Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за обективи
Автор: checho   
Дата:   29-04-12 16:35

Пронто
Възнамерявам скоро да се сдобия с д7000 или д90. Мога да си ги взема за съответно 1600лв и 1250лв, но от гледна точка на това, че освен ако не спечеля лотарията, в близките години няма да сменя тялото, най-вероятно ще взема д7000. Д90 мога да го взема и за ~1000лв refurbished, но не знам колко е сигурно и...
Сега стои въпросът с какви обективи да комбинирам. Снимам от няколко години и съм притежавал само два смотани зуума, т.е. нямам голям опит, който да ме насочи. Снимам предимно портрети(без допълнително осветление, най-вече навън, но не само), опитвам макро(доколкото ми позволява сегашната техника - т.е. почти не :D, но очи на насекоми не ме блазнят). Основно е това. Понякога щракам и стрийт, като видя хубав пейзаж - също се пробвам. Спорт - не.
Имам възможност да си напазарувам от US, бюджетът ми е $900, ако взема д7000, ако взема д90 - може да добавя още някоя пара.
Смятам, че най-полезен ще ми е 50мм - най-често снимам с такова и близко фокусно разстояние(40-65мм да кажем). Имах възможност да пробвам 1.8g на Никон и много го харесах($200). Без да пробвам, по снимки и ревюта страшно много харесах Sigma 1.4($500, ако ми се рискува и намеря на старо - $400). Друг вариант - Никон 50mm 1.4d($300).
За ходене насам-натам, стрийт, пейзажи - 35мм 1.8g($200). Също го пробвах, също го харесах. Много се колебая дали да не се насоча към нещо по-широко, но не знам какво...
От 50мм нагоре - рядко снимам над 110-120мм. Много си харесах Tokina 100mm macro($500). За съжаление не намерих къде да го пробвам и не намирам много информация за него. Ако някой има какъвто и да е опит или наблюдения - моля да сподели. Аз, разбира се, гледах много снимки(бокето ми се хареса страшно много), но не забелязах да се ползва често за портрети, а това най-вече ме вълнува...Друг вариант тук не съм си харесал, така че тук най-много имам нужда от помощ.
Естествено, искаше ми се някакъв мързелив вариант под формата на зуум, но не си харесах такъв в рамките на бюджета...

Така. Препоръчвайте, коментирайте, ругайте, присмивайте се, стига да имате за цел да помогнете на мен и евентуални други - благодарен ще съм.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за обективи
Автор: Tenebrus   
Дата:   29-04-12 19:34

Добре си се насочил към твърдите обективи, само това ще кажа.
The nifty fifty е правилния избор със сигурност, и както един приятел каза "за половин стоп не си заслужава повечето пари", така че няма смисъл от 50 1.4. А и до колкото видях от тестове, бокето на 1.8g е по-добро. Може и да помня грешно де :)
За пейзажи по-добре си вземи нещо 17-50 примерно, макар че светлия е скъпичък доста. С тези тела можеш и без мотори да си ги взимаш, така че и там се разгледай.

Не я знам тая Токина, но ако те тресе парата 70-200 [smilie18] [smilie21]

Автор: checho   
Дата:   29-04-12 19:52

Ами не ме тресе чак толкова много :) и не ми се разнася нещо толкова голямо, също
17-50 също не ме блазни, разглеждал съм го.
За бокето - всичко е субективно, в това отношение също най-много харесах сигмата.
Така или иначе, благодаря :)

Дата:   29-04-12 19:59

Мда, всичко зависи какво искаш да снимаш и как. Ако ще снимаш стрийт и портрети, определено нещо по-леко е по-добре. Но...за портрети в студио (не ми се смейте професионалистите) съм чувал че 70-200 е уникален обектив.

Автор: Giorgio.K   
Дата:   29-04-12 20:31

Вземи си по-евтиното тяло и вкарай повече пари в добри обективи. Един 16-85VR туристически всекидневен /пейзажи, стрийт и квото се сетиш/. От твърдите за Sigma 50/1,4 не се колебай, супер е за портрети и по-добро боке на 50-ка няма да видиш. Друго за каквото ти стигнат парите - Nikkor 35/1.8 е чудесно и евтино обективче. А по-нататък някоя 85-ца може да вземеш или пък нещо за макро между 90 и 105 мм.

Дата:   29-04-12 20:34

Giorgio не си тотално прав. Да...на теория малко повече пари за обективи е добре, но човека говори за д7000, което до колкото чета мнения е ненормално добро тяло. След като не планира скоро да го сменя (то не се знае де) по-добре да вземе него, и обективите бавно и славно ще си дойдат на мястото.
Иначе за 16-85 колегата е прав. Просто аз го забравих ;-)

Автор: lakosta   
Дата:   29-04-12 21:44

и понеже и аз имам такива терзания /с D 90 съм/ какво ще кажете за Nikon AF Nikkor 35mm f/2 D ?
Вместо 35 /1.8

Публикацията е редактирана (29-04-12 21:45)

Автор: deja.vu   
Дата:   30-04-12 06:22

половин стоп не си струва цената..
гроздето е високо и кисело,а[smilie5]

от това,което казваш,че снимаш (портрети,бокета и дребни предмети) ти трябва 50/1.4.
за сега.

Дата:   30-04-12 08:13

deja.vu [smilie18] . Сигурно си прав пич. Може за него да е оправдано. Изказах лично мнение, без да е много правилно :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »