Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Светломер/flashmeter
Автор: sky-fan   
Дата:   23-09-12 15:58

Мисля скоро да направя една студиина фотосесия. От всичкото, което успях да изгледам отностно осветлението, разположение, видове, сенки ала бала ми стана ясно, че най-добре ще стане с 4 ламБи. Да кажем до тук нищо сложно.

Искам обаче да засегна един въпрос отностно светломерите, защото май тук не ги ползват много. Даже си мисля да си купя един да имам под ръка. Въпроса ми е, заслужава ли си инвестицията? По всичките клипчета, които изгледах много са за тази играчка. Ясно е, че повечето определят това по хистограмата, но все пак това много зависи с какви настройки снимаш - на фокуса и на метъринга. Ще ми помогне ли в повечето случаи или ще ми се смеят?

Другото нещо, което искам да попитам за бял фон или въобще за студио кое е препоръчително да се ползва за бленда - аз си мисля за Ф8? При тази бленда на А режим скороста дали ще е в рамките на синхронната или да полвам М режима? Аз си мисля за скорост от 1/160. Има ли смисъл да вдигам блендата до Ф11 примерно и какво би ми донесло това?

В повечето студиа в които съм бил отстъпа до фона отзад е доста малък. В порядъка на 1 м. и това ако има 2 ламБи сигурно ще прегорят гърба на обекта. Някакви приблизителни отстояния да ми препоръчате за да няма такива ефекти?

Ако има друга тема, моля да ме извините.

Отговори на това съобщение
 Re: Светломер/flashmeter
Автор: detlene   
Дата:   23-09-12 16:18

За какви "ламБи" става въпрос?

Дата:   23-09-12 16:27

Ако ще ползваш импулсно осветление се снима на ръчен режим. Да снимаш на А режим е безмислено упражнение. Когато снимаш на А, камерата ти, благодарение на вградения в нея светломер, определя скороста, мерейки наличната светлина. В случая ще измери скороста според наличното постоянно осветление в студиото, без да има предвид светкавиците, които ще се включат като натиснеш спусъка. Тоест няма да можеш да определиш правилна експозиция по този начин. Светломера ти помага именно да определиш вярната експозиция с предварителни замервания. Не, че не може без него. Може, но за начало, особено с 4 светкавици, ще ти е доста трудно. При всички положения личен светломер е добра инвестиция ако имаш намерение и напред да се учиш да работиш с контролирано осветление. [smilie24]

Публикацията е редактирана (23-09-12 16:28)

Дата:   23-09-12 16:31

ЛамБи от тия софтбоксове/чадъри. Нали са с вградена светкавица. При наличие на знак светкавица, апарата не изчислява правилно?

Дата:   23-09-12 16:34

На всяка "ламБа" може да се сложи чадър. Питам дали е импулсно или постоянно? За импулсното съм ти писал по-горе.
Каква е синхроната скорост го пише в упътването на камерата ти.
Това което си писал по-горе нищо не разбрах. Сори.

Дата:   23-09-12 16:37

Не знам какво. Смятам да наема някакво студио. Предполагам новите са с импулсно.

Имах предвид, че като сложиш горе ремоут на апарата да ти командва светкавиците, не кара ли апарата да изчилсява с включена светкавица? Ако му вдигна неговата примерно в стая винаги преизчислява.

Дата:   23-09-12 16:44

Ако ремоут наричаш синхронизатора, зависи какъв е. Няма как да се разбере като не си го казал. Нито е ясно с каква камера и осветление ще работиш. Ще изчислява ако си с ТТЛ синхронизатор.

Автор: iasen2   
Дата:   23-09-12 19:17

пуцай на пилотно осветление , най сигурно . Много странни термини ползваш .

Автор: bobonai   
Дата:   23-09-12 22:42

На времето имах колега, много интелАгинтен и все още жив [smilie5], та той на разтворите проявители, избелители, формалини и фискажи им думаше обобщаващо "чорби" [smilie24]
Така както си задал въпроса пич, имаш нужда от питие или "доза", но ако си екстравагантен - търси добре оборудвано студио за наем. Така де, няма да се харчиш ТИ за светломер!

Автор: photostoykov   
Дата:   23-09-12 23:25

Авторе, или не си остър или си пра"йш т@ш@к?!
Моето лично мнение е да си купиш два флашмера, на един не мо"е се вЕрва!

[smilie5]

Публикацията е редактирана (23-09-12 23:26)

Автор: Dekov   
Дата:   23-09-12 23:34

Много дълъг този петък [smile]

Автор: sirkhann   
Дата:   24-09-12 00:28

Не му разваляй тролинга на човека. [smilie3]

Дата:   24-09-12 11:08

Нещо не разбирам на къде биете?

Автор: Lighter   
Дата:   24-09-12 11:24

http://www.sekonic.com/Classroom.aspx

после кликваш върху Why You Need a Light Meter for Photography
и гледаш клипчето...

Дата:   24-09-12 11:36

Независимо от това, дали осветлението е постоянно или импулсно, аз без светломер не мога. Тия, които могат, да споделят как го правят...
А за определянето на експозицията по хистограма:

http://www.youtube.com/watch?v=2uo84gIH4jo

Автор: n1x0n   
Дата:   24-09-12 11:38

... и не започвай с 4 "ламБи", коагто не ти е ясен принципа на работа на дори 1 от тях. [smilie3]

Дата:   24-09-12 11:59

Добре дайте да обясна малко за 4-те светкавици.

Имам 1 primary или както там я наричате. Втората или бекъп, ще е за другата част на обекта, където, майн светкавицата не може да освети. Мисля да направя първо с една светкавица, защото софт сянката, която дава софтбокса също е приятна. Отделно ще има 2 светкавици за белия фон, които ще са насочени назад към бялото платно. Те ще са просто да излиза бялото бяло, а не сиво. Затова попитах и за отстояние на обекта от бялото платно, защото обикновенно задните светкавици са малко по-силни, примерно основна на Ф8, задните на Ф10 или Ф11 и при отразяване на свекавица в фона и достигане на обекта, ако е близо ще стане доста прегоряло. Затова си мисля, че трябва да мин 1.5-2м обекта от фона, за да се избегне този ефект.

Отделно факта, че бялата хартия отразява светлината по друг начин и се получава някой път ефекта на метала.

Ще кажете, че цял живот съм снимал в студио :)

Питам, но явно не всички ме разбират с мойте странни термини.

Та затова питам и за светломера, защото е важно да се измери какво количесто светлина достига от задните светкавици до обекта.

Публикацията е редактирана (24-09-12 12:01)

Автор: ishootpeople   
Дата:   24-09-12 12:24

Пич и аз съм новобранец като тебе ...

Имам 2 светкавици на Дайнафос имам бял и черен фон не използвам светломер .Все още снимам само в няколко светлинни схеми
софтбокса от едната страна а другият от другата :) така най често .Правилно си се насочил слагаш 2те светки отзаде на фона да излиза бял а модела трябва да е по-напред .И вече другите 2 си ги нагласяш според как искаш да снимаш .Аз лично снимам на ISO 100 1/125 F8-12 .A белият баланс си го правя на Ауто и после си го оправям в Camera Raw . A относно свтломера яко е ама все още не мисля да си купувам защото не снимам профи той просто ти спестява време и прави правилното експониране .Лично аз предпочитам да си купя още една светкавица и един Бюти Диш и чак след това светломер .Всичко е до пробване увеличаваш и намаляш светките докато постигнеш резултат .Аз лично снимам моите са на степени от 1-7 и правя примерно блендата на 10 и святкам ако е тъмна снимката увеличавам малко лапмпите и така :) ако снимаш на черен фон лампи за фона не ти трябват освен ако не искаш да сложиш някой спот одзаде да освети на определено място фона ...

Дата:   24-09-12 13:46

sky-fan, доста си прочел по темата, но не мога да кажа, че "Ще кажете, че цял живот съм снимал в студио :)"

Веднага се вижда, че никога не си го правил. Това да не те обезсърчава! Подходът ти е интелигентен. Първо мислиш после действаш. Няколко напътствия, които мисля ще са ти полезни:

Първо си купи светломер и тогава всичко останало. Сега ако ще наемаш студио, наеми такова, в което има светломер.

Между другото SECONIK пуснаха за фотокина един много атрактивен модел:
http://www.sekonic.com/Products/L-478DR/Overview.aspx

Първият с тъчскрийн.

Контрастът между рисуващото (главното) и запълващото осветление препоръчвам да е между една и три бленди. За начало не ти препоръчвам гранично голям контраст, като 5 бленди например.

Разстоянието между обекта и фона да е около 2 м. Така ще имаш място да разположиш фоновото осветление и няма да имаш сенки.

Фонът се мери трудно. Всъщност това е най-трудното упражнение по измерване в студио. Така им се струва на начинаещите. Всъщност е елементарно - измерваш отразената от фона светлина. Ако резултатът е равен на експозицията, фонът ще стане средно сив. Ако искаш да е бял с детайли осветяваш го, така че да получиш 2,3 бленди над експозицията. Ако искаш черно с детайли - 2,6 бленди под експозицията. Дано да си схванал логиката и дано да съм бил полезен.

Автор: darksorrow   
Дата:   24-09-12 13:54

не ти е нужен флашметър, бтв (:

Дата:   24-09-12 14:02

Да много полезни неща каза. А по-горе се пошегувах, просто искам да съм подготвен преди да снимам каквото и да е в студио, защото иначе няма да знам какво да правя с всичките тези светкавици и осветления. Аз си мисля, за един обикновен секоник, защото гледам са си бая парички. И главно искам, защото няма да се съобразявам в кое студио има и в кое не, а просто отивам и снимам. Спомням си зимата правихме на децата фотосесия в студио и фотографа имаше само 1 основна светкавица, и разултата не беше много очарователен.

За понятията съм горе-долу нясно. Поне всичко разбрах от поста ти.

Дата:   24-09-12 14:04

А как става?

Автор: darksorrow   
Дата:   24-09-12 14:10

имаш фотоапарат. на него има дисплей. този дисплей показва и хистограма. повярвай ми, нищо повече не ти е нужно, освен ако не търсиш критично прецизен контраст, какъвто, по описанието ти, случаят не е.

не казвам, че флашметърът е по принцип ненужен, но определено много хора му отдават по-голямо значение, отколкото му се полага в съвременната фотография, поне по личните ми разбирания.

правилно си се ориентирал за белия фон, иначе. (:

лично аз съм се учил на импулсно абсолютно без такъв, купих си го 2-3 години след като нещата вече ми бяха ясни и в момента го ползвам доста рядко, дори и на сериозни сесии.

Публикацията е редактирана (24-09-12 14:12)

Дата:   24-09-12 14:37

Колко пари му искаш и какъв модел е?

Автор: iasen2   
Дата:   24-09-12 14:50

Реално по важно е да научиш кое каква светлина дава и докъде дава такава светлина и по надалече какво дава :)Интензитета на светлината може да го измериш , но качеството на светлината няма как , това става само с много опит . Успех

Светлинните модификатори ако не ги ползваш правилно дават много , ама много неприятни сенки , и точно в тази светлинна схема , която описвате :)
А и тази светлинна схема е и възможно най скучната като резултат .

Реално за да придобиеш опит ти трябва поне 1 година работа в студио и гледане в ютубето :)

Като снимаш на бял фон на хистограмата ми е много интересно какво ще видиш [smilie5]

Публикацията е редактирана (24-09-12 15:01)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »