Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обектив за D3100
Автор: nikolayvarna   
Дата:   23-11-12 22:34

Здравейте,
имам Никон D3100, и стандартния 18-55.

Иска ми се да си взема друг обектив, първоначално се замислих за твърд 35 мм, обаче пък съм свикнал със зоом, харесах си и 16-85, но пък е твърде скъп и не разбирам защо и какво му е предимството освен зуума :) .
Общо взето снимам и на закрито в стая, и навън, за закритото твърдия може би е най-добре.
Ако можете да ме посъветвате, за момента нямам много време да отида в някой магазин и да поискам да пробвам с 2-3 вида кое как снима, а и не обичам пробите по магазини :)

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив за D3100
Автор: mcnicko   
Дата:   23-11-12 22:47

В повечето случаи, ако не знаеш какъв обектив като дължина ти трябва - значи не ти трябва все още.

Замисли се какво не ти стига на този. Кое те дразни, кое не ти харесва, къде те спъва. Ако ще е от чисто желания за придобиване на техника, въпроса е друг. Предполагам обаче, че щом си питал, значи имаш нещо предвид.

Та помисли какво на този не ти достига и сам ще стигнеш до извода:

Блендата ли не ти е достатъчно отворена? Т.е. не ти позволява достатъчно бърза скорост на затвора.

Къс ти идва обектива? Т.е. 55мм не са ти достатъчни като дължина за приближението и искаш нещо така да се каже "с повече зуум"

Широкия край не ти е достатъчно широк? 18мм не могат да хванат толкова много от заобикалящата среда колкото ти се иска?

Един съвет, ако ще взимаш твърдо стъкло - почвай си снимките наред и гледай на колко ММ са снимани повечето. Т.е. каква е преобладаващата ти фокусна дължина, примерно ако снимаш масово около 35мм - вземи си 35-ца, ако снимаш масово около 50мм вземи си 50ка и т.н. Повечето хора имат 1 или 2 фокусни дължини които ползват най-често.

Ако пък искаш нещо което да е по-светлосилно, вземи си някой зуум с макс бленда 2.8, ако ти влиза в бюджета.

П.С. Не претендирам за много знаещ или можещ, може да бъркам някъде, но това бих направил аз.

Дата:   23-11-12 22:52

Ами общо взето на закрито не ми стига скорост на затвора.
На открито, блендата ми е много голяма и не мога да достигна до любимия ми ефект "замазването" :) .
Основно снимам на 22-35 мм на закрито, а като се замисля и на открито.
Какво е ценното в 16-85, при положение, че няма малка бленда?
За снимки на закрито?

Автор: mcnicko   
Дата:   23-11-12 23:07

На открито за да отвориш блендата повече и да си направиш любимото замазване, ще ти трябва ND филтър за да мжоеш да смъкнеш скоростта надолу без да пипаш блендата.

Щом на закрито не ти стига блендата за да вдигнеш скоростта, за мен лично логичния избор би бил 35ца с бленда 1.8. Спокойно можеш да си щракаш на по-отворени бленди и около 2.8 и дълбочината на полето ще ти е достатъчна. Не знам дали никон имат и по-широк вариант за твърд обектив на поносима цена - примерно 24 или 28 с макс бленда 2.8 или нещо такова които също биха ти свършили работа май.

За 16-85 какво му е ценното, не знам, някой Никонец да каже, аз снимам с Пентакс.

Автор: bluebird81   
Дата:   24-11-12 13:19

На 16-85 ценното му е, че е много, много остър. Обаче е тъмен. Според мен най-подходящият, както и най-универсалният обектив в случая ще е 35/1,8. Свиква се и с твърд обектив, не е чак толкова голям проблем да се направят 2-3 крачки напред или назад когато е нужно.

Автор: tantris   
Дата:   24-11-12 13:37

Макро 60мм? За фън.

Дата:   24-11-12 14:03

Тоест искате да кажете, че 16-85 е само за открито :) . Аз поне така го разбирам.
Май 35 мм ще е най-добрия вариант. А нататък вече :) ...

Дата:   24-11-12 19:00

Обектив Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8 G
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=17&product=4959&show=additional

Обектив Nikkor 28mm f/2.8D AF
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=17&product=577&show=additional

Може ли пак малко съвет кое от двете?
Той втория май е без мотор?

Публикацията е редактирана (24-11-12 19:01)

Автор: dfxos   
Дата:   24-11-12 19:10

Без мотор е втория, според мен си вземи 35мм 1.8Г, аз имам и двата (този и 50мм) и мога да ти кажа че са супер обективи за цената си, а и друго си е на 1.8 бленда.

Дата:   24-11-12 22:04

Определено 35 мм ще е. И цената е определяща в случая :)
Благодаря :)

Автор: io_bs   
Дата:   25-11-12 00:35

35mm е супер обективче - купих си го като втори обектив (след 18-105) и оттогава почти не съм слагал китовия отново [smilie24]

Дата:   01-12-12 22:35

От днес съм с 35 мм твърд, само пропуснах да попитам в магазина за филтър за отпред?
Хубаво е да сложа, нали?

А иначе - първи снимки - в стаята на 120W крушки все едно както с 18-55 по обед навън [smile] . Представям си утре да го пробвам на открито.....

Автор: io_bs   
Дата:   01-12-12 22:49

nikolayvarna написа:
> Хубаво е да сложа, нали?

По-хубаво е без [smilie5] Слагай само сенника и си щракай.
P.S.: докато снимаш на ръка, използвай скорости, по-високи от 1/60, за да не се размазват снимките.

Автор: vinek   
Дата:   30-12-12 11:10

Здравейте,
за да не отварям нова тема, ще продължа тук.............

На мен също ми е нужен обектив за D3100, любител съм, ако така може да се каже, изчел съм доста, явно не достатъчно и поради тази причина искам да помоля за съвет за правилен обектив.
Нещото което искам да снимам е движещо се животно/и (куче) на разстояние 20-40,50 метра, само на дневна светлина( в парка, в планината и т.н.). Единственото нещо което искам е обекта, колкото и да го приближа да може да ми бъде на фокус, толкова, че ако е възможно и козината да му се личи, кой косъм на къде е. Странични ефекти като "замазването" при колегата, който пита по нагоре не ме интересуват, единствена и основна цел е движещия се обект - кучето.

P.S. Искам да помоля критиците, ако не искат да дадат съвет или да помогнат, да не си търкат копчетата на клавиатурата с разни упреци !
Благодаря предварително и весело посрещане на новата година!!!

Автор: красис   
Дата:   30-12-12 13:03

Ей този http://magazin.photosynthesis.bg/offer/211203130001.html[shtrak]
И аз другия месец май ще взимам този, успех.

Публикацията е редактирана (30-12-12 13:05)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »