Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За птички: 5Dmk3 или 7D
Автор: BoneFletcher   
Дата:   13-06-12 15:36

Здравейте!

Да предположим, че парите нямат значение и имаме няколко страхотни теле-обектива на Canon за снимане на птички и диви животни.
Кой фотоапарат смятате, че ще е по-удачен за целта ?

Интересува ме и при определена ситуация, в която желаното кадриране пасва точно на APS-C сензора, кое крайно изображение ще бъде по-качествено?
1. кропът от 5Dmk3
2. целият кадър от 7D

Отговори на това съобщение
 Re: За птички: 5Dmk3 или 7D
Автор: kvakioh   
Дата:   13-06-12 15:55

Кропът е от 7Д а FF е от 5Дмк3. Което и да избереш, става. Всичко зависи от ЗАУ-то. Аз имам снимки добри на птици и с 350Д, 400Д, Никон д50.

Автор: sirkhann   
Дата:   13-06-12 15:57

Зависи колко парички имаш за оптика. Ако можеш да си позволиш дългото, скачаш на голям сензор.

Дата:   13-06-12 16:08

Може би не ме разбрахте.
Примерно имам 400mm обектив, обаче ми трябват 640mm за да хвана целия обект / сцена.
Ако ползвам този 400mm на 7D всичко е 6.
Ако ползвам 5Dmk3, трябва да правя кроп за същото кадриране.

Коя снимка ще е по-качествена?
От 7D-то или от 5D-то кропа ?

Това е само пример!
ЗАУ-то тук не играе!

Кой е по-добрия вариант, неотчитайки цената на телата ?

Дата:   13-06-12 16:16

Ти шегуваш ли се? [smilie18] Какво значи по-качествена?

7Д е 18 МП. За да извадиш същата гъстота на пикселите, ти трябва ФФ сензор от 46 МП. Това означава, че кроп от 5Д3 ще има по-малко пиксели, изобразяващи снимания обект, но самите пиксели ще имат по-добри SNR и т.н. характеристики. Имаш две графики - едната по детайл откъм МП, другата - откъм SNR, които се развиват в обратнопропорционално спрямо мегапикселите. Качеството на изображението като "острота", "детайл" и т.н. е сумарна функция на тези две графики. Като намериш дериватната графика, я оптимизираш къде получаваш пик спрямо мегапикселите за съответния производствен процес и си вадиш заключенията. [smilie5]

Ако не разбираш какво съм написал, значи не знаеш какво питаш.

Дата:   13-06-12 16:20

Разбирам много добре, sirkhann!

Но очаквах отговор "7D" или "5D" :)

Ок, тогава! Тук често става дума за принт. По горния пример, кое ще има по добър вид на изглед, ако го лепна на стената 3x2 метра и го гледам от 2м разстояние ?

Дата:   13-06-12 16:22

да извадиш 3х2 м от 10 МП [smilie18] Не, че много хора не са печатали билбордове от такива файлове, ама от 2 метра май ще изглежда грозно.

Дата:   13-06-12 16:28

т.е. казваш 7D ?

Автор: Gecata   
Дата:   13-06-12 16:33

1D м-kIII за птички!!!

Публикацията е редактирана (13-06-12 16:34)

Автор: pachok   
Дата:   13-06-12 17:24

Колкото е по-голяма матрицата ти, стъклата са по-големи за постигане на един и същ резултат. Това автоматично значи повече пари. Дори и да имаш пари, ще трябва да мъкнеш повече килограми техника. А и светлосилата на обективите по-принцип си намалява, колкото по-дългофокусни са.
Затова според мен кроп тялото по-добра работа ще ти върши, дори и да загубиш съвсем малко от към качество. Практичността, ергономичността, времето за реакция, по-бързото придвижване с по-малко багаж и по-малката умора не са фактори за подценяване.

Дата:   13-06-12 17:49

Ok, 10x!

Geca, благодаря за предложението но мегапикселите отиват доста под 10 ( в дадения пример )!

Значи остава 7D!

Публикацията е редактирана (13-06-12 17:49)

Дата:   13-06-12 19:23

Не всичко е пиксели приятелю [smilie3] Освен тва има пиксели и пиксели [smilie11]

Автор: gbrain   
Дата:   13-06-12 19:31

Мисля, че 7D без кроп е по-добре от 5дм3 на кроп за телета [smilie5] [smilie24]

Автор: dave   
Дата:   13-06-12 20:17

Едно предупреждение за 7D.

Снимах една година с него. На книга е много добър. В студио е слънце.

Като снимаш в реални условия изключително рядко имаш условия да си напълниш пикселите с картинка. Има мараня, която омазва изображението много. И тогава остава само цената на тези мегапиксели - доста обработено изображение в което шумоподтискането е потрошило и малкото фин детайл, който е минал през маранята.

Но не това е проблема. Гадния проблем е, че постепенно свикваш с това омазано изображение и започваш да го възприемаш като читаво. Точно по същия начин по който свикваш да гледаш от 2..3 метра стандартна телевизия на 42 инчов телевизор.

Не знам как е с 5D3, но аз имам прекрасни спомени от 5D2.

Ако парите не те спират да ползваш някое от 5 килограмовите стъкла (400F2.8, 600F4, Sigma 300-800) моята препоръка е твърдо за Full Frame.

Автор: gbrain   
Дата:   13-06-12 21:21

Честно казано нищо не разбрах от последния пост на dave [smilie11]
През маранята, с което и тяло да снима, все ще се омаже изображението. Ужасно скъпи са посочените телета [smilie10]

Дата:   13-06-12 21:46

Да взема да поясня тогава :)

Малкия пиксел върви с високи нива на шума. Шумоподтискането на 7D е много силно за да вади продаваемо приятно изображение. Та с тези нива на шумоомазване финия детайл заминава заедно с шума.

Големите пиксели дават много по-безшумна картинка и повече детайл оцелява след шумоомазването.

Дата:   13-06-12 23:11

Ето за това от едрия пиксел на 10мп Еос1Дм-к3 ще извадиш много повече от 18мп на 7д.

Дата:   13-06-12 23:12

Мани майтап, обаче D7000 мнооого ме кефи. Сега като излезе новото никонче 24 МП с нечовешката електроника.. ММММММММММММММММММ [smilie7]

Автор: Georgi_Kocakov   
Дата:   14-06-12 00:23

Интересува ме и при определена ситуация, в която желаното кадриране пасва точно на APS-C сензора, кое крайно изображение ще бъде по-качествено?
1. кропът от 5Dmk3
2. целият кадър от 7D

Това, постигнато от най-близко разстояние при равни други условия.[smilie24]Плътното кадриране в този отрасъл е тегава работа, та вероятността да вместиш непредвидена сцена на малка матрица е късмет , а кропенето от кропка не е безнаказано.[smilie5]

Публикацията е редактирана (14-06-12 00:27)

Дата:   14-06-12 00:35

Той иска да кропи ФФ срещу цял кадър от APS-C.

Автор: Georgi_Kocakov   
Дата:   14-06-12 00:49

То тва ясно, при "лабораторни" условия може да има база за сравнение някаква, ма на практика не се знае коя част от кадъра е нужна и дали не може да си пуснеш още малко бонус от ФФ матрицата или пък патката да реши да си отвори крилцата или да се сбие с друга патка и да развали пропорцията на цял кадър от фф , а там вече........

Дата:   14-06-12 00:57

Мдаа!
Много благодаря за мненията и споделения опит!
Ако трябва да обобщя в темата има известно колебание между 7D и FF - 5D2/3 ( 1D3 ).

Значи изводът е такъв:
вземам каквото имам и правя каквото мога!

[beer]

Автор: ludiakolio   
Дата:   14-06-12 01:07

Комплексарска тема,сега разбирам понякога грубите коментари във форума.Чакаш нещо интерсно,а то....... .
[shtrak]
Качи някой кадър на Меси от световното в Бразилия като решиш.

Дата:   14-06-12 01:28

Нищо комплексарско не виждам в темата!?
Темата е интересна за мен ( много ясно ) и въпреки, че не се отговори еднозначно на въпроса, ми е полезна!
Самият въпрос по начало си е спорен и понеже имах колебание реших да попитам и какво намерих - същото колебание и в другите колеги.
Всъщност напоследък за каквото и да отворя тема все се получава нещо подобно - единодушен отговор от поне ~ 75% не мога да получа, което разбира се далеч не означава, че мненията са некомпетентни - напротив. Явно такива са ми въпросите :)

Дата:   14-06-12 03:56

Съжалявам, ако съм те оставил с впечатление, че се колебая [smilie5]

Без грам колебание: В никакъв случай не бих ползвал 7D за снимане на диви животни. Изключително неподходящ за снимане на птици защото:

- Често имат лъскави бели пера, които изгарят лесно и докато от FF тяло имаш 2..3 бленди за възстановяване на прегореликте участъци, при 7D са наполовина;

- Често имат много фин рисунък на перушината, който 7D тотално премахва в титаничната си битка с шума;

- Има необуздан прекалено бърз следящ аутофокус, който рядко успява да сложи фокуса дето му е мястото, а работиш с DOF от няколко сантиметра. Много неточен;

- Гадчетата много лесно си променят в пъти размера върху матрицата като си разперят крилата или просто притичат няколко метра към теб. Тогава много ти се иска кропенето да со го беше оставил за шопа дома, а не да си с кропната матрица. Нали е ясно на всеки, че веднъж избрал място за снимане не можеш да мръднеш сантиметър назад. В тази връзка силно за предпочитане е zoom обективче[beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »