Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Здравейте. Гледайки обработките във фотошоп, все по-често напоследък имам желание да видя оригинала на снимката, за да се опитам да проследя мислено целия процес. Иска ми се тук да видя такива двойки снимки. Ето, например днешната първа страница, заслужава си (поне за мен) да видя от къде е тръгнало шопенето. Струва ми се полезно.
Темата е интересна според мен. Дано има желаещи да качват подобни диптихи. :)
Аз трябва да прегледам за някоя снимка, но повечето от моите просто момичетата ще изглеждат по-зле :)
Благодаря за линковете и примерите. Повечето от тях обаче са свързани преди всичко с монтаж и голяма част от "оригиналите" в линковете например отдавна не са оригинали, а са пипани преди това. Искаше ми се да се ограничим в техническата обработка на снимката, особено при портретите и пейзажите. В най-разширения случай, да допуснем добавянето на текстура като част от обработката, но дотам. Изобщо не намесвам тук Кристал, той е друга бира, моля не измествайте темата. Горната снимка дадох само като пример. Целта ми не е да разпитвам стъпка по стъпка какви техники са ползвани, а да видя от суровия файл, свален от апарата, до къде може да се стигне за добро или за лошо.
Специално примерите, които дадох са точно оригиналите (като изключим crop-ването на последната). С това искам да насърча фотографите с това, че голяма част от работата "във фотошоп" може да се направи още във фотоапарата и после да се съсредоточим върху това, което не сме успяли да направим поради някакви технически причини. Ти точно това попита — "откъде е тръгнало шопенето".
Верно е, че има виртуози на фотошопа, които от снимка с телефон правят чудеса.
Гледайки последния ти коментар, по-скоро искаш да видиш множество примери на пъпчиви девойки, които след това са направени "хубави".
tzl, благодаря за определението какво искам да видя, но не идеше реч за пъпките. Както се вижда от примера, който пуснах, там няма девойки, нито пъпки...
Когато казах, че това не са оригинали, нямах предвид теб, а линковете от интернет сайтове, които се пуснаха и поразгледах.
Не искам да съм погрешно разбрана - ти си единственият до тук, който даде примери. и идеята ми точно това - реални хора от форума, с реални снимки, с които мога да разменя някоя дума и да понауча нещо. Уф, много обяснения, много чудо
От опита, който имам съм забелязал следното развитие ПРИ МЕН: В началото много обичах да показвам как нищо и никаква снимка става нещо, което е за гледане. След време видях, че ретуша и фотографията са две коренно различни неща. Два занаята. Това, че повечето правят и двете си е стечение на обстоятелствата.
Забелязвам, че повечето, най-вече от любителите, са повече фенове на пост обработката. В това няма нищо лошо. Има други, които наблягат повече на фотографията.
Другото, което забелязвам е, че има някакво "скромно снобарско отношение" от страна на фотографи, които гледат фотографския занаят и ненавиждат тези, които гледат повече занаята с пост обработката. Аз лично съм се хващал многократно в такова отношение.
С времето съм разбрал, че поради факта, че и двата за занаяти, няма проблем от снимка с телефон да се прави шедьовър, както и няма проблем да се прави шедьовър във фотоапарата и да не се пипа много.
Най-важното е да не се хвали човек с това, което не може. Примерно има такива, които са много добри във фотографията, обаче фотошопът им куца. Такива не трябва да се хвалят, че са много добри в ретуша. Има и такива, които са много добри във фотошопа (и правят шедьоври от калпави снимки) и се хвалят колко добри фотографи са.
Аз винаги съм се радвал да видя before-after разликите на снимки, които ми правят добро впечатление и разбирам добре автора на темата. И в момента с удоволствие гледам подобни, а най-вече behind the scenes работи.
Та, според мен е хубаво да се разграничават добре тези неща, дори само като етикет, пак ще е достатъчно. Така фотографи, които търсят добри ретушори могат да разграничат из публиката тези, които умеят именно това. А ретушори могат да видят добри фотографи, на които им куца пост обработката и да работят с тях.
Аууу, Knartist, напълни ми очите и душата много полезно "албумче" ще си го разглеждам задълбочено и ... не забравяй да го обновяваш отвреме на време заради такива като мен.
Tzl, много си прав в последния коментар. Трябва да си призная, че като по-начинаещ фотограф не мога да не се изкуша да "пипна" каквото и да е в шопа. Явно това е неизбежно в натрупването на фотографски опит и с времето или отшумява този интерес, или се превръща в основен. Прав си, че човек трябва да се усети, обаче в някакъв момент, какво аджеба прави, снима ли или на игрички си играе
Успях да я изнамеря старата темичка... превютата вече не се виждат, ама би трябвало някои от снимките да са си по същите места... и евентуално обясненията да са полезни... макар че сума ти вода е изтекла оттогава... примерно мен вече ме е почти срам от по-ранните ми яки плесканици на текстури, ама съм ги запазил - донякъде да си виждам "прогреса" (доколкото имам такъв)
Съзнателно или не, избирайки няколко думи, авторът на темата вече се е определил в коя партия е и е показал отношението си към останалите.
"...да видя от къде е тръгнало шопенето ..."
"... Прав си, че човек трябва да се усети, обаче в някакъв момент, какво аджеба прави, снима ли или на игрички си играе..."
Нищо лошо в това самоопределение, но нещата не са само черно-бели и снимането с пост-обработката са неразделно свързани. Просто е затворил вратата за повечето фотографи, които и снимат и "пипат", да покажат работите си. Кой иска да е в категорията на неснимащите, които си играят игрички?!!!
Да ме прощава автора на снимката от темата, но за мен лично е доста чудно ЗАЩО е събрала такъв огромен рейтинг..особено Б?!?!
Или критериите са занижени напоследък,или прекалено много Б-та са раздадени незаслужено.