Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Астрофотография
Автор: NH4   
Дата:   29-06-12 12:16

Не съм много навътре фотографията, но имам горе-долу някакво понятие от астрономия. Реших да отделя бюджет от около 500лева, за закупуването на втора употреба апарат и обектив. Въпросът ми е - какъв фотоапарат да взема и какъв обектив? Смятам като за начало да снимам само с фотоапарата монтиран на екваториална монтировка с мотори и да правя някакви експозиции. Знам че 500 лева не са никак много за това начинание, за това четох, че ако си купя Canon EOS мога да използвам преходник с резба M42 и да кача някой стар руски или немски обектив като Юпитер 21М или Paragon 500mm f8. Ако направя нещо такова, ще си изгубя ли само парите, или би било добре за начинаещ като мен? Ако може евентуално, предложете ми и по-добри варианти.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрофотография
Автор: dikimee   
Дата:   29-06-12 13:40

Вземи си на старо NEX-5 с палачинката. Евтина комбинация и се справя блестящо, на 6400ISO 30 секунди обръща нощта в ден и все пак оставя неомазани повечето звезди + става със всякакви преходници.
Проблема е, че за по-дълги времена ще ти трябва дистанционен спусък, че вградения максимум е 30 секунди.

Автор: b0bb0   
Дата:   29-06-12 16:48

Каква е монтировката?
За астрофотография масово се използват канони, и една от причината е че всички астропрограми за управление на астрокамери и фотоапарати поддържат канони, по-рядко никони и много по-рядко други екзотични от гледна точка на астрофотографията фотоапарати. Мисълта ми е че ако искаш да закачиш апарата към лаптопа и с някоя програмка да правиш серии цяа нощ добър избор е някое старо канонче, например 350Д. Ако ще щракаш на ръка или с някакво (програмируемо) дистанционо може и с други апарати.

Автор: batdin   
Дата:   29-06-12 17:21

-За планетарна фотография по-добре телескоп+планетарна камера+софтуер.Възможни добри резултати с малки инвестиции.
-За обекти като галактики,мъглявини и т.н. - телескоп (телеобектив)+апарат с голяма матрица+прецизно екваториално водене+чисто небе (не лятно)+филтри+софтуер.Аз бих забравил за това с бюджет от 500лв.
Иначе за крастата можеш да пробваш с някой огледален руски обектив като МТО (евтини са и са Максутов тип,което е добре).
Аз имам 500мм/6.3 и прави доста прилични снимки на луната,но Венера или Юпитер са 10-тина пиксела,нали разбираш проблема.
А Юпитер21 е хубав,но е само 200мм ,а и няма как да се закрепи за статив,освен ако се модифицира с някаква скоба с резба за статив.

Автор: dave   
Дата:   29-06-12 19:29

Глас за MTO 500/1000, но купона идва с екваториалната монтировка с водене, за която нямам идея къде расте [smilie2]

BTW за моите си цели съм си харесал една азимутална монтировка http://www.bhphotovideo.com/c/product/759361-REG/Sky_Watcher_S20150_Sky_Watcher_AllView_Mount.html

която обаче с толкова дълги обективи сигурно ще прави дъгички още на няколко десетки секунди. Астрономите да се изкажат. Ако по тия ширини устиска 30 сек може да комбинираш множество такива снимки след софтуерно завъртане. Дали ще мине номера може да ти каже някой действащ астроном, аз тая шапка я свалих 80-те [beer]

Дата:   29-06-12 19:35

Ако си истински ентусиаст,пиши в гугъл "barndoor tracker".
Само имай предвид,че действа за по-широкоъгълни снимки и то за не дотам дълги експозиции.Поне може да се получат ефектни снимки на Млечния Път примерно.

Дата:   29-06-12 21:38

МТО-та не са най-добрия избор за астро, освен ако нямаме някакъв сантимент към тях. Е, за Луна стават.
Азимутална монтировка за по-дълги астро снимки (на мъгели) също не е най-добрия избор. Да, може да се сложи на екваториална платформа, но си мисля, че трябва и софтът да поддържа тази вариант на монтиране.

Автор: reason   
Дата:   01-07-12 19:15

Най-голям проблем при астрото е монтировката не толкова телескопа, там отиват парите, без добра монтировка не може да се гонят добри резултати, чесно казано тези 500лв до никъде няма да ти стигнат ако мислиш сериозно да се захванеш.

barndoor tracker вършеше работа когато апаратите бяха с лента, със сегашните цифроваци незнам колко безсъни нощи трябва да изкараш за да докараш нещо горе-долу добре.

Дата:   02-07-12 15:17

А ако кача апарата и обектива на EQ2 монтировка с RA мотор? Тогава бих ли могъл да правя евентуално някакви по-стабилни експозиции?

Дата:   02-07-12 18:29

Не се страхувай да експериментираш и не слушай като ти казват,че нещо няма смисъл.Кефът не е в крайния резултат, а в процеса.Инак-кой ще се мери с Хъбъловите снимки като краен резултат?
Преди ми казваха,че няма смисъл да ползвам телескоп за 100-ина лева като телеобектив.Оказа се,че снима съвсем прилично,ако се постарае човек малко да го центрова.
Аз,ако имах подръка екваториална монтировка,хич нямаше да питам дали да пробвам.

Дата:   02-07-12 19:21

На EQ2 с мотор по RA с 200-300мм обектив сигурно ще стане, но трябва все пак да юстираш добре монтировката. Експонации по 1-2-3 минути са достатъчни в случая, после ще стакваш.

Дата:   02-07-12 20:11

Значи като за начало с Canon 1000D е достатъчна EQ2 ? А какъв обектив бихте ми препоръчали? Но за не много пари, до 150 лева? А да се откажа ли от мисълта ми да взема Paragon 500 mm, защото май е доста тежък ? И има ли особена разлика между 300 милиметровите обективи и 500 милиметровите?

Дата:   02-07-12 20:34

За разликата - те самите милиметри си я показват :)
Всичко зависи от монтировката - точността на полярното юстиране (как става с тази монтировка?), точността на водене, баланса. По принцип тези мотори не са кой знае колко точни, както вероятно и самата механика.

500 мм вече си искат гидиране, което с тази монтировка май не е много изпълнимо. С по-късите милиметри може да се разчита грешката от воденето да се "скрие" в петното на звездите, така се намалява броя на лошите кадри. Даже сега като пиша не съм сигурен дали не сгреших като споменах и 300мм.

Допълнителен незаменим дивайс е дистанционно с възможност за дълга експонация или връзка с лаптоп с подходяща програмка за управление на апарата. Също трябва да се включва мирър-лок-а. Лайв-вюто облекчава фокусирането.

Дата:   02-07-12 20:49

Все пак биха ли се получили сравнително добри снимки с тази монтировка? Иначе бих могъл могъл да управлявам фотоапарата през лаптоп. Това би ли подобрило качеството на снимките? Просто искам да попитам има ли смисъл да си купувам изобщо EQ2 с RA мотор или да събирам пари за по-стабилна като EQ3-2 или EQ5, като това няма да се случи в близката 1 година... :( . А от къде се намира тази програма за управление на апарата през USB?

Дата:   02-07-12 21:57

Е, аз поне не бих се ангажирал да обещавам хубави снимки, без да съм пробвал. Но може да потърсиш монтировка на старо за почти без пари... Еку5 вече е друга бира.

Програмка - за тази казват, че е добра, пък и родно производство, може да разпиташ автора.

Автор: exo99   
Дата:   03-07-12 03:20

Питай колегата Макришки.
Той има опит в астрофотографията.

Автор: exo99   
Дата:   03-07-12 03:23

http://magic-light.photopia-bg.net/Photogalleries.htm

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »