Автор: Elessar
Дата: 11-11-12 12:40
Първо, искам да се извиня за калпаво постнатия линк. В бързането човек прави грешки... Второ... По ред на номерата:
Asahi, позата може да е типична, но аз лично не съм виждал подобен кадър на художника. Ако ти си виждал, ще те помоля да го споделиш. С извинение, но твърдението ти е хипотетично, несъстоятелно и обезценява трудът на автора. Освен това мислиш ли, че по време на делото Банката не е опитала да намери подобно изображение и да се защити с него?
El_Fuego, аз не следя какво се пише в клуба, а и сметнах, че това е фотографска тема и затова я пуснах тук. Извинявам се ако неволно съм направил дублиране.
steeens, като цяло мнението ти е доста странно, но въпреки това считам за редно да опровергая някой части от него. Банката (БНБ) има достатъчно пари да плаща на адвокати и това е видно от фактът, че в течение на делото, те смениха своя адвокат с една доста мастита адвокатска кантора. На предварителните срещи фотографката заедно с адвокатът си, се е изправила в една голяма зала пълна с хора представители на БНБ. В началото на разговорите представителите на банката са се държали доста арогантно като са оспорвали всяко едно твърдение на авторът, въпреки че фотографията е известна и всеки може много лесно да провери кое име седи зад нея. Да не говорим, че няколко месеца преди това имаше изложба, където тази фотография седеше на плаката. В края на делото, от банката доста смекчиха тона и благодариха, че авторът не е отишъл със съдия изпълнител да си поиска разноските по делото. В някой страни, държавните институции имат право да използват при доста по-облекчен режим авторски произведения, но у нас, за щастие, не е така и авторите е добре да бъдат попитани преди да бъде използван интелектуалният им труд.
pmartinov, по време на делото Банката точно това се опитваше да наложи, а именно, че ако една фотография е публикувана в интернет тя може свободно да се използва. Това разбира се е абсолютна глупост и всеки, който е чел поне един закон за Интелектуална собственост, знае това.
luboar, БНБ е коректна банка, но е абсолютно недопустимо да си рискува авторитетът по този безумен начин. Най-малкото, всяка фотография си има автор и е логично да се изясни кой е той. Дано вземат емрки за в бъдеще подобни грешки да не се повтарят, защото за тях плащаме всички ние, чрез данъците си.
mitku, първо, надявам се, не наричаш майка ми "някоя си баба", защото това автоматично те превръша в невъзпитан тъпанар с неуместен коментар. Относно това как може да се провери авторът на дадена фотография, като начало можеш да отвориш google и да попиташ той какво знае. Ако не го откриеш там, вече става по-сложно, но казусът не е такъв. Това специално, е емблематичен портрет, който е показван не веднъж и много хора са запознати с него. Освен това, Банката съвсем спокойно може да си търси правата от художникът, който ги е подвел и практически да си възвърне загубите. Явно така им е по-лесно, отколкото да правят каквито и да било проучвания.
Благодаря за коментарите на всички останали!
П.П. М/у другото, за любопитните: Този портрет е сниман с Мамия 6х6. На налично осветление.
Публикацията е редактирана (11-11-12 12:45)
|
|