Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за SD карти
Автор: Jankoff   
Дата:   28-08-12 14:27

Купих си SD карта 32 GB HAMA и четящо устройство HAMA, клас 10. При 9 от 10 поставяния в слота на PEN1 (който по спецификация работи с SDHC) картата отказва да потегли, отказва да потегли и в четеца HAMA (нов модел), отказва и в друг мой четец (също нов). Скъсах си нервите, загубих си един час. От време на време зацепва, после пак спира.
Отидох при продавача, той я пробва на негов четец HAMA, работи - безотказно при 4 от 4 поставяния. След известни уговорки продавачът прие картата обратно, обаче твърди, че картата била добре, а четецът не бил добре. Според мен е обратното. Твърди още, че някои устройства не познавали 32 GB карти, защото това било голям обем.
Що за дивотии? Има ли други такива случаи? И, ако има системен проблем, кой е виновен за създалото се положение? Ако си производител и правиш 32 SDHC GB карти, те трябва да вървят на всички устройства, на които пише SDHC!
Сега мен ме ще е страх да отида да си купя от другаде друга 32 GB карта, защото и тя може да не работи. А почти навсякъде ти казват, че не може карта да се пробва предварително.
Ако някой знае нещо повече по този въпрос, ще бъда благодарен - сигурно има хора, сблъсквали се с този и подобни проблеми.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за SD карти
Автор: imitev   
Дата:   28-08-12 14:38

Защо не му взем неговия четец и нещата да приключат?

Дай поне моделите на картата и четеца...

Дата:   28-08-12 14:59

imitev: "Защо не му взе неговия четец и нещата да приключат?"

Защото не работи на апарата - PEN1. [smilie11]

HAMA 32Gb SDHC Class 10 gold

HAMA All-in-One Multi Card Reader, USB 2.0 - четвъртият, № 091091.

Автор: jrr   
Дата:   28-08-12 15:00

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   28-08-12 15:57

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   28-08-12 16:11

Мамка му, значи, нищо не пише в упътването за големина на карти! Пише само: SD и SDHC.
Ако имаме карта SDHC и апарат, поддържащ SDHC, логично е да трябва всяка карта SDHC да върви на всеки апарат, поддържащ SDHC. Ако има проблем точно с 32 GB SDHC, тогава следва тези карти да са друг формат, да се наричат другояче и така нататък! Добре, де, ами то има вече и 64 GB SDHC карти. И те ли правят номера?!?!?
Стига са ни правили на маймуни софтуерните фирми (главно), а и хардуерните също (но по-малко)!
Както прекрасно се вижда и в страницата за тази карта в официалния сайт на HAMA, няма никакво предупреждение, че тази карта 32 GB може да не работи на някои устройства, които иначе са SDHC!
Въпросът е: има ли системен проблем, или чисто просто тази карта е дефектна?
Ако знам отговора на този въпрос, ще знам как да постъпя тепърва. Сега не знам.

Edit. Добавка. Естествено, че не слагам картата заключена - макар че я пробвах по 10 пъти и в двете положения.

Публикацията е редактирана (28-08-12 16:13)

Дата:   28-08-12 16:39

Автор: didesignbg   
Дата:   28-08-12 17:00

Само казвам

Дата:   28-08-12 18:18

Благодаря, jrr, това съм го чел, то не дава много информация.

didesignbg, това вече е нещо ново. Пише, че се поддържат карти до 16 GB, но същевременно пише "It is recommended to use SD speed class 6 or higher compatible card for movie shooting" - т.е. ако използваш class 10, трябва даже да е по-добре. И са дадени само SanDisk и Toshiba, само до 16 BG.

Възниква въпросът: откъде накъде трябва аз да се заровя чак в японския сайт на Олимпус, за да прочета, че апаратът няма да работи с всички SDHC. Това не е приемливо!

Но има и още нещо. В този сайт се посочват карти SanDisk и Toshiba и се казва, че апаратът ще работи с тях. Е, добре, де, само и точно такива ли да търся? Ами може точно такива да няма там, където съм. Какво, да се ровя из Интернет с дни, за да намеря точно тези ли?

Положението не е такова, каквото трябва да бъде - но май не е и таково, каквото изглежда.

Благодаря, за мен темата не е изчерпана. Аз още не знам каква карта да си търся, може да се окаже, че дори и 16 GB карти няма да работят всички видове и марки.

Голяма дивотия! [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Автор: mmjm   
Дата:   28-08-12 19:53

Според мен с 16 gb не трябва да да имаш проблем. Има една тема моят първи фото апарат, чиято насока е съвет при избор на апарат, съответно батерия, памет и т.н. Това е реда за паметта:
- надеждна карта памет - SanDisk, Lexar или в краен случай Transcend.[beer]

Дата:   28-08-12 20:09

Не ми беше проблем да си взема 16 GB карта, но защо няма предупреждение за 32 GB никъде? Нито в manual-а на апарата, нито на опаковката на Hama 32 GB! Откъде да знае човек, че може да има подобни проблеми? В manual-а на апарата пише, че ти трябва SDHC карта. Добре. Ти си купуваш SDHC карта, а тя не работи!?!?!?
[smilie23] [smilie23] [smilie23]

Остава и друг сериозен проблем. Картата HAMA 32Gb SDHC Class 10 gold не потегля на кардрийдър HAMA All-in-One Multi Card Reader, USB 2.0 - № 091091, който е АКТУАЛЕН модел, видно от линковете по-горе. От българската фирма, където ми продадоха и после приеха обратно картата, обещаха, че ще се свържат с HAMA по този въпрос - както и по другия. Няма да кажа коя е фирмата, не е редно, а и аз нямам проблеми с нея. Проблемите са с Olympus и Hama - дори и да изглежда странно.

Автор: DonBasilio   
Дата:   28-08-12 20:31

Olympus и Hama не са никакви проблеми.

Не си ли се замислил, че когато си купувал този апарат е имало само карти с максимум 16 гб .
Имай в предвид, че когато си купил апарата са минали няколко месеца от официалното му излизане и поне една година от както е започнало проектирането му. Така, че поне година и половина преди да купищш апарата на пазара е имало максимум 16 гб карти.

Олимпус ти предлагат да ползваш две японски марки карти щото разработчиците работят с тях. Това че си се сетил след някоя и друга година да си купиш кара 32 гб. това не е техен проблем.
Септември можеш да решиш да си вземеш 256 ГБ карта и да я хакнеш на стартия си апарат.
Освен това що ти трябва 32 гб карта. Сигурно да се скапе след 2 месеца и да ти съсипе маса кадри и полсле да оревеш форума.

Безплатен съвет - по добрве 4 кари по 8 или 2 по 16 гб отколкото една 32 или 64.

Хама - ми тоя четец може да е актуален и може да е залежал 3 - 4 месеца и през това време да е излязла 32 гб карта.
Баси, ми купи си един четец за 12 лв и ще ти чете карата.
Олимпус и Хама ти били виновни.
Ами отишъл си в магазина човека е сложил 4 пърти картата в четеца и тоя я чете. Ми какво искаш за него си е читава картата.

И аз на гаджето на апарата искам да сложа карта 16 гб щото ми дойде на далавера ама апарата не я разпознава. Щото е на 4-5 години вече.

Ами по добре преди да купиш картата, като не пише в упътването що не пита тук във форума хората с такива апарати , кви карти ползват.

Дата:   28-08-12 22:25

Не съм съгласен с някои неща. Не може да правиш днес един апарат и да пишеш в официалния търговски документ - manual-а, че апаратът върви с SDHC карти, а след 1-2 години той вече да не върви с SDHC карти!
Или на новите SDHC карти трябва да се напише, че те не са като старите SDHC карти - да се кръстят другояче или да се обясни на техните опаковки каква опасност има, или Olympus и другите производители на апарати да правят ъпдейт на информацията си с какви карти им вървят старите апарати и т.н.
Защо правят ъпдейт на софтуера, а на тази елементарна, но важна информация да не правят?
Когато автомобилните производители забележат нередност в автомобила, изтеглят хиляди коли за корекция.
И какво, след още една година днешните нови апарати пак няма да четат не-знам-какви карти и т.н.
Говорим за година-две, не говорим за десет и повече години, колкото би трябвало да служи един апарат!
Повече от абсурдно е да се мисли, че потребителят трябва НЕ да чете упътването, а да пита във форума. Оказва се, че практически това е правилното поведение, но не следва да е така! Никой потребител на апарат не е длъжен да следи фото-форуми! Длъжна е фирмата, на която си платил, да ти даде инструкции, които да важат! И да важат в разумен срок, а не след година-две да не важат.
Длъжна е да следи какви карти правят производителите на карти и да ги съветва какво да правят. Вместо това надълбоко в сайтовете си по света, а може би и далеч не във всичките, Олимпус са написали, че, видите ли, ама те не били правели карти и за тая работа ние да сме били гонели производителите на карти. Все едно производителите на гуми за коли да не се съобразяват какви размери гуми са нужни за колите, а производителите на коли да правят джанти с най-невероятни и нестандартни размери, та да не можеш да си намериш гуми.

"Ами отишъл си в магазина човека е сложил 4 пърти картата в четеца и тоя я чете. Ми какво искаш за него си е читава картата."

Повтарям. Човекът сложи 4 пърти картата в НЕГОВ четец, не в моя. Аз купувам четец заедно с карта, четецът не чете картата. Все едно да си купя автомобил и ремарке, продавачът да ми ги даде отделно и да няма възможност да ги пробвам заедно, и когато реша да ги скача, те да не паснат. Е, не става така!

Иначе с другите съвети съм съгласен - добре е да има човек повече малки карти, а не една голяма и т.н. Благодаря за съобщението, макар и да не съм съгласен с голяма част от него!

Малеееей, стана огромен въпрос за едното нищо. Нищо, нищо, ама явно не съм само аз, който да си блъска главата с такива проблеми.

Автор: DonBasilio   
Дата:   28-08-12 22:41

Бре дали си съгласен или не, а и 3о страници постинги да изпишеш апарата с поголяма карта от 16 гб няма да ти тръгне.
Ако е в гаранция връщай го в магазина.

Публикацията е редактирана (28-08-12 22:41)

Автор: pefoto01   
Дата:   29-08-12 00:12

Дата:   29-08-12 06:52

Апаратът нямам къде да го връщам, не е в гаранция и си работи добре. Трябва ми карта, може и 16 GB, но абсолютно не съм съгласен да не знам предварително дали ще работи!
Все едно да имаш кола например с джанти 195/60/15, да си купиш гуми точно с тези размери и те да не станат. Съгласете се, че това е безобразие.
И използвам случая да предупредя всички четящи тук за този проблем:

когато купувате SD и SDHC карти, изобщо не бъдете сигурни, че ще станат на вашия апарат или камера!
Също така и когато купувате кардрийдъри, не бъдете сигурни, че ще четат някои карти, особено някои по-големи!

Проблемът дори е още по-гаден, защото фирмите, които продават карти и кардрийдъри, никак не са склонни да отварят опаковките им и да ги пробват. В същото време на опаковките няма абсолютно никакво предупреждение, че със съответен продукт може да сгрешиш и даже той да ти се окаже непотребен!
Давам веднага пример. На купения от мен кардрийдър HAMA All-in-One Multi Card Reader, USB 2.0, актуален модел на HAMA - видно от сайта, няма и помен от подобно предупреждение. Нещо повече, на опаковката пише точно и ясно следното:

"All-in-one card reader to read and write all kinds and capacities of common memory cards"

Всички видове и капацитети карти!?!? Дааааа, бе!

В същото време този кардрийдър не само, че категорично отказва да прочете купена от мен заедно с него карта 32 GB, ами, нещо много повече, това е карта на самата фирма HAMA!?!?!?

И накрая, да завърша за гадостта, когато отидеш в магазина и им кажеш за проблема и поискаш да върнеш продукта, те отвръщат: "Ааааа, ама Вие сте скъсали опаковката, ние така не можем да го приемем обратно." И съответно трябва да се разправяте!

Много моля да вникнете по-добре в проблема! А аз все повече се убеждавам, че това си е направо за Комисията за защита на потребителите! И едва ли е проблем само на HAMA, ами е на целия сектор за производство на тези артикули.

Автор: didesignbg   
Дата:   29-08-12 08:36

Майкрософт имат няколко задължителни пача за SDHC карти. Ако не ползваш уиндоус 7, трябва да ги инсталираш самостоятелно. Виждаш ми се доста изнервен и говориш емоционално без да мислиш. Производителите на апарата ти няма как да знаят какви SDHC карти ще излязат. Вероятно става въпрос за пренаписване на фърмуер, но не им се занимава за фотоапарат, които за тях е морално остарял. Факт е написали са ясно че поддържат карти до 16 ГБ.
Като цяло SD формата си има проблеми със размерите, преди когато удариха 4 ГБ таван със обикновените отново не беше добра идея да купуваш 4ГБ SD, по-добре беше да вземеш SDHC, ако устройството поддържа. Очевидно така се случва и със SDHC, чиито таван познай е 32 ГБ ;)
Не става въпрос работи, или не просто съвместимостта е по-орязана, всички се прехвърлят към новия формат SDXC.

Дата:   29-08-12 09:54

didesignbg: "Производителите на апарата ти няма как да знаят какви SDHC карти ще излязат."

А защо, когато си купувам котлон или ютия или компютър (сроден продукт) и те са за 220V и контакт тип шуко, производителите знаят, че и в бъдеще ще има 220V контакт тип шуко? А когато предстои смяна на система, както например при дигиталната ефирна телевизия, държавата дори се намесва и финансира купуването на приставки за социално слабите!

Тук сменят система както и когато им скимне, и дори не благоволяват да информират клиентите си!?!?

Щото ама то нещо дребно, нъл тъй.

Айде бе? Няма дребни и едри неща! Има принципи на търговско поведение и етика!

didesignbg: "Факт е написали са ясно че поддържат карти до 16 ГБ."

Това просто не е вярно. Досега съм го видял само в японския сайт на Олимпус. Другаде го няма! (Е, може да го има в етиопския сайт на Олимпус ...) [smilie18] Няма го в manual-а, което е официалната техническа спецификация на продукта и основен атрибут на договора за покупко-продажба!

Малко съм изнервен наистина, защото два дни вече наред цели часове изгубих за някаква глупост. Само че, видно и от разсъжденията (на didesignbg), проблемът е СИСТЕМЕН!
Даже преди малко се сетих, че преди 3-4 години купих някаква карта 2 GB - тогава това беше голям обем, и беше скъпа карта. Тя не благоволи да тръгне на Pana fz5, макар че карти от същия тип, но на други производители, вървят. [smilie9] [smilie11]
Ядосах се, въпросът се реши, като я подарих на роднина. Сетих се още, че преди година си купих карта 8 GB microSD, която не благоволи да тръгне на моя телефон, обаче тръгна на телефона на жена ми. Аз после си купих подобна от същия тип, която тръгна на моя телефон. Но това стана възможно, защото човекът, който продава телефони в Плесио, ми отвори карта, която пробвахме. Може би там винаги отварят карти, ако поискаш - но иначе това е рядко.

Учудва ме спокойствието, с което се приема (и didesignbg така приема), че огромни фирми могат да те подвеждат и даже да те правят на маймуна с някакви карти! [smilie11]

Ами това не е ли целенасочено поведение, планирано, измислено - с цел да ти пробутват неща, които не ти трябват - с цел след това да си купиш пак, друго нещо от същия тип? Повтарям - само за 3-4 години на мен два пъти ми се е случвало (а го бях забравил допреди малко) да подарявам карти, оказали се нефункциониращи при мен.

Не, не мога да се съглася, че това е нормално положение!

Автор: tziko   
Дата:   29-08-12 10:34

На мен не са ми отказвали да пробвам карта в магазина. Отидох с една стара сапунерка, попитах може ли първо да пробваме дали ще я чете, момчето се съгласи при условие, че той ще я извади от опаковката, изряза я тактично и пробвахме картата.

А в упътването на ДСЛРа споменават няколко марки с които работи апарата и пише, че може да работи и с други, но не гарантират безпроблемна работа.

Автор: imitev   
Дата:   29-08-12 10:42

На мен не ми се е случвало да си купя карта, която не върви някъде...

Може би защото не съм си купувал Хама, Джунглинг, Джейджейси и т.н.

Дата:   29-08-12 11:26

Добре де, Hama-продукти се продават масово в Германия, а по-големи техноманяци от германците няма. Ако бяха боклук, да са ги отсвирили ... И специално тая карта върви с едни реклами от тестове, мани-мани ...
Аз като DSLR-олимпиец имам опит главно с compact flash и не много с SD. Но и при compact flash, и частично при SD, опитът ми сочи, че много хубави карти се правят от Transcend. Десетки карти Transcend досега, никоя не ме е подвеждала, и главно такива търся. Сега "изневерих", и може би сгреших.
Що се отнася до евентуално купуване на Lexar и SanDisk, чел съм в международни сайтове, че е особено рисково, защото тях ги фалшифицирали най-много.

Автор: idivanov   
Дата:   29-08-12 14:18

Доколкото ми е известно, Hama е търговска марка. Кой знае кой им прави различните продукти...[smilie3]

Автор: gmir   
Дата:   29-08-12 23:03

Дата:   30-08-12 08:37

И аз мисля, че Hama не е лоша марка - и се насочих към тяхната карта именно заради ревюта и мнения. Днес ще отида при продавача с видеокамера (нямаше я досега), ще поискам да пробвам картата и, ако тръгне, ще си я взема обратно.
Това е типът карта, с която работя работя вече четири години - имам над 10 такива с различни обеми, перфектно, никакъв проблем, никога досега.
Това ли е черната серия Transcend, която не е добра?

gmir: "Иначе уиндоса наред ли е картата трябва се отваря и с най-калпавия карточетец."

Моят Windows 7 е перфектен и, както вече посочих по-горе, купих си актуални Hama карта и Hama четец (има линкове по-горе), но Hama четецът абсолютно категорично не потегли при повече от 10 проби с Hama карта 32 GB Gold!!!!! [smilie23]
Къде е проблемът, питам аз? Ако картата е дефектна, ясно. Но картата може би не е дефектна. Написах писмо до собственика на фирмата-продавач и го помолих да тестват технически картата и да определят годна ли е или дефектна. В предишно писмо той обеща да разговарят с Hama по принцип. Надявам се днес, като отида да тествам картата, да се изяснят тези въпроси. Повтарям, че обяснението на човека, който ми продаде картата и четеца, е, че някои четци не четяли големи карти, а фирмите (вкл. Hama) не ебавали да ги оправят, защото било "голяма играчка". Е, добре, но не може да пишеш на опаковката на продукта си, че чете до 64 GB всякакви карти (вж. по-горе), а той да не чете дори твоята собствена (от същата марка) 32 GB карта! [smilie23]
Вбесявам се от случая, въпреки че мнозина ще кажат, че това е дребно. Не е дребно, ако погледнем принципно на въпроса!

Дата:   30-08-12 10:04

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »