Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за подходяща големина и резолюция на монитор
Автор: frenchev   
Дата:   01-08-12 22:54

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за подходяща големина и резолюция на монитор.
Дата:   01-08-12 22:54

Имам 23 инчов монитор с 1920х1080, обаче взе да ми идва малък. Аз така или иначе искам да работя на 2 монитора, та се чудя колко да е голям вотрия монитор.

Интересува ме някой да сподели мнение как се работи на 27 или 30 инчов монитор и съответно каква да е резолюцията. Дали няма да стана разноглед и какво е оптималното разстояние от което се работи на такъв монитор.

Следващия въпрос е дали няма да е неудобно ако се работи на два монитора и двата са с различна големина и резолюция.

Иначе по конкретно съм се загледал по делове:

Dell U2711 - 2560 x 1440

Dell U3011 - 2560 x 1600

Ще се радвам на мнения и препоръки. Отделил съм си бюджет, но не ми се дават пари за EIZO. По скоро нещо в ценовия клас на Деловете.

Re: Въпрос за подходяща големина и резолюция на монитор
Автор: photostoykov   
Дата:   01-08-12 23:35

В твоя казус намирам два подхода за действие:
а) оставяш 23"-овия и добавяш 27" или 30";
б) купуваш два 27" или 30", според финансовите възможности.
Добра идея е 23"-овия да го завъртиш в портретна ориентация и да го доближиш плътно да големия монитор в пейзажна ориентация.
Писал съм ти в постовете как да разпределиш информацията при работа с два монитора.
Дерзай!

P.S. И като дойдеш в България пиши едно лично да се срещнем (ако имаш такова желание[smile]).

Автор: simbon4o   
Дата:   02-08-12 01:31

вземи още един 23" и бачкай на двата, ако искаш все пак по-добър монитор с две ръце ти препоръчвам 26" професионалния клас на NEC!!! [smilie24]

Автор: didesignbg   
Дата:   02-08-12 09:22

Зависи колко са големи и как работиш. За мен за фотография няма смисъл от два широкоекранни монитора, не виждам какво ще ги правиш. Работех дълго време на два монитора 4:3, минах на 2711. Приличат си доста нещата, но си спестяваш проблемите по двата монитора.
Пикселът е много ситен на 27цата, на 30ката е по-едър, но пак е дребен (по-дребен от твоята 23ка). За снимки това е хубаво, за текст въобще не.
Като монитори 2711 и 3011 са сходни 8битови панели на LG с разширено цветопредаване, не мога да кажа дали си заслужава да дадеш 1000 лева за 3 инча.
Ако все пак инвестираш в нещо различно от дел, може би най-смислено е да е Нек. Тези дето горе simboncho ти ги препоръчва си отидоха като поколение, не знам дали някъде още ги продават. Новите са 24" и 27". Проблема е, че поне у нас PA2411 е на цената на 3011, а е хубаво да вземеш и спектра вю пакета за да има смисъл. Със сигурност хардуерното калибриране е супер, не очаквай да направиш перфектен сив градиент с деловете след калибрация, не че е само техен проблем по-скоро на повечето сегашни монитори със софтуерна калибрация.

Дата:   02-08-12 16:38

photostoykov с удоволствие. Ти къде живееш. Прибирам се края на другата седмица.

diedesignbg ти сега с дела 2711 ли си? Аз май на него се спрях. Искам голям монитор защото обичам да виждам голяма част от снимката при обработката. Сядал съм и зад скъпи монитори и не виждам много голяма разлика между тях и този клас. Не правя предпечат.

Трябва ми втори монитор защото винаги работя с повече от една програма едновременно. Правя панорами и за тях много ми липсва втори монитор.

май на 2711 се спрях и щом казваш че му е много дребен пиксела и не става за текст май ще оставя 2311 за текст и прочие а 2711 за снимки.

Ти доволен ли си от 2711

Дата:   02-08-12 17:05

За работа е хубав, иначе с това разширено цветопредаване за обща употреба е голяма тесла. При калибриране и нвидийска карта прави лек бандинг на сивите градиенти, но както ти казах по-скоро е нормално, предполагам с ати карта може да е една идея по-добре.

Автор: asahi   
Дата:   03-08-12 09:56

"Не става за текст" е една градска легенда. В Уиндоус 7 големината на шрифтовете се променя лесно.

Дата:   03-08-12 12:09

Само дето настройката на текст в уиндоус 7, има избирателно действие. За някои програми е валидна за целия интерфейс, за други наполовина, за трети въобще. За съжаление няма как да определиш коя програма къде да отиде. Някои програми могат да се настроят, като например файърфокс, но пак нещата са далеч от оптималното. Потребителя на IE (ако все още има такива) например трябва да се задоволи със картинки скалирани заедно с текста... Има и далеч по-лошо оптимизирани софтуери, намира ми се един Атлантис в които формите стават буквално на салата.
В общи линии шрифта се скалира лесно, но ефектите от това държат влага дълго.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »