [beer]

Публикацията е редактирана (28-11-12 22:39)

Дата:   28-11-12 22:48

Проблемът със звука директно във фотоапарата е в предусилвателите и в липсата на ръчен контрол в по-старите модели апарати. Ако използваш външен преамп, не е проблем да записваш звук директно с видеото. JuicedLink са популярни преампове във нискобюджетния свят. В интерес на истината, за твоите нужди най-вероятно и без външно усилване ще си доволен, ако си с достатъчно чувствителен микрофон.

Фреймрейтът е според зависи какво целиш да постигнеш. Всеки фреймрейт си има приложение (frame rate and shutter speed четиво). Ако снимаш за телевизия, целиш 25 фпс. Ако емулираш кино - 24фпс. Големият брой кадри в секунда има смисъл, ако целиш много плавно движение или за слоу моушън, както е обяснил sickdreams.

Nikon не са популярен избор за видео. Кодекът им е леко изостанал, нямат добър контрол на звука, изображението алиасва в повечко. При обективите на Никон фокусът се върти в обратна посока на всички останали, което ще ти създаде кофти навици.

Дата:   28-11-12 23:27

Колега, разбира се, че има смисъл от 60-те кадъра за пост-обработката за слоу-мо. Така или иначе и така се обработва с допълнителен софтуер за забавяне, защото 60 кадъра е крайно недостатъчно за истинска сцена от този тип. Има един плъгин за After Effects/Sony Vegas - Twixtor, който емулира 1000 кадъра в секунда примерно, с т.нар. warping ефект. Става екстра. Ако нямаш намерение за това, снимай си на 24p, както правят всички "кинаджии".

Ето пример пак с Canon 600D и въпросния плъгин:

http://www.youtube.com/watch?v=NnmJ1UHWlas

За стабилизацията, може и с нея, и без нея, то почти всеки dslr я има, или в обектива си.

За звука, изглежда търсиш професионален аудио инженерен екип, по тебе да ходят 5 човека с boom stick-овете. Малко прекаляваш. ;] Един хубав микрофон на тялото ще ти свърши уникална работа, RODE.

http://www.youtube.com/watch?v=NnmJ1UHWlas

Дата:   28-11-12 23:38

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   29-11-12 00:02

Разбира се, че ще трябва допълнителен микрофон, защото вградения микрофон записва и шума от механизма на обектива за фокусиране. Докато снимаш ясно се чува "бззззззз бзззззззз, жиииииии". Докато при външен това не се чува. Нито пипането с пръсти за въртене на пръстена за ръчното фокусиране.

В мрак никой фотоапарат няма да прави чудеса, без хубавия обектив. Всичко е до обектива. С един светлосилен обектив F1,2-1,4 е все едно си с друг фотоапарат, защото единствения начин да засилиш светлината във видео е ISO-ото и блендата, а всички знаем от високото ИСО какво идва. ;] Скоростта на затвора не се пипа.

Sony A57 е също един от грешните избори за видео, изостава много след въпросния Canon. Има доста информация в интернет, а аутофокус не се ползва при снимане на АРТ видео-късометражен филм. Така че няма значение какъв му е аутофокуса. Ако снимаш сватба или децата си как тичат по двора, да, иначе не. Никой не ползва аутофокус. Sony-то няма и вход за външен микрофон, нито въртящ се дисплей, така че това ще е първият апарат, който ще отпадне за видео.

Публикацията е редактирана (29-11-12 00:08)

Дата:   29-11-12 00:38

Дата:   29-11-12 00:59

Както и да е, за друго СОни е ставало дума

Дата:   29-11-12 01:01

[smilie24]

Навлизаме в един момент - никон<канон<сони и прочее комбинации :)

Да ви изкажа моето положение [smilie5] имам на разположение разни китаци никонски + 1-2 по-добри, но не помня точните модели в момента, твърди с добра светлосила - единия мисля беше 50 мм на 1 и нещо, другия е никор 135 мм бленда 2 (май :) ). + това имам и макромех за никон, така че ще може без да се купуват специални макро обективи а с наличните да се снима и макро.

Какъв е точно проблема в кодирането на видеото при никон? реално това забелязва ли се в качеството ако се сравни със сонито или канона?

Преглеждам клипове в ютубата и от трите апарата и се справят на пръв поглед еднакво добре (не знам защо но канона като че ли не ми харесва и му липсва детайл и леко криви в краищата - може би от използваните китови обективи!)

Дата:   29-11-12 14:21

Еми, аз не съм запознат с този Никон, колегата M_D ще ти обясни по-подробно, но наистина има неудачни неща при него. Трудни бутони и обърквания в ръчен режим на снимане, няма чак толкова настройки пак в ръчен режим...

Иначе повечето клипчета с Канона в Ютуб са с китовия, а той не е добър. Да знаеш, че при видео - евтин апарат с хубав обектив, побеждава скъп апарат с китов обектив.

Колега, не забравяй да си купиш и голяма и хубава карта Клас А, това е над 20мб/с запис/четене, за да нямаш проблеми при HD-то, да не прекъсва през 1 минута и да не сече. Аз ползвам Sandisk Extreme 45mb/s, около 100 лева е. ;]

Дата:   29-11-12 15:59

Да благодаря [smilie24] , ще проуча подробно пак за никонските апарати и видео, просто защото на първо време ще имам някой друг обектив под ръка, + макромех.

Ако реша да взема едно сони а57 с китак, а после откъде обективи - поне един още 55-200 или подобен .. отиваме на едни други пари дори за втора ръка техника. За канона също мислех - не знам дали ми се струва или си е факт, но цените на канон и обективите за него са доста над никонските.

Карти си имам 2х8 гб и 1х16гб class 10 30мб/с мисля са достатъчни.

Публикацията е редактирана (29-11-12 16:00)

Автор: bobizmei   
Дата:   29-11-12 16:23

Не съм специалист, но имах точно същия проблем. Бях посъветван от човек, който разбира, че HD видеокамерите за тази цена за нищо не стават и ме насочиха към DSLR фотоапарат. Качеството на заснетите кадри е безупречно. Аз си взех Canon 550D, на ако имаш възможност си вземи Canon 5D - всякакви работи се снимат на него - от видео клипове до сериала "Къде е Маги" и т.н.т. На старо може и да си го намериш за парите с които разполагаш. Иначе може да си вземеш Canon 550D с два обектива за около 1200 лв. По принцип, мисля че каноните правят най-доброто и най-кинаджийското видео. Единственото ти ограничение при Канона е, че не може да снимаш кадър по-дълъг от 12 минути, а за нощно видео ти трябва хубав обектив - с китовия няма да стане, а ще се получи шум.

Колкото до звука, Канона 550Д си има жак за стерео звука, така че нямаш проблем.

Все пак трябва да знаеш, че всички в момента работят предимно с фотоапарати. За хубава камера ти трябват много пари.

Ето едно клипче, което съм заснел да видиш качеството на картината:

http://www.youtube.com/watch?v=QAtAht7D1PA

гледай го на HD.

Успех!!!

Публикацията е редактирана (29-11-12 16:26)

Автор: chefo1979   
Дата:   29-11-12 16:26

Колега, тоя Канон 5Д дето снима ХД видео е Марк2 - в базара върви по 2500 лева тялото.
Тоя дето е около 1200-1500 е 5Д класик, дето му викат и няма грам видео-функции.
Канон 7Д бил много напред с видеото, но и той е свръх бюджета.

Поздрави!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »