Автор: HSgeorgiev
Дата: 09-10-12 14:11
Като снимах с Канон имах четири Сигми - старите 20-40/2,8 Aspherical и 28-70/2.8 Aspherical, онези при които пръстена за фокусиране превключва ръчен и автоматичен фокус като се движи напред и назад. Не ме питайте защо два такива - така ми се получи просто, имах единия, хареса ми другия в един приятел ... Освен това първия телеобектив, който си купих беше Сигма 70-300, не АРО версията, но DG май. Много си го харесвах, преди това снимах с дигитални сапунерки, а още по-преди със Смена и по-късно със СТАРТ 66, къде ти тогава такива 300 мм ... И освен това си бях купил 28-300 DL, старичък, но ми се стори много остър, и наистина беше такъв. Купих го с неработеща бленда и постоянно си стоеше на 4 май или нещо подобно, като го купих го изпратих при хората на Драгиев и се върна тип-топ, много си го харесвах този обектив, макар и да е супер зум Беше видимо по-бавен от 70-300, да не говорим от Каноните, но като за туристически зум и като за цената на която го взех си беше наистина много остър Снимах с 40D повечето време при Канон, той няма корекции на фокуса, нито пък съм пращал обектив Сигма за настройка на фокуса в сервиза на Сигма. Не си спомням за случай да си купя Сигма и да остана разочарован Но от друга страна имам двама приятели, които останаха разочаровани - един от Сигма 18-200 (не съм виждал обектив да маже толкова, древния ми Канон 35-80 USM беше за предпочитане, после пак съм виждал същия модел 18-200, не брилянтен, но съвсем приемлив за разлика от онзи), а другия от Сигма 16-35 HSM - прекрасен беше, но като му текне на моменти и фокусираше някъде много далеч назад.
Сега с Никон имам само Никори, но не е нарочно в никакъв случай - просто така се стекоха обстоятелствата. Дори наскоро мернах в базара любимия ми едно време Сигма 20-40/2,8, но във версия за Никон и много ми се дощя да го купя. Само че нямам реална нужда в момента и щеше да си е чисто задоволяване на капризи :) При излишни парички по-скоро бих си заплюл Сигма 10-20
Та идеята е, че трябва да се говори за конкретен обектив, конкретен фотограф с конкретно тяло и при конкретна употреба Няма наистина верни обобщения за обективи - Сигмите са такива и такива, Каноните онакива, пък Никорите - еди-какви-си.
А за сервиза на Сигма в България само хубави неща мога да кажа от личния си опит
|
|