Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 fEE грешка при засичането на бленда
Автор: Stereoburn   
Дата:   12-08-12 20:17

Здравейте,
Имам следния проблем с Д200 от съвсем скоро.
Където излиза информация за блендата, ми изписва нещо като грешка - fEE. Автофокуса работи, но не мога да снимам въобще, все едно няма информация между тялото и обектива за нивата на блендата.
Четох в нета, че това значи, че има проблем в комуникацията между тялото и обектива и по принцип се оправя при свалянето на обектива и слагането му обратно, но за съжаление при мен това не сработи.
На всичко отгоре пробвах с един друг обектив, който е с ръчен фокус и смяна на бленда. Фокуса там си работи, но при въртенето на ринга за блендата тя седи все едно е заключена на 6 според тялото.

Ресетнах фабричните настройки на тялото, но това не промени нищо.
И двата обектива работят перфектно на друго тяло.
А имам и трети обектив, който пък работи перфектно и на двете тела.

Предполагам не е сериозен проблем, но си нямам идея как се оправя, така че помагайте :)

Мерси много предварително
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: fEE грешка при засичането на бленда
Дата:   12-08-12 20:28

Само да доуточня, че при първия обектив, блендата си седи заключена на Ф22, както трябва да бъде от самия обектив

Автор: didesignbg   
Дата:   12-08-12 20:40

Някак си ако беше написал какви са обективите щеше да е по-лесно. Предполагам, че този който прави грешката е AF, или AF-D. Като гледаш тялото фронтално на байонета има един чоп на ~ 8 часа. погледни обектива дали го избутва. Ако не избутай го ти и виж дали грешката изчезва. Не всички никонски тела имат такъв опипвач, така че може просто обектива ти да е бил проблемен и на старото тяло. Почистването на контактите винаги е препоръчително.
Също при ръчен обектив е хубаво да зададеш фокусно разстояние и диафрагма. Никонските обективи са със скачаща диафрагма, така че затварянето го виждаш в момента на снимане.

Дата:   12-08-12 21:08

Първия обектив е AF (Nikon 18-35), другия е на Samyang 8mm
Пробвах с леко побутване на чопа. И после слоших Никонския обектив. Нещата се оправиха, но след като го свалих и сложих пак, същата грешка. Няколко пъти пробвах след успешния опит, но за съжаление проблема си остава.

Автор: джъмбо   
Дата:   12-08-12 21:54

има шанс да се е прецакал диафрагмения ринг на тялото

http://www.cleanimages.com/articles/NikonD2xReview/NonCPULenses/Figure1A.jpg

Дата:   12-08-12 23:00

Има ли наранено по този чоп дето джъмбо ти го е показал? Възможно е някои да е слагал не АИ обектив и да го е наранил, а може просто на обектива ти да му е разместена гривната (не си обяснявам как може да стане, но знае ли човек).

Дата:   13-08-12 10:06

Внимателно разгледах чопа, но честно казано не открих някакво нараняване или изместване. Странното е че работи с един обектив, но с другите два - не.

Автор: zhbuts   
Дата:   13-08-12 11:11

Обективът, с който работи, е G тип, нали? Най-вероятно се е скапал пръстенът или по-скоро механизмът, по който се предава информацията за завъртането му. Същият проблем ми се появи преди 20 дни в Индонезия и като се прибера трябва да нося апарата в сервиза.
G тип обективите не използват пръстена и затова работят при такъв дефект.

Публикацията е редактирана (13-08-12 13:32)

Дата:   13-08-12 17:02

Да, обектива с който работи е G или по-точно:
Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G

Този пръстен или механизъм, колко струва да се подмени или оправи? Ще съм благодарен за инфото, че кеш пара - йок [smilie2]

Автор: zhbuts   
Дата:   13-08-12 18:44

Не знам. Като се прибера ще проверя дали апаратът ми е в гаранция още и ще тичам в Профайлд.

Автор: bogidar   
Дата:   14-08-12 09:06

И аз съм имал същия проблем с едно D70. В началото при сваляне и слагане на обектива нещата се оправяха. После проблема се задълбочи. При сложен обектив на тялото ако овектива леко се натисне/осуче за момент грешката също изчезваше. Това го правеше само с AF-D обективи с AF-S моторните нямаше проблеми.

Дата:   14-08-12 16:23

Някак си проблема с 18-35 изчезна сам (засега), но остава проблема с Самйанг 8мм - както и да въртя ринга за бленда си седи някъде на около 6-7 (все кът различно) и когато снимам ми прави едни екзпозиции по 20 секунди (а накрая излизат супер светли). Май ще трябва да отскоча до Профайлд за една профилактика.

Дата:   14-08-12 16:56

samyanga ти с чип ли е, или без?
Ако е с чип диафрагмата пак трябва да я заключиш на 22 и да управляваш всичко от тялото. Може и от обектива, но е хубаво да зададеш къстъм функция имаше.
Ако е без чип, то трябва да видиш пак въпросния чоп какво прави при закрепен обектив.

Дата:   14-08-12 17:38

Самянга е с ръчен фокус и настройки на бленда. Както и да въртя ринга обаче тялото си отчита едно и също

Публикацията е редактирана (14-08-12 17:38)

Дата:   15-08-12 14:02

за всички, които се чудят - скъсана пружинка на тялото, която контролира нивата на блендата при ръчни обективи.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »