Автор: tonyf
Дата: 23-06-12 13:26
Имам D5100 от една година, перфектен апарат е за мен. Във всякакви условия се представя чудесно, но съм още много далеч да стигна лимита на възможностите му, даже понякога си мисля да го сменя с по-старо тяло, за сметка на някой обектив, но притежава един много голям бонус - оборудван е с отличния сензор на D7000. Понеже не съм съвсем на "ти" с фотографията, често сензорът е този, който ми спасява снимките, независимо от обектива.
За разлика от другите никони, при този модел външните контроли са изнесени по такъв начин, че да могат да се управляват с една ръка - на задния панел няма копчета отляво, а всички са отдясно. За заклетите никонисти това е направо светотатство , но така лявата ръка остава постоянно свободна за обектива, заради което снимането става по-леко и лично за мен доста удобно. Това беше едно от нещата, заради които си избрах този модел.
Ако предпочиташ настройки през менюто - става с едно-две кликвания, пак с една ръка, по-точно само с палеца на дясната ръка, което реално е доста бързо и удобно.
С безмоторни обективи има и визуално, и звуково потвърждение на фокуса. Отделно скалата за +/-ЕV в режими А/S/P може да показва във визьора накъде да мърдаш фокуса и е абсолютно точна, така че не е проблем да се използва и с безмоторни обективи.
Въртящият дисплей ми е страшно полезен - използвам го постоянно, според случая - като горен, долен, страничен, диагонален или нормален .
Ако снимаш много видео, то също е отлично. При D3200 има в плюс ръчни настройки и във видео-режим. При D5100 експозицията при видео е автоматична. D3200 има безжично управление на външни светкавици, ако смяташ да използваш такива. За D5100 мисля, че имаше някаква допълнителна приставка, но не съм се интересувал.
Това са накратко мои лични впечатления. Аз също съм любител.
Най-добре е ако намериш приятели или познати с такива модели да ти дадат да поснимаш.
|
|