Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Здравейте!
Това е първият ми пост в форум и се надявам да не досаждам с въпросите си (към момента мога само да питам за фотография :)), и в същият момент да получа съвети от хора с опит, познания и желание да помогнат. Последния мецес се запознавам с пазара и с възможностите на различните класове апарати, като се съобразявам и с финансовите и технически си възможности, както и целите ми. И, както винаги се получава, колкото повече научавам, толкова по-несигурен ставам в избора си. Към момента се колебая основно между Канон 60D и Nikon D7000(дори до вчера бях избрал D7000, но множеството оплаквания от различни форуми и ревюта относно проблеми в механизма на затвора и огледалото, както и "ерор" съобщения, донякъде охладиха ентусиазма ми). Съобщенията за проблеми и грешки при Канон 60D, като че ли,субективно погледнато, са по-малко. Другата причина везните да накланят към 60D, е и факта, че обектива, който съм си избрал за първа покупка, е с 400лв. по-евтин при Канон(18-200 със стабилизация). Като алтернативи на горните тела, мога да посоча Sony Alpha 65 и Pentax K5. Лично аз мисля, че технологията на Сони е бъдещето или поне в часта си на липса на подвижни части, но дали наистина към момента са достатъчно добри за да са конкуренти на никон и канон, нямам познания за да преценя сам.
Апарата ще използвам основно за да снимам пейзажи, забележителности, флора, фауна, спортни събития и навсякъде другаде където се сещате, непрофесионално, като любител ентусиаст (включително видео). Основната ми цел е да науча да използвам възможностите на апарата... да кажем на 85% за две години експерименти, като поне 1 година ще ползвам обектива 18-200 или подобен, и в крайна сметка да мога да направя снимката, която искам - както искам, ако ме разбирате и да съм доволен от резултата.
Насочил съм се към този клас, защото не искам след няколко месеца да се ядосвам, че съм спестил няколко лева за сметка на функции или възможности.
Очаквам Вашите коментари и съвети относно качеството и надежността на посочените модели и кой според Вас ще ми е най-добра основа за развитие. Ще Ви бъда благодарен, ако не ми предлагате техника втора употреба, защото като първа покупка държа да има дълга и сигурна гаранция.
Благодаря на всички, които се отзоват на молбата ми!
Здравей! Според мен ще е по-добре да не скачаш на толкова висок клас още отсега. Дори и да го направиш, обективите (18-200мм) ще те ограничават (въпреки че никонският вариант е по-добър). По-добре си купи по-евтино тяло, но по-хубави обективи
Носочих се към този обектив, защото ми беше препоръчан като най-универсален. Имайки предвид уменията си, не мисля, че към момента обектива ще има особено значение. Нямам намерение в следващите 24 месеца да купувам друг такъв. Т.е търся нещо, което да ми върши работа за посоченото в първия пост.
D7000 с 18-200 VRII според мен е най-доброто решение за теб. Обектива е универсален и за обхвата си е просто чудесен, а и снимайки с него ще рабереш от какъв обектив ще имаш нужда за в бъдеще. А като любител (какъвто съм аз), може и да не ти трябва друг. Тялото (D7000) пък ще ти даде всичко, както за начинаещ, така и за напреднал любител макар, че го ползват и професионалисти. А това с дефектите е на късмет, и най-здравата и изпитана техника се чупи, пък и си се ориентирал към ново (с гаранция), така че няма какво да му мислиш .
Д7000 с 18-200 няма да ти даде максимума на сензора. Имах 18-200 на Д70с и бях супер доволен от комбинацията за туристически цели, но след като смених тялото с Д7000 останах доста разочарован и продадох обектива и сега съм с 17-55/2.8, който си е ок,но си тежи гадината. Чувал съм, че за това тяло по-добре подхожда 16-85. Колкото до проблемите на ранните серии, сега след повече от 2 години производство и при покупка на нов не би трябвало да имаш проблем. Проблема с механизма на огледалото - откат и омасляване на сензора, при някои екземпляри от ранните серии е реален факт обаче
Добре, препоръчай ми тогава обектив които ще е по подходящ и ще ми върши работа за написаното в първия пост? Бюджета е до 1200лв.. Остава правилото, че няма да го сменям и да добавям друг поне 24 месеца.
aav написа:
> 18-200 е идеалният универсален
> любителски обектив. Човека е
> написал спортни събития. как ще
> снимате спорт на стадиона с 17-55
А как ще снима спорт на 200мм при максимална бленда f/5.6?
Според мен ще е най-добре за начало автора на темата да си купи нещо не толкова скъпо (но въпреки това добро) като 18-105мм и след като снима с него половин-една година, да разбере какво друго му трябва.
И аз като pefoto01 препоръчвам в следния ред: Д90 + 18-200вр или ако все пак ще е Д7000: поне с 16-85вр. Между другото 7000 не е много за начинаещи и си иска повече внимание и свикване - на мене ми отне доста време това; още съжалявам, че си продадох Д70с/18-200вр беше супер добра комбинация за туризъм - удобна, компактна, лека, нискобюджетна (не я мислиш постоянно), много издържлива и надежна, не пропускаш момента, докато сменяш обективи, много добро цветопредаване при снимане в jpeg.
Не ги слушай, вземай си D7000 с 18-200 и като ти "отеснее" обективът, ще го продадеш и ще си вземеш нещо по-читаво. Веднага и комбинации му напрайхте на човека
Цените за Никон (обективи Никор) са следните:
AF-S DX 18-105 f/3.5 - 5.6 G ED VR - 449лв.
AF-S DX 55-300 f/4.5 - 5.6 G ED VR - 499лв.
AF-S DX 16-85 f/3.5 - 4.5 G ED VR - 1049лв.
AF-S DX 18-200 f/3.5 - 5.6 G ED VR II - 1329лв.(1399 без бонус)
Цените за Канон (обективи Канон) са следните:
EF-S 18-55 f/3.5 - 5.6 IS II - 419лв.
EF-S 55-250 f/4.0 - 5.6 IS II - 599лв.
EF-S 18-135 f/3.5 - 5.6 IS - 849лв.
EF-S 17-85 f/4.0 - 5.6 IS USM - 839лв.
EF-S 18-200 f/3.5 - 5.6 IS - 999лв.(1099 без бонус)
Вижда се, че Канон са на по-добра цена. Дали това е за сметка на качеството - не знам. Но поне при 16-85(17-85) и при 18-200 разликата е 20% по-висока цена при Никон.
Наистина д7000 е много добра машинка и може да се каже, че е по - добра от 60д, но лично аз бих избрал 60д, заради обективите, които ще ти послужат. За 1200лева ще вземеш 70-400 ф4, който е много добър за цената си, а на 60д ще заспи просто. И един 18-55 ис, но първата версия, който си е доволно остър. Може и сигма 70-200 ф2.8, същото може и за никон, но сигмата е доста тежичка, а канонското 70-200 ф4 е като перце.