Автор: checho
Дата: 29-04-12 16:35
Пронто
Възнамерявам скоро да се сдобия с д7000 или д90. Мога да си ги взема за съответно 1600лв и 1250лв, но от гледна точка на това, че освен ако не спечеля лотарията, в близките години няма да сменя тялото, най-вероятно ще взема д7000. Д90 мога да го взема и за ~1000лв refurbished, но не знам колко е сигурно и...
Сега стои въпросът с какви обективи да комбинирам. Снимам от няколко години и съм притежавал само два смотани зуума, т.е. нямам голям опит, който да ме насочи. Снимам предимно портрети(без допълнително осветление, най-вече навън, но не само), опитвам макро(доколкото ми позволява сегашната техника - т.е. почти не :D, но очи на насекоми не ме блазнят). Основно е това. Понякога щракам и стрийт, като видя хубав пейзаж - също се пробвам. Спорт - не.
Имам възможност да си напазарувам от US, бюджетът ми е $900, ако взема д7000, ако взема д90 - може да добавя още някоя пара.
Смятам, че най-полезен ще ми е 50мм - най-често снимам с такова и близко фокусно разстояние(40-65мм да кажем). Имах възможност да пробвам 1.8g на Никон и много го харесах($200). Без да пробвам, по снимки и ревюта страшно много харесах Sigma 1.4($500, ако ми се рискува и намеря на старо - $400). Друг вариант - Никон 50mm 1.4d($300).
За ходене насам-натам, стрийт, пейзажи - 35мм 1.8g($200). Също го пробвах, също го харесах. Много се колебая дали да не се насоча към нещо по-широко, но не знам какво...
От 50мм нагоре - рядко снимам над 110-120мм. Много си харесах Tokina 100mm macro($500). За съжаление не намерих къде да го пробвам и не намирам много информация за него. Ако някой има какъвто и да е опит или наблюдения - моля да сподели. Аз, разбира се, гледах много снимки(бокето ми се хареса страшно много), но не забелязах да се ползва често за портрети, а това най-вече ме вълнува...Друг вариант тук не съм си харесал, така че тук най-много имам нужда от помощ.
Естествено, искаше ми се някакъв мързелив вариант под формата на зуум, но не си харесах такъв в рамките на бюджета...
Така. Препоръчвайте, коментирайте, ругайте, присмивайте се, стига да имате за цел да помогнете на мен и евентуални други - благодарен ще съм.
|
|