Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 "Прочети една книжка"
Автор: mcnicko   
Дата:   30-08-12 11:18

Здравейте,
Принципно съм от читателите а не писателите в този форум. Проблема напоследък е, че вече почти спрях и да чета и всичко това е свързано с едно просто изречение:

"Вземи прочети една книжка за фотография"(или някоя от вариациите които редовно срещаме тук)

Не че има нещо лошо в този съвет, ама вече се пише за щяло и не щяло в тоя форум. Всеки втори или трети пост в някоя тема в която някой човек има нужда от помощ отговора е този. Ако толкова ви мързи да пишете - не пишете. Разбирам да се препоръча конкретна книга и по-специално конкретна глава от нея, но в 90% от случаите и това не се прави.

Както повечето от вас съм минал през не една книга, не че съм някакъв велик фотограф, аз даже и в категория фотограф трудно се слагам... Предполагам обаче и на вас ви е ясно, че книгите не всичко обясняват и повечето са от типа "Ето една снимка която направих, ето как я направих". Малко по-различно е някой да ти обясни какво може би ще ти помогне в конкретната ситуация. Ясно ми е, че има и случаи в които израза е точно на място, но са прекалено малко в сравнение с останалите...

Та, след като ви писна да ми четете бръщолевиците. Нека да се възползваме от факта, че съм пуснал темата и да пуснем линк към някоя книга която сме прочели. Бих се радвал ако кажете и нещо от сорта на:

"В глава №Х открих много полезна информация за ............ която ми помогна в/с ............... "

[beer] След 1-2 поста и аз ще кача нещо.

Отговори на това съобщение
 Re: "Прочети една книжка"
Автор: juslen   
Дата:   30-08-12 11:20

Абе я хвани прочети две книжки тогава [smilie18]

Автор: tziko   
Дата:   30-08-12 11:29

Аз пък и една не съм прочел[smilie8] само някви ги хващам, стигам до някъде, писват ми и ги захвърлям.

Автор: asahi   
Дата:   30-08-12 12:00

Често в 3-4 реда няма как да се обясни нещо сложно, особено ако не знаеш човекът отсреща с каква база от знания е. Това е и най-честата причина да се пораждат въпроси - липсата на базови знания. Вместо да му проверяваш знанията е по-добре да го оставиш да извърви пътя към познанието самостоятелно.

Дата:   30-08-12 12:11

Съгласен съм, че е по-добре сам да се научи човека, но винаги може да се вметне някаква насока, най-малко към определена книга.

Автор: tonyboy79   
Дата:   30-08-12 12:40

Обикновено като казват "Вземи прочети някоя книжка" имат в предвид упътването още срещано като RTFM [smilie18]

А сега сериозно. Видях от снимките ти, че фоткаш някакво симпатично момиче. Надявам се долният линк да ти е полезен:

ЛИНК

Автор: vladod   
Дата:   30-08-12 12:41

Този съвет е станал толкова актуален напоследък, заради липсата на основни познания !!! НЕ може да строиш космически кораби, без да си запознат с математика, физика и още доста неща ... Така и с фотографията - това, че имаш телефон с камера, не те прави фотограф, колкото и велик да изглеждаш в собствените си очи !!!

Когато се задава много конкретен въпрос е друго - може да се отговори, но на въпроси от типа на "как се снимат продукти за каталог", какво да отговорим [beer]

Автор: bobonai   
Дата:   30-08-12 12:51

Темата няма да предизвика особен интерес.
"В началото бе словото!"
Когато се препрочита опита на други творци от книжки и сайтове се съкращава криволиченето по своя път. А със знанието се отсява плявата. Предлагането на готованство няма да реши проблемите. Самото четене не води до познание без практика и тук е по-голямата част от истината - всички сме майстори, калфи не ни трябват, "калфа" е само една отживелица - това е падение.

Аз съм щастлив от наличието в мрежата на този ФОТО-ФОРУМ и колегиалността в него! [thankyou]
Повечето са майтапчий, но в това също има чар.[smilie24]

Дата:   30-08-12 12:55

Мерси за линка tonyboy79, има доста интересни неща наистина, по-ксъно ще се впусна в по-солидно вникване във видеотата.

Vladod, съгласен съм, че без основни знания не може, нямам намерение да споря за това. Знам и че всеки с нещо в ръцете което може да прави някакви изображения се мисли за фотограф. Проблема е по-скоро като човека пита за нещо, виждаш че няма познания или има някакви основни или пък прави основни грешки и го насочваш да прочете книга. До тук ОК, но коя книга, от къде и как - никакво инфо. На няколко пъти в по-стари теми съм попадал и на вариант човека да пита за книга след като са му казали да прочете такава и никой не отговаря. Друг е въпроса, че и на конкретни въпроси от време на време се намира някой мъдрец да каже "Вземи прочети една книжка"

Казах, че ще пусна и аз някой линк, та ето го:
Освен опитите ми за портрети на естествена светлина напоследък се забавлявам и със стрийт фотография. Книгите на тоя човек ми дават доста полезно инфо: http://www.85mm.ch/Book/
и са си съвсем безплатни. Специално първата Going Candid ми беше доволно интересна.

Re:
Автор: 3df   
Дата:   30-08-12 15:13

Публикацията е редактирана (19-01-13 16:59)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »