Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Стара светкавица на DSLR (D90)
Автор: duronman   
Дата:   14-06-12 21:44

Здравейте, искам да попитам има ли вариант да се ползват стари светкавици на Hot Shoe с D90 ? Чувал съм, че имат проблеми заради по-големият волтаж на палене на по-старите светкавици. Има ли "лечение", какви са рисковете и т.н. Става дума за светкавица от началото на 90-те, на която ще разбера моделът скоро. Ясно е, че TTL няма да работи, но това не ме притеснява за конкретните ми нужди.

Благодаря предварително !

Отговори на това съобщение
 Re: Стара светкавица на DSLR (D90)
Дата:   14-06-12 21:58

В упътването на апарата пише, че до 250 волта не са проблем, но как да премеря напрежението от крачетата на светкавицата? Отделно чух за преходници намаляващи волтажа, някой да знае нещо по темата ?

Автор: violator   
Дата:   14-06-12 22:10

Погледни тук .

Дата:   16-06-12 01:46

Много благодаря ! Просто ме заинтригува това, че на никона пише, че до 250 волта няма проблем...

Автор: batdin   
Дата:   16-06-12 07:50

Напрежението добре,а тока?
Някои най-стари светкавици нямат електронен ключ,използуват за ключ самия апарат.Убийствено.
Такива светкавици имат само един режим- "пълен разряд".
Тези не толкова стари светкавици обаче,които имат автоматичен режим (в името им често се среща думата "AUTO") или които имат степени на мощността,би трябвало да работят с твоето тяло,защото токът се управлява от електронен ключ вътре в светкавицата.
Аз лично съм работил с три различни стари светкавици с моя Д40 и проблеми нямам.Естествено,преди да закача нещо непознато за апарата,първо меря напрежението.
В базара се намират светкавици за 20-40 лева, които чудесно биха ти свършили работа.Често те са с напрежение 3 до 5 волта.Дори и авто режимът им е доста използваем на Д90,просто си намираш блендата,която ти върши работа за дадения режим и това е.

Дата:   16-06-12 12:09

Sunpak auto 431 - Става дума за това японско чудо произведено края на 90-те :)

Автор: photographer23   
Дата:   16-06-12 12:14

Аз снимам с един Unomat и той някъде 90-те години на Д40х - нямам проблем, имам и една по-малка... Metz и с нея - никви грижи.

Автор: MikeDimit   
Дата:   16-06-12 13:00

Имам една Уномат от 92 мисля, но не смея да я ползвам с 500Д.
Има ли начин да я подкарам или да я засиля в пазара?

Автор: batdin   
Дата:   16-06-12 13:46

duronman, аз бих я пробвал,трябва да стане.А напрежението може да се измери много лесно-между страничния контакт и средния контакт отдолу (ако са повече от един,де).

Автор: satyno   
Дата:   16-06-12 15:41

Имам Unomat P360TCT. Измерено напрежение 176 волта. Снимал съм много с нея, включително и сватбата на приятел с D90. Понеже D90 няма PC вход използвам допълнително чехълче и кабелче към светкавицата.
Списък на светкавици и напрежението им, но най добре си го измери сам.

Автор: MikeDimit   
Дата:   16-06-12 16:46

[beer] [beer]
Благодаря за инфо-то![cool]

Дата:   17-06-12 01:06

Много благодаря на всички ! Мерих и на прав ток показва 30 волта, а на променлив 56. И двете са много под дадените в книжката на апарата 250 волта, но все пак ми се иска да съм сигурен, че няма да създаде проблеми. Направих десетина кадъра и за сега работи напълно добре !

EDIT: От списъка публикуван от колегата satyno излиза, че тази светкавица не е безопасна за еди кои си еоси, но нищо не казват за никоните например.

Публикацията е редактирана (17-06-12 01:15)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »