Автор: sirkhann
Дата: 29-07-12 12:24
Аз определено ще го купя на половин цена от базара.
После ще си го завинтя на механичното никонче и ще си снимам на филм. А си скубете косите с тия автофокуси вие.
Батдине - казаха ти го.
85/1.4 ВСИЧКИ обективи за Никон (вкл. Sigma, Zeiss, Samyang, Nikkor) са направени за портрети.
* Sigma, Samyang, Nikkor 1.4G са използваеми още на F1.4.
* Zeiss и Samyang са изцяло ръчнофокусни.
* Sigma и Nikkor 1.4G са с вградени мотори и много бърз автофокус.
* Всички изискват меко осветление, ако ще снимаш на F1.4. В противен случай ще имаш разни ефекти от рода на лилавеене, аберации, осеви аберации и т.н.
* Всички 1.4 обективи имат прекрасн и мек дефокус, направен специално за портрети, също и характерен рисунък. Любим на портретистите е Nikkor 1.4D, но той отстъпва леко оптически на останалите откъм използваемост, където се изисква аналитична точност.
* Двата Nikkor-а на 1.8 - D и G версиите са с по-добре изразени оптитечски характеристики, подходящи да им се радваш на тестовете във Photozone, т.е. остри по целия кадър. Лично на мен, доколкото съм гледал снимките, 1.8G ми харесва повече като изображение и бих се напънал да си купя него пред 1.8D само заради мотора и бокето. Останалото се оправя в Lightroom и двата обектива стават равни, след като им изчистиш аберациите.
Като цяло - ако ти трябва компромис, 1.8G е най-доброто цена/качество за момента. Ако ти се занимава да фокусираш ръчно портрети, за да изцедиш малко по-добро боке и рисунък - ок. Имай предвид, че ръчният фокус ще ти е леко зор на най-ниския клас тела. 100% визьор а-ла D300/D7000 е благинка, но на ФФ нещата са доста по-лесни. Хубавото на никонските тела е, че имат асистент на автофокуса и ти подсказва накъде да завъртиш, за да постигнеш точен фокус на ръчен режим.
|
|