Автор: tzl
Дата: 13-10-12 11:46
@goldroks Купувам си софтуера.
Купил съм си Lightroom (изключително полезен) и Photoshop Elements (100-120лв, на който ползвам сигурно само 5% от функционалността). Когато ми трябва Photoshop си купувам месечен subscription ($45). Photoshop ми трябва в случай, че трябва да дам на клиентите 14bit TIFF файлове или нещо в CMYK или работя по сложен монтаж, където ми трябва да си организирам layer-ите в групи (което го няма в Elements и ако има много layer-и, може да бъде много объркващо, независимо, че са наименовани подходящо).
Не ползвам actions или някакви специални presets или филтри и не съм купувал подобни работи.
Спестените пари от софтуер ги инвестирам в други неща.
Моят начин на работа е такъв, че купувам работи само
- ако потрябват и не мога да си свърша добре работата с текущите средства;
- твърде често ми се налага да върша определена работа и въпреки, че мога да я свърша с текущите средства, би било по-разумно да купя въпросният инструмент за работа, за да ми спести време;
Честно казано, мога да си свърша същата работа и с безплатния GIMP само, но намирам за разумно да притежавам Lightroom заради организацията на снимките, а Elements е достатъчно евтин, за да може да си го позволи дори и фотограф-любител, който е дал 1000-2000лв (поне) за техника.
Публикацията е редактирана (13-10-12 11:53)
|
|