Автор: Jankoff
Дата: 07-06-12 08:42
Вече няколко дни изпробвам 4/3 обективи на m4/3 тяло. Обективите са Zuiko 12-60, 14-42, 70-300 и Sigma 30mm f1.4. Тялото е EPL1.
Както бях казал преди, искам да споделя впечатления, тъй като в Интернет са много малко отзивите относно използване на такива обективи - поне в сайтове на английски, немски, руски и български, които следя.
Първото и най-важно нещо - автоматичен фокус и бързина на фокуса. Ами - EPL1 работи, което е най-важното, с всичките гореизброени обективи, като дори няма много съществени различия в скоростта, но, разбира се, отделните обективи се влияят различно от различните светлинни и под. условия. Може да се счита, че с новия Olympus EM5 тези обективи ще работят по аналогичен начин.
Ще нахвърлям тук несистематично някои впечатления.
Чел съм, че 14-42 и 70-300 били contrast-detect enabled за разлика от 12-60, очаквах да фокусират по-бързо от 12-60, но това не е така. 14-42 фокусира с една идейка по-бавно от 12-60. Изобщо за 12-60 може да се каже, че РАБОТИ с EPL1, a оттам явно ще бъде използваем на EM5. Разбира се, като казвам използваем, това означава, че спокойно и внимателно с него може да се заснимат статични обекти. За спорт и други бързи сцени не може да става дума. Обяснявам си малко по-бързия фокус на 12-60 с по-голямата светлосила. И 14-42 става за спокойно снимане на статични обекти.
Сигмата също така работи на автоматичен фокус, без да е по-бърза от другите два, с тази уговорка, че моторът издава странни звуци.
Що се отнася до 70-300, и той работи, но с него работата е трудна. Поради тежестта му и дългото фокусно разстояние е много неудобно едновременно да се държи здраво обективът с доста извита, и то нагоре длан, да трябва при това да се композира точно и да се гледа екранчето отдалеч. Нещо повече, по принцип 70-300 иска доста светлина, за да може да работи, а екранчето при повече светлина не се вижда какво има на него. МЪКА! Не препоръчвам комбинация 70-300 с PEN. Може би с визйора на EM5 и неговия по-мощен сензор нещата ще са по-различни.
И така, да обобщя, всичките горепосочени обективи МОГАТ да работят на PEN (а вероятно и на EM5), така че, който държи на тях или на някой от тях, да не се притеснява, просто му трябва адаптер (аз в случая съм с MF2).
|
|