Автор: mitku
Дата: 22-02-12 10:18
1. Трябва да видиш дали продавачът доставя съответната стока до България. Пише го точно под карето с цената.
2. Ако доставя до България, трябва да провериш колко струва доставката до България... и колко струва до Англия. Тук най-просто казано аз лично ако видя, че доставката до България ми е до 4 паунда по-скъпа от доставката до Англия - поръчвам до България. Ако доставката до България е над 4 паунда по-скъпа от доставка в Англия - поръчвам до Англия през доставчик.
3А. Ако стоката е ценна (скъпа), аз лично препоръчвам да го поръчаш за Англия (независимо дали се доставя до България), през GiveTransport - струва 3 лири за стоки до 3кг. (и по 1 лира отгоре за всеки килограм отгоре). Има трекинг и може по всяко време да видиш къде е стоката - кога е поръчана, кога е пристигнала в Англия (това е МНОГО важно, защото можеш евентуално да "ръчкаш" продавача ако НЕ е пристигнала навреме там, че и да ти върнат парите, ако не е), кога е тръгнала за България, кога е пристигнала, кога да си я вземеш и т.н. Има възможност и да си я вземеш от офис в София или да ти се достави на адрес в България, с куриер срещу допълнително заплащане (което обикновено струва още 6-7 лв., колкото обикновено е цената на доставката между Англия и България ). Недостатък е, че за дребни и/или евтини неща, пак е по 3 лири на пратка и излиза сравнително скъпо (е, не чак като през Еконт, но туй е друга тема).
3Б. Ако стоката е по-евтина и/или по-малка и има доставка до България, но и ако тази доставка е под 10 лв. - поръчай си го направо на твоя адрес в България. По-малките неща обикновено се получават директно на адреса. За по-обемистите обикновено получаваш известие да отидеш до местния пощенски клон и да си ги вземеш.
3В. Ако стоката е по-евтина и/или по-малка... и има доставка до България, но тази доставка е над 10 лв... или ако при същите условия (евтина, малка пратка) няма доставка до България, а само до Англия: тогаз има още няколко фирми за доставка:
- Най-скъпо - през Еконт (40-50лв. зависи от стоката), не знам какъв и изобщо дали имат трекинг, защото при тази цена разбираемо не съм ги ползвал никога.
- Също както в точка 3А. - пак GiveTransport, но ще ти е около 7лв. доставката за всяка пратка, като ако са повечко бройките се намалява цената на бройка.
- Останалите опции - през GabCo или Empresa. Ще ти излезе пак около 1 паунд на килограм, но разликата е, че няма минимална цена на пратка като в GiveTransport, а също и ако получаваш няколко пратки едновременно се сумират и плащаш за общото им тегло, т.е. може да ти излезе да кажем 2-3лв. (т.е. около 4-5лв. по-евтино отколкото през GiveTransport ако е една пратка... и с още няколко пъти по 5-7лв., на пратка, ако са няколко наведнъж). Недостатък е, че трекинга на GabCo е доста смотан и не е толкоз прегледно и информативно като през GiveTransport, а и според форумите и отзивите на потребители - чат-пат се е случвало да се загуби някоя пратка през тях. През Empresa е подобно положението, но с добавката, че няма никакъв трекинг и не знаеш изобщо къде ти е пратката докато не ти излезе името, че трябва да отидеш да си я вземеш от офиса им в България. А разбираемо ако няма трекинг не знаеш къде ти е стоката и може да се окаже, че се е загубила, а да ти мминат 40-те дни и да не успееш да си върнеш парите.
Та... таквиз ми ти работи. Има много "според-зависи"-та. Успех.
Публикацията е редактирана (22-02-12 10:20)
|
|