Автор: detlene
Дата: 10-10-12 04:44
Когато се говори за концептуализъм се има предвид определено течение в изкуството, възникнало през 60-те години. То върви със своите средства и със своята философия. Т.е. когато се каже "концептуалист", човек който поне малко се е интерсувал от изкуство (вярвам, че всички в този форум сме такива), си представя определени неща, определени имена, определена философия. А не просто, нашето си разбиране за значението на думата "концептуализъм".
В предната тема един пич възторжено обясняваше, как след като обстойно се е запознал с творчеството на Уорхол и Деймиън Хърст е разбрал, аджеба, най-накрая, какво е постмодерно изкуство.
Така... Сега...
Анди Урхол е един, така да се каже, основен представител на течението в изкуството наречено поп-арт. Поп-арта възниква през 60-те години.
От друга страна Деймиън Хъртс е един съвременен представител на концептуализма. Дори той самият се определя като концептуалист.
Концептуалното изкуство, също като поп-арта, възниква през 60-те години.
От трета страна, вече споменатото постмодерно изкуство, се обуславя и появява през 80-години...
Да, разбирам, че светът е еклектичен, още повече съвременния такъв.
Но това е все едно да цитираш някакви художници от палеолита и да твърдиш, че изучвайки творбите им, си разбрал смисъла на желязната епоха. Ако ми позволите такова сравнение, разбира се.
Малко тъпо се получава.
Съжалявам ако съм звучал претенциозно, но не ми се пишеше дълго.
Това са някакви елементарни неща и информация може да се намери навсякъде.
|
|