Автор: kapitancho
Дата: 24-02-12 02:27
dove_free,
това което направиха Никон беше меко казано малоумно.
По-гнусна картинка от такава със светкавица и на високо ИСО, няма!
Дори е по-добре без светкавица и високо ИСО.
Бях пускал и официално оплакване с предложение да се добави нова опция в менютата за избор на поведение, но уви, резултат няма.
Това, което се случва е, че вместо да се понамали поне малко ИСО-то, то остава почти същото, евентуално с 1/3 по-ниско, спрямо това, което би избрал апаратът без светкавица. Идеята за запълваща светлина на теория е добра, но на практика, Никон не предлагат никакъв начин да се определи правилно какво да става. Т.е. ако имам предмет на метър и фон на 4 метра, чудесно - фонът ще се вижда що годе. Но дори и да снимам примерно стена с предмети (сцена без фон), пак се избира това поведение.
Тук веднага идват изцепките за настройки из менюто. Е, такива няма. От менюто може по няколко начина да се направи така, че да не вдига ИСО-то. Но тогава то седи на базовата си стойност и ако се окаже, че със светкавицата на може да се освети сцената, вместо да се вдигне ИСО-то, както ставаше примерно с Д80, сцената остава недоосветена.
Това е горчивата истина. Заради тази глупост, на Д7000 съм си изхабил и U1 и U2 позициите, за да имам бърз достъп до светкавица без АУТО ИСО, което пак е по-добър вариант, отколкото да снимам със светкавица на ИСО 3200.
P.S. bpavlov, понякога си трябва. Виж по-горе.
Публикацията е редактирана (24-02-12 02:28)
|
|