Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Цветове в лайтрум и уеб
Автор: Danhill   
Дата:   09-09-12 16:33

Имам проблем с разминаване на цветовете .
Снимка отворена в лайтрум и фотошоп (.jpg ) се вижда с едни цветове
и същата снимка отворена в някакъв вюър в случая пикаса ,както и качена и интернет се вижда в други цветове.

И преди имаше леко разминаване ,но като че ли сега е доста осезателно.

http://www.danhillphoto.com/temp/sa.jpg

монитора е Dell U2711

ако някой помогне ще съм много благодарен [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Цветове в лайтрум и уеб
Автор: nikidinov   
Дата:   09-09-12 16:41

Работното пространство на Lightroom е ProPhoto, за уеб трябва да минеш в sRGB. И съответно браузерите не се справят с ProPhoto и Adobe RGB.

Надявам се да съм помогнал :)

Дата:   09-09-12 16:47

добре след като експортирам снимката в sRGB
и я отворя във фотошоп изглежда по същия начин както и руо в лайтрума , но изглежда различно в уеб.

това не мисля ,че е нормално

Автор: m_d   
Дата:   09-09-12 17:00

Прегледай някакви ICC профили имаш ли сложени и си провери пак цветовите пространства. Ако всичко е srgb и нямаш профили, е възможно хост услугата да ти прекодира изображението. Отвори го локално с браузъра и виж дали изглежда по същия начин като в шопа/лайтрум.

Дата:   09-09-12 17:07

когато съм с sRGB ICC профил всичко е еднакво!

въпроса е след като имам възможност да работя в адоб трябва ли да работя в орязано цветно пространство

Автор: m_d   
Дата:   09-09-12 17:16

Зависи каква е крайната цел.
Ако е за уеб, или изобщо за гледане на дисплей - няма никакъв смисъл да ползваш по-голямо пространство, щото така или иначе експортираш за устройство, работещо в srgb. В такъв случай широкото пространство само ти губи тонална прецизност (ако работиш в 8-битов цвят). Пък и ако мониторът ти не показва всички цветове от широката гама, пак е безпредметно.
Иначе принципно няма проблем да си работиш в широките гами в адоби приложенията, но трябва на експортиране изрично да указваш srgb, за да се прекодират цветовете.

Публикацията е редактирана (09-09-12 17:16)

Автор: didesignbg   
Дата:   09-09-12 17:58

http://en.kioskea.net/faq/12060-picasa-enable-color-management-in-photo-viewer

Автор: nikidinov   
Дата:   09-09-12 19:38

в ProPhoto и в Adobe RGB има смисъл ако ще печаташ на съвременен мастилено струен принтер и хубава хартия - при печат по-голямото цветно пространство дори е препоръчително.
Ако е само за web - sRGB. Не е проблем да сложиш и друго, но тогава рискуваш хората да виждат изображението по-лошо. Както казах преди браузерите не се справят добре с по-големите цветни пространства.

Дата:   09-09-12 19:59

работата е там , че аз съм експортирал файла в sRGB (jpg)
отворен в шопа изглежда по същия начин както роу в лайтрум

Дата:   10-09-12 08:35

На моя линк натисна ли?

Дата:   10-09-12 09:11

да но не помага

Дата:   10-09-12 10:06

А като отвориш във файърфокс снимката?
Какви са ти настройките за управление на цвета в операционната система, каква е тя?

Автор: asahi   
Дата:   10-09-12 10:32

Отвори един фотошоп, натисни Shift+Ctrl+K, отбележи да те алармира за несъответствие в профилите, след това отвори спорната картинка и разбери в какво цветно пространство е. Конвертирай я в sRGB и я запиши. Коментирай резултата.

Автор: guesswho   
Дата:   10-09-12 11:10

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: n1x0n   
Дата:   10-09-12 11:15

въпроса е след като имам възможност да работя в адоб трябва ли да работя в орязано цветно пространство

Ами експортваш от Lightroom във PSD/AdobeRGB, отваряш във Photoshop и работиш, след приключването на работата - експорт във JPEG/sRGB.

Иначе доста браузъри уж поддържат color management, ама реалността е, че всеки си ги интерпретира както си иска. T.e. за психиката ти е здравословно да приемеш, че нещата ти, качени в нета, най-често няма да изглеждат така, както би трябвало. [smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »