Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на генераторно осветление?
Автор: Photom   
Дата:   11-09-12 12:55

Здравейте, искам да си стегна едно комплектче от генераторно осветление. Нека първо да започна че съм доста начинаещ. Работата със осветление ми е доста интересна. За в момента снимам с 1 компактна светкавица (китайска) с чадър.

Понеже съм с ограничен бюджет до 1500лв. Кажете какво е най-оптималко да търся, като мощност на комплекта.

Изискванията ми са:
Искам да има мощност, като светкавицата да бъде на поне 4-5 м. от модела. Като се снима до 200 исо + някакъв дифузер на светкавицата. Съшо така и добра мощност при работа на слънце! Знам че е доста относително така да се каже каква мощност ми трябва. Спрял съм се на Динафос. Но ще се радвам на всякакви съвети.

Синхронизатор – тук изискванията ми е просто да е надежден синхрона и да имам над 90% сработване от 20-30м. пряка видимост.

1.Поне 2 светкавици, оптимално 3, както следват:
Основно
Запълващо
Контра (може и по маломощна)
2. Много добър синхронизатор.

Ето и какво съм отделил като опция:
http://dynaphos.com/product.php?c=4&sc=0&id=1095 основно
+
http://dynaphos.com/product.php?c=4&sc=0&id=1097 запълващо
+
http://dynaphos.com/product.php?c=4&sc=0&id=1068 контричка (Като за в момента контровото осветление ще отпадне или ще замести запълващото, поради фин. причини.)
+
Синхронизатор

Въпроси:

1. От информацията за комплекта разбирам че самия генератор има мощност 600 WS или GN 76. Въпроса ми е когато взема и свържа втора глава към генератора(която мисля да ми е запълващо осветление), предполагам мощността пада и се разпределя в някакво отнощение между двете глави. Не пада ли много мощността на целия комплект и ще изпълнява ли изискванията ми по-горе. Нека някой който има следния модел да драсне по един ред, или всъщност да остави едно ЛС, че имам и още някакви малки въпросчета.

2. Какъв синхронизатор ми е нужен. Разглеждам, че има такива, който запазват TTL? Как точно става това? За какво се използва? В моя случай необходимо ли ми е подобна функция? Предполагам, че в един комплект синхронизатор има предавател и приемник. Колко приемници ми са нужни в моя случай, за всяка светкавица ли, или какви ми са вариантите за да ги паля?

3. Генераторното осветление може ли да се ползва директно към тока 220V, ако евентуално трябва да се ползва за студийно осветление, т.е. за да се щади батерията, ако снимам на място където има ел. мрежа.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на генераторно осветление?
Автор: n1x0n   
Дата:   11-09-12 13:08

1. Генераторите по принцип са обозначени с максималната сумарна мощност. Т.е. 600 WS означава 3x300WS /условно казано, може и в други пропорции - в зависимост от възможностите на генератора/.

2. TTL синхронизатор за такъв тип осветление не ти трябва. Обикновен синхронизатор /комплект предавател и приемник/ ще ти свърши работа.

3. Зависи от конкретният модел... питай в Динафос.

При твоите изисквания и бюджет, не знам дали 2 броя от това няма да са по-добър вариант:
http://dynaphos.com/product.php?c=4&sc=0&id=1482

Автор: photostoykov   
Дата:   11-09-12 13:08

От първо четене се вижда, че никак не са ти ясни нещата!
1. Защо реши, че ще започнеш с генераторно осветление?
2. Кой ти каза, че осветлението се разполага на 4-5 метра?
3. Няма такъв филм "Генераторно осветление с TTL"!
В този бюджет с добро приближение влиза Discovery 600 с едно тяло и рингова светкавица. Но пак повтарям: силно се съмнявам, че ще можеш да оползотвориш пълноценно системата!
Ти си знаеш![smile]

Публикацията е редактирана (11-09-12 13:12)

Автор: ecobo   
Дата:   11-09-12 13:13

photostoykov, а ти защо реши, че му трябва рингова светкавица?
За тоя бюджет, и ако задължително трябват 3 глави, никсъна го е казал какво е решението, но ще трябват 3 броя [smilie3] .

Публикацията е редактирана (11-09-12 17:21)

Автор: photostoykov   
Дата:   11-09-12 13:14

ОК! Само разсъждавам, пишейки!

[smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   11-09-12 13:24

600WS не е мощност, а енергия. GN 76 не може да бъде параметър на генератор. Може да бъде параметър на осветително тяло с определен конкретен аксесоар.

Има опасност питащият да си купи нещо, с чиито параметри не е наясно. Не че е голяма трагедия.

Автор: Photom   
Дата:   11-09-12 13:42

photostoykov, прочети пак какво съм написал, мисля че ще разбереш замисъла на въпросите ми.

ashashi, възможно е да не съм се изказал правилно мерси за редакцията, отвори този линк http://dynaphos.com/product.php?c=4&sc=0&id=1095 и прочети техническите характеристики. Може пък и те да са збъркали.

Благодаря на колегата nikson!

Ще се радвам мнения нямащи пряка връзка с темата да не се обсъждат тук.
Благодаря!

Автор: Zardinax   
Дата:   11-09-12 14:01

Разгледай в стробисто .
Импулсна глава с генератор.

Автор: bobonai   
Дата:   11-09-12 16:32

На негово място аз бих задал по същия начин въпросите си, пита се за доизясняване на нещо ново за теб, млад и перспективен!
Photom, при този начален бюджет си вземи като начало генератор с две импулсни глави. После опаричването трябва да добавиш, ако питаш мен, още един генератор и си ОК. Ще ти трябват допълнително батерии, светломер за да не изпадаш в безкрайни проби и вземи прочети тази книжка
С генератори може да се снима и в студио под 220 v.

Автор: asahi   
Дата:   11-09-12 22:04

Фатом, енергията на импулсната глава е 600WS, не мощността на генератора. Вероятно е станала грешка в превода.

Автор: tbby   
Дата:   11-09-12 22:46

За пореден път се убеждавам, че фотофорум не е място, в което можеш да научиш нещо. Тук всеки знае повече от теб, пише по-правилно от теб и е роден критик!
Казано накратко - само божества и светила се сбрали тук...

Иначе чети тук за Discovery.

Публикацията е редактирана (11-09-12 23:00)

Автор: Canon   
Дата:   11-09-12 22:51

Photom правилно е разбрал описанието и превода е смислово верен.
С една импулсна глава (контакт А) е 600J (Ws), a с двете (A+B) e пак сумарно 600J (Ws) като глава от контакт А е 400J, от контакт B е 200J - те са винаги в съотношение 2:1. Регулират се плавно (но са винаги пропорционални 2:1) от 1 до 5(пълна мощност)

Водещото число е вярно само за стандартния малък отражател от комплекта.

Такъв комплект Discovery 600 имаше по време на фотоваканцията и доста участници работили с него, се убедиха в удобствата му.

Публикацията е редактирана (11-09-12 22:53)

Автор: GenaDP   
Дата:   12-09-12 13:12

Тези неща, към които са дадени линковете, са просто глави + генератор с батериен пакет. При наличие на повече от 1 глава, вързана към генератора, управлението на мощността е общо за всичките, т.е. мощностите на всяка глава не могат да се регулират поотделно. Генераторите не могат да бъдат захранвани директно от мрежата - винаги трябва да се минава през батерията.

Ако смяташ да снимаш с тези неща и в студио, по-добре се ориентирай към студийни светкавици, които позволяват работа и с батериен пакет.

Публикацията е редактирана (12-09-12 13:14)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »