Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Монитор който ненатоварва главата; 19-24
Автор: hakama   
Дата:   21-05-12 01:08

Здравейте,

Четох, няколко теми по въпроса, разгледах и на 1-2 места в София за такива монитори, тази седмица ще се взима нов монитор! Приоритетно ми е максимално да не натоварва главата.

Вече имам зелена светлина и бюджет 200-300лв. В момента съм с машина на 7г и 19ка CRT.

Спрял съм се на монитор втора ръка, заради качествената матрица, 24-битов цвят (само при IPS ли е 24битов?)... евентуално и без трептение на подсветката (при HP 2035 и HP2065) - но са ми малко малки, а и размера на точката ме притеснява; това голямо предимство ли е, впредвид целта ми? Новите e-IPS матрици не ми вдъхват доверие.

Търся 20-21-24". От какво разтояние е препоръчително да се гледат; размера на шрифта нали може да се настрои по подразбиране на операционната система, както и в браузера, но при native резолюция? До колкото разбрах 19" (1280х1024) е с най - добра резолюция

Ще се ползва за интернет/четене, филми (вечер), графичен дизайн (първи стъпки), - приоритет ми е да не уморява главата/очите. Относно последното към какви параметри трябва да се ориентирам или да избягвам?
S-IPS или M/S-PVA

На кой монитор ще се чете по-лесно (спрямо, размера на точката. Инчове...):
например: NEC 2170NX (S-PVA) - 0.270 или HP LP2065 - 0.255 (S-IPS)?

Какво да гледам при покупка на монитор втора ръка? Нокиа монитор тест достатъчна ли е?

Часовете на лампата – прочетох да не е на повече от 5000-6000 часа работа. На Nec, Fujitsu Siemens, Samsung как мога да ги видя (на HP ги пише в менюто)?

- На сив фон за петна и драскотини.
- Мъртви пиксели – (черен фон?)
Kaкво друго още?

Трудно намерих ревюта на някои от моделите.
Това са моделите на които съм се спрял:
NEC 2170NX (S-PVA) - успях това да намеря като инфо:
- втория линк /ревюто/ – за един и същ модел ли става дума (+ BK)
http://www.prad.de/en/monitore/review-nec-multisync-lcd2170nx-bk.html

http://www.retrevo.com/search?q=NEC+LCD2170NX&rt=sp&modelid=474216

-Fujitsu Siemens SCENICVIEW P24W-3 1000:1 6ms USB; Panel Type: S-PVA
http://www.prad.de/guide/screen4040.html

http://www.prad.de/board/monitore/tft-b%C3%B6rse/40989-fujitsu-siemens-scenicview-p24w-3-24/

-HP LP2065 /Трептене подсветка (ШИМ) - липсва при над 88% яркост/ - при каква яркост обикновено се работи (не съм работил на LCD)
http://reviews.cnet.com/lcd-monitors/hp-lp2065/4507-3174_7-31631892.html

-HP LP2035 – не намерих ревю - Къде четете ревюта? Този има предимството, че няма трептене на подсветката в целия диапазон на яркостта, но то реално не се използва цялото (на ниво 25% например?!)

-Samsung Synkmaster 213T
http://www.superwarehouse.com/Samsung_SyncMaster_213T_Silver_21_LCD_Monitor/213T-SILVER/p/251156

http://reviews.cnet.com/lcd-monitors/samsung-syncmaster-213t/1707-3174_7-30471565.html

http://www.macworld.com/article/1041604/samsung213.html

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,1202204,00.asp

Може би 21 или 24" е най-удачния вариант.

Какво бихте ме посъветвали?

Благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор който ненатоварва главата; 19-24
Автор: neuromancer   
Дата:   21-05-12 14:34

мъртви пиксели се гледат на бял фон, горещи пиксели на черен фон

Автор: n1x0n   
Дата:   21-05-12 15:09

Каквото и да купиш - на фона на едно дърто CRT ще ти се види райско.
Всички изброени монитори са хубави за твоите нужди, въпросът е по-скоро кой от тях ще намериш в най-добро състояние и на най-добра цена.

Повечето свестни търговци на употребявани монитори дават някаква гаранция, както и опцията да смениш бройката до няколко дни след покупката, ако нещо не е ОК.

Автор: fmj   
Дата:   22-05-12 15:12

Мисля че на ЛС бях изчерпателен.

Автор: GenaDP   
Дата:   22-05-12 15:54

Каквото и да купиш - на фона на едно дърто CRT ще ти се види райско.

Аз пък съм на обратното мнение. Още карам на CRT, LCD EIZO си седи в кашона...

Автор: tvk75   
Дата:   22-05-12 17:10

то зависи какво точно ти е CRT-то

Автор: n1x0n   
Дата:   22-05-12 17:28

Аз пък съм на обратното мнение. Още карам на CRT

Да, ей сега ще повярвам, че караш на някоя дърта разфокусирана 19" бангия [smilie3]

Едно старо CRT за да е по-добро от сегашните LCD-та - трябва да е много запазено и много висок клас. Ама надали човека щеше да пита за смяна, ако беше това случая.

Автор: didesignbg   
Дата:   22-05-12 17:34

Гената напълнил един склад с артизани сигурно и не му пука хич за лцд-та.

Автор: GenaDP   
Дата:   22-05-12 17:39

Еми пак EIZO е CRT-то. Ама натоварва по-малко според мен поне... Колкото до 19-цоловите, имам една Нокия от време оно - докато бачках на нея, също беше по-гуд от ЛЦД. Най-малкото поради факта, че не си ограничен от native резолюцията на матрицата.

Автор: criminal_class   
Дата:   23-05-12 02:25

EIZO ColorEdge

Автор: borkond   
Дата:   23-05-12 07:58

Виж и някое старо Eizo! Наскоро си взех едно с PVA матрица и не отстъпва на изброените!

Автор: tvk75   
Дата:   23-05-12 08:54

а как измервате натоварването?

Автор: jingov   
Дата:   23-05-12 09:16

С наредба номер 7 за работа с видеодисплей [smilie3]

Автор: wanioj   
Дата:   23-05-12 09:50

Apple

Автор: bobby__   
Дата:   23-05-12 13:26

Вярно бюджетът е ограничен, но ако имах такава дилема бих взел нов. Около тази цена са: LG 23" IPS236V-PN и DELL 23" U2312HM
Достатъчно са коментирани и двата, и са отлични за цената си :)

Автор: vanquished   
Дата:   23-05-12 16:30

Ами всяко ЛЦД е по-леко от ЦРТ и по-малко ще натоварва главата . [smilie5]

Аз си мислех ,че се натоварват очите ...

Публикацията е редактирана (23-05-12 16:31)

Автор: gpi72   
Дата:   23-05-12 21:15

vanquished

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie24]

Автор: photosiast   
Дата:   23-05-12 23:15

> Аз си мислех ,че се натоварват очите ...

Баш главата се натоварва като поседиш повечко пред монитора. И после ходиш като замаян и нямаш сили. Трябва да се избягва употребата на компютър! [shtrak]

Автор: vanquished   
Дата:   24-05-12 00:14

Главата ,но заради очите . То и да се говори дълго по ГСМ трябва да се избягва и прекалена употреба на алкохол и цигари също , но на компа се вършат полезни дела [smilie5]

Автор: radi_nrj   
Дата:   24-05-12 01:47

ОТ гореизброените HP 2065 го препоръчвам горещо. IPS Матрица, страхотна картина и 75Hz на ниска цена.

Автор: gbrain   
Дата:   24-05-12 06:11

Стоиш ли дълго време пред него, всеки монитор ще те измори от взирането в него. Аз съм с HP LP2465 (S-PVA)(втора цедка, на 5000 часа работа на подсветката беше), с 35% яркост и 80% контраст работя на него, което е малко по-ярко при работа с фото изображения. За филми е перфе, за игри - достачен, има леко забавяне (накъсване, не мазане)... за фотообработка, може би HP LP 2065 ще е по-добрият вариант (дори може да щади зрителния нерв повече и да има осезаемо по широко цветово пространство), но пък е по-малък и по-бавен за филми и игри.

Ако си решил втора ръка от старите модели (2006-2007) монитори трябва да си решиш дали ти трябва за фотообработка или за мултимедия (игри и филми) и тогава да си избереш модела.

Публикацията е редактирана (24-05-12 06:16)

Автор: fmj   
Дата:   24-05-12 12:46

Купува си ново LG IPS 235 или IPS236.Джитка си и след седем години ще ни пита какъв AMOLED да си купи ,защото неговия ще е остарял морално както и всяка LCD.Във момента не е пречка да се произвеждат големи AMOLED,но нали трябва максимум печалба да изкарат от технологията LCD.А и как да ти кажат че до вчерашния връх в технологията има купища недостатъци спрямо новата.

Автор: pachok   
Дата:   25-05-12 13:37

Виждал съм ЦРТ-та дето си вадят страхотна картина, тъй че не мога да кажа като качество дали са по-добри или по-лоши от ЛСД-тата.
Относно това дали мониторите излъчват нещо, искам да ви кажа, че електромагнитното поле пред монитора е сигурно десетки пъти по-малко от колкото това излъчвано от една крушка, така че това не е толкова фатално.
При ЦРТ има един друг проблем, че се йонизира въздухът около монитора, заради освободените електрони от електронно-лъчевата тръба, което не е много добре.
Дискомфортът в главата идва от очите. Добре е да не се взирате прекалено много в монитора, да мигате по-често и от време на време да фокусирате и в други по-отдалечени предмети от монитора. По-високата честота на опресняване също е важна. Аз лично с просто око разбирам ако е под 70Hz и започва да ми дразни очите. Друга хитрост е да си намалите яркостта на монитора. В първите дни ще ви се струва кофти, но до 2 седмици се свиква и това значително намалява натоварването на очите и главата (изпробвано). За жалост последното е слабо приложимо тук, тъй като повечето хора си обработват по някакъв начин снимките и намалената яркост може да ни подведе за крайния резултат на изображението.

Автор: hristomar   
Дата:   27-05-12 13:31

Имаш ЛС от и от мен!

Автор: hakama   
Дата:   10-06-12 16:18

Ако си решил втора ръка от старите модели (2006-2007) монитори трябва да си решиш дали ти трябва за фотообработка или за мултимедия (игри и филми) и тогава да си избереш модела.

Ами по-скоро мултимедия (интернет, филми евентуално игри), а фотообработката с програми за предпечат ще е с цел обучение, няма да изкарвам пари от това, засега. По-натам ще си взема по-добър ако ме грабне предпечата/дизайна.

Диагонала от 20 инча ме притеснява, някъде четох, че по-дребната точка изморява повече, от друга страна се смаляват и други детайли, като меню, шрифтове и т.н.?! А 21" само два модела съм подбрал, като NEC MultiSync LCD2170NX - Native Resolution 1600 x 1200 at 60 Hz,
http://www.retrevo.com/search?q=NEC+LCD2170NX&rt=sp&modelid=474216
Самсунг 213Т
http://www.superwarehouse.com/Samsung_SyncMaster_213T_Silver_21_LCD_Monitor/213T-SILVER/p/251156

Тук са дадени по вертикала и хоризонтала, а тази на native резолюция - кaква е? Не мога да преценя, в някои ръководства съм чел, че е препоръчително на 60Хц (но можело и 70Хц) - за дадения модел.
http://www.prad.de/en/monitore/review-nec-multisync-lcd2170nx-bk.html

Засега съм се срял на следните и утре ако всичко е наред ще взема един от тях, но още не знам кой, тази честота ми е мътна...
NEC 2170NX (PVA)
Dell 2007FP (PVA)
HP LP2065 (S-IPS)
HP LP2035 (S-IPS)

Mисля си и за 19ка, например Eizo L768; 1921

Публикацията е редактирана (10-06-12 16:34)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »