Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Когато фото ентусиазмът си отиде!
Автор: stzz   
Дата:   18-09-12 12:34

Впечатлен от възторгът в темите за нови обективи и тела, се върнах назад във времето, когато фото ентусиазмът и при мен беше в разцвета си!
Дори и тогава, намирах трите си "твърди" обектива за напълно достатъчни за фотографските ми потребности.
Разбира се ще си призная, че това беше един луд-луд филм, в който ентусиазмът превъзхождаше значително качеството на заснетото.....[shtrak] [shtrak] [shtrak] .....не не, не и количеството!
Осъзнатото фотографско бездарие разбира се имаше и положителна страна-филмът свърши по-бързо и финансово по-безболезнено(дааа, снимах ЧБ на филм)!
И днес, сблъсквайки се с цялото това многообразие от формати, стъкла с всевъзможни фокусни дължини, светлосила и материали вложени при изработката се питам:
-Абеее, ЕЙЙЙЙ, вие добре ли сте?
[smilie5] [smilie5][smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Когато фото ентусиазмът си отиде!
Автор: Mogila   
Дата:   18-09-12 12:40

[smilie25]

Автор: zed   
Дата:   18-09-12 12:50

Какво каза бе човек?[smilie11]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   18-09-12 13:17

стзз,
а аз да разкажа?

Автор: stzz   
Дата:   18-09-12 13:20

Автор: zed
Дата: 18-09-12 12:50

Какво каза бе човек? [smilie11]

-Абеее, ЕЙЙЙЙ, вие добре ли сте?
(Към потребители и производители-50/50)
[smilie5] [cool] [smilie5]

my.point.of.view, разкажи моля!
[smilie7]

Публикацията е редактирана (18-09-12 13:21)

Автор: Батко   
Дата:   18-09-12 13:30

Не, не сме добре! Определено! [smilie25]
Само съжалявам от финансова гледна точка за това, че не си взех отначало 5DMKII, а смених 3 кроп-тела...

Автор: pefoto01   
Дата:   18-09-12 13:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: compur   
Дата:   18-09-12 14:00

а ако знаете при аудиото какво е... [smilie3]

Автор: my.point.of.view   
Дата:   18-09-12 14:21

Ами какво да кажа, и аз като всички в началото си мислех, че закупуването на фотоапарат ме превръща автоматично във фотограф-любител... а реално закупуването те превръща в собственик на фотоапарат.
Знаете ги тия песни - "отесня ми фотоапарата" - искам "нещо по-така" - това не му стига, онова не му стига - а като щракнеш в профила - ми няма снимки. Е, и аз не направих изключение.
Преди 15 години снимах с един Зенит в комбинация от Фома - и клатя глава - не, размерът ме ограничава, искам среден формат! Искам качество!
Абе, какво качество като изобщо нямах идея от композиция, светлина - невежа абсолютен? Нито бях в състояние да изброя десет известни фотографа. Нали се интересувам от фотография? Трябва да мога да кажа няколко имена, чиито работи харесвам. А вероятно и няколко, чиито работи не харесвам. Пък аз не бях чувал. Щото иначе хобито е по-скоро хоби към щракане. Някакъв несъзнателен процес да натискаш един бутон.
Това с нечуването има причина - нямаше откъде. Литература - йок.
Имаше книжки от 50-60-70е години как да си проявим филм, обаче всичките нескопосани. Преписвани неграмотно от стари немски учебници от преди войната. Вие колко учебника сте виждали на български за композицията във фотографията? Поне на нивото на обяснение като Адам Марели? Не сте.
И така. Един приятел ми подари един Киев88 и аз тръгнах да покорявам света с него. Щото е качествен. Смях. Снимки няма да показвам, щото са скръб.
По едно време осъзнах, че ще искам нещо малко и удобно.
Айде на Бессите!
Няма идеален фотоапарат. Всеки има силни и слаби страни. И добрият фотограф познава и двете страни, а използва само силните. Там, където фотоапаратът не е подходящ, не се бута. Главна грешка на всички начинаещи. Снимал някой някъде на 3200 ИСО и после вика - аууу, много шум! Или се набутал с някакво странично осветление, дето точно му свети във визьора по начин, по който рамките не се виждат - и вика - ето, при 1% от снимките при странично осветление се получава еди какъв си проблем. Няма проблем с камерата. Проблемът сме ние. В главата.
Има един такъв момент - фотографията е рисуване със светлина. И за да бъде качествено рисуването, трябва светлина. Няма такива работи като велики моменти, които се случват нощно време и е нуждо исо от порядъка на 25хиляди.
Див и щастлив от Voigtlaender Bessa R3M взех да чувствам, че ме ограничава.
Да ви кажа - как го разбрах - ами ей тъй, реших го. Щото не можех да ловя бързите моменти около мен. И реших, че трябва фотоапарат с приоритетна бленда. Хубаво. Zeiss Ikon ZM.
Цайсът е страшна машина, обаче по едно време усетих, че... хихи...
Не, не ми отесня. Просто получих "мозъчно насищане".
Казах си - сега или ще си купя една Лайка М7 нова от магазина и ще продължа в същия дух, или просто ще изляза от този коловоз на "отесняването" и ще взема да снимам. Дали добре - или зле - не е толкова важно, но просто да започна да снимам.
...
След кратък размисъл дори мислех да си взема фотоапарат за еднократна употреба - просто да работя само със светлината и композицията. Без качество. Тренировки.
Понеже съм еколог и реших, че няма смисъл от излишни боклуци. Затова си взех Pentax zoom 90 WR за 25 лв с две нови батерии.
...
Какво следва?
Щом го получих, излязох в дъжда и направих ето тази снимка:

https://photo-forum.net/static/forum/2012-09/uvhu3725.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/121/y_1333139555_m_img017.jpg

след това направих ето тази

https://photo-forum.net/static/forum/2012-09/rblp2353.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/121/y_1319052183_m_Bordeaux-125.jpg

и продължих

https://photo-forum.net/static/forum/2012-09/hdty1444.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/197/1338714508_7304489876_68f1c3e293_c.jpg

...
Излязох от коловоза "това ме ограничава, това ме притиска".
...
Ето снимка с Цайса:

https://photo-forum.net/static/forum/2012-09/mtil1416.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/199/._1333920336_5389434813_a317c5c0c0_z.jpg

а ето и с Бессата:

https://photo-forum.net/static/forum/2012-09/lloi6617.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/198/1346610314_7915422974_6604393362_c.jpg

ето го и малкият ми Минокс ГТ

https://photo-forum.net/static/forum/2012-09/vqxn1742.JPG

https://photo-forum.net/static/site_pics/100/._1334392780_6338691048.jpg

Ето и снимка на самия Пентакс, за тези, които се чудят какво чудо е:

https://photo-forum.net/static/forum/2012-09/rtyr7514.JPG

http://farm5.static.flickr.com/4076/4864887424_f1a58c30af.jpg

[smilie8]

Автор: sirkhann   
Дата:   18-09-12 14:22

О, не започвай... Ама от аудио лечението е по-дълго, а финансовите белези - дълбоки, понякога - значително, в зависимост от фазата на прогресиране на заболяването.

Дата:   18-09-12 14:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Alex-dan   
Дата:   18-09-12 14:42

Всеки рано или късно минава през разни периоди [smilie5] В крайна сметка за какво живеем ако никога няма да се разпуснем малко заради хобито си [beer]

Автор: detlene   
Дата:   18-09-12 14:50

my.point.of.view [smilie24]

Дата:   18-09-12 14:52

Автор: tuborg   
Дата:   18-09-12 15:38

Добре казано !!!

Автор: spstefanov   
Дата:   18-09-12 15:49

Готина тема :)
my.point.of.view [smilie24] [shtrak]

Автор: uri64   
Дата:   18-09-12 16:17

Антоне, само не разбрах - искаш да кажеш, че Цайса и Бесата не са ти позволявали да снимаш така, както го правиш с Пентакс - зуумчето ли?

Иначе съм напълно съгласен с това "Абе ееей" и особено към потребителите...достатъчно е да се хвърли един поглед във форума и безчислените теми за новите тела и обективи от тази или онази система...

Автор: nemchev   
Дата:   18-09-12 16:29

Има още един вариант. Когато фотоентусиазмът те напусне, вземи си нов обектив/ тяло/ или квото там щеш ново и глеай как се връща с пълна сила.[beer] [shtrak]
Малко порочен кръг, ама действа да ви кажа[smilie21]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   18-09-12 16:31

nemchev, а може би заради това точно сме на този хал, защото търсим вдъхновението в техниката? [smile] Може би не нов обектив, ново предизвикателство трябва да си вземеш? [smile]
[shtrak]

Автор: RIMOHIT   
Дата:   18-09-12 16:32

Мъча се и аз да се боря с това ...
май само се мъча[smilie18]

Автор: compur   
Дата:   18-09-12 16:34

да ви кажа право, няма предизвикателства, а само възможности. правилни възможности и грешни възможности! [beer] [beer]

Автор: tbby   
Дата:   18-09-12 16:35

Аз знам за моите цели какво точно ми трябва. Пусто не стигат парите, но лека-полека ще стане [smile]
Иначе ми трабваше известно време да го осъзная, та и аз минах през "тесните" апарати и обективи :)
Хубава тема! [smilie24]
Рядко срещано явление тук...

Автор: didesignbg   
Дата:   18-09-12 16:40

my.point.of.view го е казал интелигентно, аз съм по профанизирането и ще си позволя да заема от народното творчество:
# Януари. Заснех си котето с моята сапунерка . Ужас. Ще трябва да си купя DSLR. Знаещи хора ме посъветваха за Nikon D300. Сега ще къртя.
# Февруари. Разбрах , че китовата оптика категорично не ми допада. Няма покъртителна рязкост , нито добро замазване на фона , а и бокето нещо е много измъчено. Пак снимах котето, мустачките не са детайлни , пълна мазня по краищата.
# Март. Купих Nikkor 17-55/2.8 Остър като бръснач. Снимах котето , вижда се всеки косъм от мустака . Те сега вече ще къртя.
# Април. На кропка снимат само любителите . Купих фулфрейм Nikon D700 - снимам вече котето на ISO 25600 при пълна тънина. Canon да го духа . 17-55 го смених с 24-70.
# Май. Май не ми достига вариото. Котето се е качило върху гардероба и от дивана ми се вижда малко . Купих 14-24/2.8 и 70-200/2.8 VR. Спокойно снимам вече и котките на съседите. Мисля че съм на прав път
# Юни. Разбрах защо истинските фотографи снимат с твърди обективи. Купих 85/1.4 . Пак снимах котето - мустачките са резки и на фокус, останалото приятно се размазва. Най-сетне започнах да разбирам.
# Юли. Прочетох във фотофорума, че съвременната оптика не е като старата - няма добър рисунък. Затова купих два стари твърдака само с ръчен фокус 50/1.2 и 85/2.0 . Опитвам се да хвана котето на фокус - не ми дава проклетника.
# Август. Във фотофорума ме освиркаха заради снимката с котето - хоризонта бил крив. Купих си статив Manfrotto от карбонови нишки и с нивелир. Отново започвам да къртя.
# Септември. Каквото и да ми говорите на цифровите камери не им достига динамика. Купих си професионална камера Nikon F6. Кефя се на благородната зърнистост на лентата. Само нещо козинката на котето при сканиране не ми се получава и ме дразни.
# Октомври. Във фотолабораторията ми съсипаха лентата с най-новите ми фотографии на котето. Купих си увеличител Durst, сега си проявявам и фиксирам снимките сам. Котето започна да му харесва червената светлина в килера , където проявявам филма.
# Ноември. Мъдростта върви ръка за ръка с опита. Продадох цялата си никонска вехтория на някакъв дилетант и си купих Leica M7. Най-сетне имам рисунък. Само нещо котето пак взе да ми излиза накриво.
# Декември. Какъв глупак съм бил . Продадох лайката и купих Hasselblad Н3D (първо мислех да взема Mamiya , но реших да не правя компромиси). Не ми достигнаха пари - опитах се да продам няколко снимки на котето във фотосток агенция , но там явно не разбират нищо от фотография и не ги взеха. Затова си продадох колата. Все пак цифровото си е цифрово.
# Януари. Hasselblad-а се оказа прекалено тежък , падна върху котето и го премаза.Сега то куца и ходи на три лапички , обаче е адски удобно за снимане. A и в снимките се появи драматизъм.
# Февруари. Най-сетне. Изхвърлих тежкият Хассел и вече снимам котето с Holga . Получих поощрителни мнения във фотофорума - раздел Автопортрет
# Март. Ура!!! Само ми е жал за котенцето . Днес донесох TOHO SHIMO FC-45X 4x5", показах го на котето , а то жално мяукайки докуцука до прозореца и скочи от 16 етаж. Слязох долу, и заснех остатъците от котето с телефона си. Заради майтапа пуснах снимката във фотофорума - тя пък взе че стана снимка на деня. Сега вече разбрах че ако имах Теле-обектив и бях заснел котето от прозореца и през клоните на дърветата щеше да се получи още по-яко.
Все пак трябва отново да си купя някакво турбо-сапунерче .В такива случаи са просто незаменими. И да си взема още две-три котета . Все пак съм още в началото!

Автор: Bengun   
Дата:   18-09-12 16:46

@didesignbg - [beer]
Благодаря ти за усмивката на лицето ми :)
Поздрави

Автор: Wania   
Дата:   18-09-12 16:48

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »