Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Ъпгрейд на компютър
Автор: thumper   
Дата:   15-08-12 17:08

Здравейте,

компа вече навъртя близо 5 годинки и при обработка на видео файловете от 5Д-то насича не малко. В шопа пък някои плъг-ин-и мудничко работят. Мислех да сложа втора видеокарта, но се зачудих, при видеобработка процесорът или видеото са от по-голямо значение? (с други думи заслужава ли си втора видеокарта или да клоквам процесора).
Иначе конфигурацията е: Intel Core 2 Quad 2.4GHz 8MB cash; Nvidia 8800GTS 640MB 320bit; 4GB RAM; дъно: ASUS P5KC ... захранването има капацитет за ъпгрейд.
Първоначалната ми идея беше да сложа още една видеокарта от същия модел (в ибей се намират за 100-тина лева). Ще сложа и още един хард, но това не е от такова значение в случая.
Какви са вашите мнения?

Поздрави.

Отговори на това съобщение
 Re: Ъпгрейд на компютър
Автор: lizaastar   
Дата:   15-08-12 17:30

преинсталация...

Дата:   15-08-12 17:31

Между другото, от както е купен, си карам с една 64-битова Виста, може би и на нея й е дошло времето :)

Автор: AlexHD   
Дата:   15-08-12 17:39

Веднага махай вистата и слагай седмица

Автор: batzas   

windows 7; SSD колкото за ОС и временните директории на което обработваш 60гб е добре, дори и 30 биха стигнали; още 4гб памет дъното поддържа. В този ред.

Всичко друго води към нов компютър.

Автор: danny_falin   

компютърчето си е хубаво за непретенциозни фотошоп манипулации, може би наистина една нова инсталация ще освежи сериозно ситуацията, една 7чка 64 бита ще е супер

втора такава видео карта не виждам абсолютно никакъв смисъл да добавяш

Автор: sakuraki   
Дата:   15-08-12 17:48

От втора видео карта ще има смисъл само ако рендерираш, а дори и тогава няма да има голямо значение. Слагай седмицата и сложи още една пръчка рам и разбира се ако имаш пари сложи нов бърз хард диск, но не си давай парите за тези глупави SSD. 2 харда в масив ще паснат идеално, ако не един от черната серия на WD или раптор. Също така можеш и да пробваш клок на процесора и подобряване таймингите на рамта ако е хубава :).

Автор: imitev   
Дата:   15-08-12 18:05

64 бит 7ца + 4 гб рам и си в матрицата отново [cool]

Дата:   15-08-12 20:16

А на това дъно какъв хард да сложа (около 1ТБ), че е старичко?

Автор: old_firehand   
Дата:   15-08-12 20:35

batzas и AlexHD са ти казали всичко- windows 7; SSD -питай за марка и модел , имаш си РАМ ,може оше 4 да сложиш ,ако ти е ДДР 2 , 1тБ няма проблем ,виж за това
---Мислех да сложа втора видеокарта, но се зачудих, при видеобработка процесорът или видеото са от по-голямо значение?---
самата програма за видеообработка

Публикацията е редактирана (15-08-12 20:39)

Автор: s_dyakov   
Дата:   15-08-12 20:53

batzas ти е написал всичко.
ССД-то е най-важното после рам и 64 битов 7 или 8.

А за да не ти е тясно много можеш да си вземеш по голямо ССД.
256 ГБ ССД-та като това в Амазон са по 145 паунда. Ако са ти много има и 120 GB за 65 паунда.

Автор: lizaastar   
Дата:   15-08-12 21:49

всичко майкрософтско е боклук, но вистата е уникален боклук

Автор: sakuraki   
Дата:   16-08-12 02:26

Стига с тези SSD най - голяма шитня са тези. Хубаво е, но пари хвърлени на вятъра. Ще има горе долу същата скорост ако направи 2 харда в райд и ще излезне доста по - евтино и ще има доста повече място. Слагай 2 по 500 гб в райд и ще си свиркаш. Плюса на SSD докато бях с такова беше, че се стартира по - бързо компютъра и ако записвам нещо или прехвърлям е малко по - бързо, но като сложих райд беше абсолютно същото, а ми излезна доста по - евтино, дори след продажбата на SSD си закупих 2 райд диска по 500гб и ново охлаждане за процесора.

Автор: didesignbg   
Дата:   16-08-12 08:22

Нещото което ти трябва е рам. Виж по-добре да е на старо, още 4 гб, и спокойно ще сложиш 64 битова 7ца. 4 гигабайта рам са малко за сериозна работа на 64 бита ОС. Ако софтуера с който прекодираш видеото ползва хардуерно ускорение от видеокартата има смисъл да пипаш, но по-скоро нова карта, с това сли само ще се вкараш във филми.
За или против ССД, принципно съм за и ползвам, но ако очакваш да ти помогне за по-бърза работа с основните програми - видео/снимки, няма да се случи. Ще ускори стартирането на операционната система и първоначалното зареждане на програми. Като цяло системата ти ще изглежда по пъргава, но нито рендване, нито експорт на роу файлове ще става по-бързо. Съвета ми е да не се занимаваш с обеми под 120 ГБ, няма смисъл. Перфектен вариант би било рейд от бързи дискове където да се пише и ссд за ОС, и още един огледален рейд където да се архивират приключените неща.

Автор: langel   
Дата:   16-08-12 10:49

За видеообработка - 8 GB RAM DDR3. Предполагам, че си с DDR2, а това дъно поддържа и DDR3.
Поне 2 твърди диска, желателно е 3.
Видеокарта - поне 1 GB GDDR5. Тъй като системата е слабичка, ползването на хардуерното ускорение ще даде най-забележим ефект, но само с мощни карти, примерно GTX570.

Автор: realnoncho   
Дата:   16-08-12 14:28

Какво бих направил аз - този процесор(предполагам Q6600) го вдигаш на 3 - 3.2Ghz - Видео Урок как се прави или Друго ръководство

Второ - преинсталация на чисто с Win 7 64.

Натам вече, ако ти се дават пари за РАМ(аз не бих давал, защото е стара ДДР2 и е скъпа и безперспективна). Това към което си се насочил за друго видео няма смисъл, а аз като цяло НЕ бих влагал пари в тази конфигурация, която си остарява.

Автор: ludiakolio   
Дата:   16-08-12 15:10

"Автор: imitev
Дата: 15-08-12 18:05

64 бит 7ца + 4 гб рам и си в матрицата отново "

Кратко и ясно[smilie24]

Дата:   16-08-12 17:38

Сега разбрах обаче, че ДДР2 и ДДР3 не могат да рабоят едновременно (дъното има слотове и за двете). В момента съм с 4х 1ГБ ДДР2, а дъното поддържа едва 4ГБ ДДР3 и няма голям смисъл да сменям едните с други. А замяната с 4х 2ГБ ДДР2 излиза твърде скъпо.
Та явно просто ще преинсталирам и ще добавя един хард. Ще се радвам да ми препоръчате някой надежден такъв 1-1.5ТБ. По възможност кеша да е 64МБ, САТА 3 - нещо такова.

Автор: stoikovv666   
Дата:   16-08-12 17:42

Аз все още нея разбирам тази тема [smilie25]

Нахвалех ме си хапаратите и сега почваме с щайгите !? [cool][beer]

Дата:   16-08-12 18:14

Гледай сега - 64 битов 7 на 4 гб рам не е много добра идея, защото е по-тежък.

Потърси си 4 гб рам на старо от някъде.

Диск като си вземеш 1,5 тб няма да литне повече.

Така че просто добави рамец и клокни процесора, предполагам е Q6600 - ще ти трябва по-добро охлаждане с по-голям радиатор. Преди време имах такъв SLACR и вървeше без да грее поне на 3,0 GHz.

Дата:   16-08-12 18:48

imitev, ще се оглеждам в базара за РАМ. Хард ми трябва, просто защото 500ГБ отдавна са ми малко, за това и искам да ми препоръюате конкретно моделче. За клокването няма да бързам, че да не изпъжа нещо.

stoikovv666, какво хвалене с 5-годишно пс ?!

Автор: tyunkata   
Дата:   16-08-12 18:52

Моето мнение: WIN7 64 bit + 8 GB RAM, все тая ддр2 или 3. Intel SSD330 Series 64 GB или Адата SP900 64 гб за 130-150 лв. (http://www.altech.bg/bg/product/27788)зa OS+Photoshop Temp+page file. Един черен WD за съхранение на снимките+ оше един със същия капаците или по-голоям за регулярно бекъпване на материала (може и външен да е). И чат пат си правищ "снимки" на дяла на SSD-то. И пей сърце.

Дата:   16-08-12 21:17

При дисковете всичко е на късмет - ако ще и розов да вземе пак може да се строши на 1вата седмица.

Автор: ludiakolio   
Дата:   17-08-12 20:02

Няма проблем ддр2 и ддр3 заедно,само че шината ще върти на скороста на двойката.

Дата:   17-08-12 20:27

Най-вероятно нема да стане да ги смеси...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: