Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Чистене на гъбички по обектива
Автор: 3df   
Дата:   30-06-12 16:07

[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Чистене на гъбички по обектива
Автор: 3df   
Дата:   30-06-12 16:08

Ами търсейки нещо по нета попаднах на този блог - за разглобяване, чистене и др на обективи.
Дано да е полезно на някой.

това

Автор: uri64   
Дата:   30-06-12 17:40

[smilie24]

Автор: ovcharcheto_kalitko   
Дата:   30-06-12 19:08

Бих дибавил: Не правете това в къщи.

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   30-06-12 19:30

И защо да не го правим? За да не оставим софийските майстори без работа[smilie11]

Автор: vanquished   
Дата:   30-06-12 21:26

Доколкото знам гъбичките по оптиката дори при премахване оставят следи ,защото разяждат мястото където са били . Това така ли е и ако е така има ли смисъл от чистене ?

Автор: neuromancer   
Дата:   30-06-12 21:42

така е, но ако са стояли повече време
пък и гъби + следи е по-зле от само следи

Публикацията е редактирана (30-06-12 21:43)

Автор: desmes   
Дата:   01-07-12 00:41

[smilie24]
някоя от съставките на Cold Cream допринася

Ingredients: PARAFFINUM LIQUIDUM. AVENE AQUA. CERA ALBA. GLYCERYL STEARATE. CETYL ALCOHOL. C20-40 PARETH-10. CETYL PHOSPHATE. PARFUM. METHYLPARABEN. SODIUM HYDROXIDE. TRIETHANOLAMIN.

Автор: tvk75   
Дата:   01-07-12 00:45

ще правим всичко това точно вкъщи [cool]

Автор: Блясък   
Дата:   01-07-12 13:17

Кое от рецептата ги трепе всъщност? Мислил съм си за някакъв антимикотик от медицината.... Че и аз нещо станах неволен гъбар [smilie5]

Автор: desmes   
Дата:   01-07-12 13:38

Много от съставките биха ги унищожили , дори и само изопропиловия спирт, но той се изпарява прекалено бързо. Кремът осигурява по-продължително третиране . В гугъл има много съвети ...

http://www.4photos.de/camera-diy/glaspilz_reinigung.html

http://www.4photos.de/camera-diy/glaspilz-apo-rodagon-50.html

Други препоръчват 50:50 водороден пероксид и амоняк

http://herron.50megs.com/fungus.htm

Добре е да се избягва влагата и профилактично да се оставят по малко на слънце , но внимателно ;)

Публикацията е редактирана (01-07-12 13:39)

Автор: Блясък   
Дата:   01-07-12 22:48

[beer] благодаря ти информацията!

Автор: a4o90   
Дата:   01-07-13 19:07

Здравейте. Да ползвам темата - дойде ми един обектив от ибей - Olympus OM 50/1.8 Auto-S. Беше рекламиран като в "Добро състояние, без гъбички".
Да да, ама не. Дойде целия в печурки, чак мирише на мазе. Веднага пуснах case в ибей за възстановяване на сумата, но ако се стигне до там че да остане при мен.. Сигурен съм, че има хора, знаещи и можещи повече от мен. Възможно ли е отстраняването им? Знам, че зависи от разпространението им, както и от самия обектив. Не съм сигурен как стоят нещата конкретно с този. До каква степен са ефективни неинвазивни методи като:
- UV лампи
- Кварцови лампи
- Слънчева светлина
- Друго?

Много ме е яд. Четох хубави неща за този обектив, че и преходник съм си поръчал вече..

Благодаря ви предварително за отделеното внимание [beer]

Автор: ZENON   
Дата:   01-07-13 19:50

Разглобяваш, всичко в перхидрол, измиваш, смазваш, сглобяваш и имаш чисто нов обектив. Тествано нееднократно. Стъклото е хубаво и ако си го взел за 15-20 кинта направо си заслужава 2-3 часа игра.

Дата:   01-07-13 19:58

Ами.. 10 паунда, та да, толкова някъде. Но (и това е голямо "но") никога не ми се е налагало да разглобявам обектив. Перхидрола добре, ама за смазване освен грес и онова масло дето се слага на шевни машини друго нямам. Факторът "страх да не прецакам нещата" е доста голям. Още повече че чета как елементите били циментирани, че не можело да се разделят итн .. [smilie8]

Автор: ZENON   
Дата:   01-07-13 20:19

Е на тоя обектив мисля че няма нищо циментирано и е елементарен за разглобяване, стига да си преодолееш страха и да си купиш/имаш инструменти (не е задължително за обектив). Иска се логика при работата.
Аз имам 2 броя от това стъкло (ако не се бъркам с модела) и честно казано ми е любимия за Некс-а, компактен остър на 1.8, чудесно боке и цветопредаване. Така че действай смело.
С повече кураж и опит, ща видиш, че малко по малко, ще схванеш логиката на сглобяване-разглобяване и ще можеш да си оправяш и други стъкла за без пари от бея.
Успех! Ако нещо те шашка пиши на лични.

Дата:   02-07-13 15:26

http://prikachi.com/images/576/6285576v.jpg

[smilie2]
Сега видях и че лостчето на блендата се движи бавно.. Така или иначе ще изчакам докато се реши диспутът в ибей, после вече или аз, или на някой ще опитам да бутна 20тина лв [smile]

Дата:   23-07-13 12:40

Да ползвам отново темата. Възстановиха ми парите (в по-голямата им част) и обектива остана при мен. Към кого мога да се обърна в София да го отвори и почисти..и евентуално на каква цена? Просто да си направя сметката дали си струва или направо да търся друг от базара..[beer]
PS Пробвах го както е така, с гъбите. Дори с всичките печурки пак вади сравнително прилична картинка, но ме дразнят гадините [smilie8]

Автор: JohnyWalker   
Дата:   23-07-13 14:23

Много го мислиш за обектив за 20лв :)
Аз навремето отварях обектив за 500лв, голям страх беше, ама стана като нов (той си беше нов де) [smilie18]

Автор: LEONIK   
Дата:   23-07-13 15:07

Мога да препоръчам Цецо Драганов - с. Литаково - 0889 37 39 68 - 07138 27 222. Той е стар майстор от "Българско фото", вече пенсионер. Живее си в това ботевградско село и работи бавно, но прецизно и компетентно. Веска (Дондуков №51 - 0885 124 430) е неговата съпруга. Ако се разбереш с него, тя може да занесе обектива и да го върне. Апропо, Веска е царица на сапунерките (вкл. суперзум) - направо й се чудя защо си похабява таланта! [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »