Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Кой от двата обектива..Помощ
Автор: adkoto   
Дата:   15-10-12 12:44

Здравейте,
имам голяма дилема.. Кой от двата обектива е по-подходящ като цяло за портрети. Интересува ме между тези двата обективи.

Canon EF 24-105 f/4.0 L IS USM- това е първият.
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?VISuperSize&item=221137811174

Canon EF 70-200mm F/4.0L USM - втория.

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?VISuperSize&item=221137811174
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?VISuperSize&item=271076844210

Благодаря Ви предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Кой от двата обектива..Помощ
Автор: BoneFletcher   
Дата:   15-10-12 13:25

Имайки предвид, че на "портретен" обектив се казва на такъв, чието фокусно разстояние е в интервала 85 - 135мм би трябвало 2-ия да ти свърши работа!

Обаче имай предвид, че може да останеш и недоволен.
За мен "портретен", означава и твърд, с фиксирано фокусно разстояние.
Не че и вариотата не стават, ама...

Ако ще снимаш портрети моят съвет е да си вземеш 85мм за кропка или 135мм за FF.

Автор: guesswho   
Дата:   15-10-12 13:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: tzl   
Дата:   15-10-12 14:27

@adkoto - Колега, по-добре изчакай с покупката, защото виждайки, че предлагаш 2 тотално различни като оптика обективи, ти не знаеш още какво искаш.

Това е същото като да питаш "каква кола да си купя — мерцедес микробус или опел корса, ще ги ползвам, за да си върша работа". И логичният въпрос е — добре де, ама това са 2 различни коли, ти от какво ТОЧНО имаш нужда?

Разгледай портретни фотографии и се замисли какво точно търсиш. Огромен процент от моите портрети са снимани с широк ъгъл. Други са снимани в диапазона около 85мм. Знаеш ли как оптиката изкривява хората, знаеш ли точно какво ще снимаш и как различните обективи изкривяват този тип портрети и т.н...

Портрет на човек е всичко, което съдържа човек в кадъра. Дали ще е мъничък човек на ръба на скала или ще е кадър само от веждите до брадата. Все е портрет.

Автор: io_bs   
Дата:   15-10-12 14:43

Зависи какви портрети искаш да правиш...

Автор: adkoto   
Дата:   15-10-12 16:42

Благодаря за отговорите.
Принципно мойте портрети ги снимам с 50мм 1.8. Знам,че обективите са 2 напълно противоположни,наясно съм с това,просто ме интересува,кой аджеба е по-добър като цяло за портретна фотография от този тип

Цък
А и,просто има малко излишни пари,който съм решил да вложа в нещо,вместо да ги изпия по заведенията [cool] Блaгодаря отново.

Публикацията е редактирана (15-10-12 16:45)

Автор: sirkhann   
Дата:   15-10-12 16:53

85/1.8

Автор: tzl   
Дата:   15-10-12 17:28

Този портрет можеш да го направиш и с 50мм. Иди на някоя горска пътечка, сложи настройките примерно на iso 800, f/1.8, и съответната скорост и снимай и ще имаш такова нещо. Илюзия е, че не можеш да направиш подобно нещо с текущия си 50mm.

Ако успееш да не изпиеш тези пари в заведенията, но и да ги задържиш до момента, когато ще знаеш какво точно търсиш, това ще е и по-добър житейски урок. Всеки знае да купи нещо вместо да изпие парите. Малко хора знаят какво точно да купят.

Публикацията е редактирана (15-10-12 17:29)

Автор: taskoni   
Дата:   15-10-12 21:07

От двата изброени обектива аз бих избрал 24-105 на твое място като по-универсален, но разбира се зависи какъв тип портрети искаш да снимаш. Аз лично предпочитам по-широкичко като включвам и средата в която обекта се намира, и всичко от 28мм до 105мм ще ми е точно колкото ми трябва. Друг е въпроса че с по-бърз обектив ще ти е по-добре.
Поздрави,

б.

Дата:   15-10-12 21:18

И като се замислих, колегата tzl ти е писал, и с 50мм можеш да снимаш портрети, стига да искаш:

http://farm9.staticflickr.com/8440/7852438802_865a2e3807_c.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8154/7591640148_0c7f090e23_c.jpg

И все пак, ако си решил да купуваш и много ти се иска, широкия зум и на ФФ и на кропка ще ти е по-подходящ за това което показваш!

Успех,

б.

Автор: kvakioh   
Дата:   15-10-12 21:25

24-105 и след време 70-200/4 IS.

Автор: sirkhann   
Дата:   15-10-12 21:56

24-105 e пръчка. Освен ако не снимаш събития, трябва да си напълно ненормален, за да си го купиш. F/4 за портрети? [smilie11]

Re:
Автор: enis   
Дата:   15-10-12 21:56

Мое предложение: вземи си 85/1.8 и останалите пари ги вложи в светкавици и аксесоари за контролиране на светлината...

Дата:   15-10-12 22:10

Ама то човека нали избира между конкретни два обектива или аз пропуснах нещо?
shirkhan: За първи път чувам, че не се снимат портрети на f/4...
Ето на 90mm f/4

http://farm9.staticflickr.com/8295/7777055204_e8c18d6218_c.jpg

enis: То и 80мм на 1.2 не е лош Canon-ски за портрети ама човека не избира между твърди обективи, иначе щеше да напише "каъв обектив да избера за портрети?" например

Публикацията е редактирана (15-10-12 22:12)

Автор: enis   
Дата:   15-10-12 22:25

може и да греша но за 1500 лева които би дал за 24-105 може да се вземе една 85ца, две, че даже и три евтини светкавички, някое друго чадърче, стативчета, синхронизатори... и ако се научи да ги изпозва правилно и пълноценно ще прави чудеса! А двата обектива които си е избрал... ами мисля, че са всичко друго, но не и портретни. Всеки един обектив споменат в темата ми е минал през ръцете и мога да кажа, че 85цата е най-добрия вариант.
P.S. дай боже всекиму 85/1.2 [beer]

Дата:   15-10-12 22:28

Да!

Поздрави,

б.

[beer]

Автор: qavkata   
Дата:   16-10-12 18:54

хаха ей така като почнете с това кои бленди са за портрети и кои не, направо ме късате от сях. Аз не използвам бленди под 7, защото не ми харесват портретите, заради остротата и т.н. ако искам да "замажа" фона имам си софт. За мен няма такова нещо обектив за портрети и такъв за пейзажи. Всеки сатава за всичко, зависи само ти какво искаш.
Моя съвет е вземи си по-отворен обектив, защото ако не ти харесва на 1,8 ще снимаш като мен на 7, но ако си взееш на 4,5 и искаш на 1,8 няма да имаш възможност, мисълта ми е, че отворения ще ти даде повече поле за изява и с времето да изградиш твое виждане за светлосилата на обективите. Погледни кой какви аберации има, какво е боке-то(дали ти допада) и какво му е винетиране-то, това за мен е важно за портретите. Виждал съм невероятни портрети, на 18, 50 и 200, както и на 1,8, 7 , и 22 бленда. Но тествай преди да купуваш. Не слушай само кой какво ще ти каже, тъй като един търси едно, а друг друго в обектива.

Моята работа е свързана изцяло с портрети, било единични и групови, а съм с един 18-200 3,5/5,6 и ми е перфектен. Но това е за мен.

Стабилизацията за мен е много много важн.

THINК

Автор: brandimi   
Дата:   16-10-12 23:11

Добра вечер. Извинявам се, че се намесвам в темата, но все пак мога да дам на колегата полезен съвет. По-горе, колега е споменал, че всички обективи са подходящи за портретни кадри. Разбира се, че е така. Всичко зависи какво се търси в изобразяването на даден човек, емоция, състояние, предназначеност, и т.н. От горе изброените предложения се споменава доста пъти 85/1.2, 85/1.8. Според мен има нещо неподходящо във възможностите на 85тиците. Минималното фокусно разстояние е доста дълго и ако решите да снимате детайлен, по-близък портрет тогава няма да ви свътши работа. Възможности в днешно време, много. Като започнем от всевъзможни ръчнофокусни обективи, до много-по скъпите маркови. Преди два дни се сдобих с едно бижу, 50/1,2, Porst color reflex. Прекрасен, а и на цена 1/10 от марковите. Според мен най-добър избор бихте направил със покупката на 135/2. Прекрасна рязкост, невероятно боке, направо рисува, а и цената му е съвсем достъпна. Това е моето мнение за обектив с който ще се снимат портрети. Успех с избора и не пропилявай кинтите по заведения, за да няма след това изкази от сорта "Курвииии - върнете ми паритеееее!"

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »