Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Неутрални градиентни филтри за пейзажна фотография
Автор: Jirko   
Дата:   20-02-12 10:18

Здравейте, преди няколко дни нахвърлях тази статия с цел да помогна доколкото мога на тези, които се увличат по пейзажите. Хората доста ме питат за филтрите, изглежда в България все още не се е наложил този стил на снимане и няма много инфо за тях.
Не претендирам за пълна изчерпателност и ако някой мисли, че съм пропуснал нещо, моля нека допълни.

http://ivanmiladinov.com/blog/?p=2753

Поздрави![shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Неутрални градиентни филтри за пейзажна фотография
Автор: vale_en   
Дата:   20-02-12 10:28

Статията е страхотна...и адски полезна, поне за мен! Мерси[smile]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   20-02-12 10:59

Добре написана статия, която лесно и на досъпен език обяснява работата с НД филтрите.[smilie24] [shtrak]

Не знам защо на 17мм. влиза филтъра в кадър(винетира), може би защото е на държач. Моя опит е , че поради финансови причини си държа филтъра с ръка и то даже ползвам размер Р на обектив 16-35/2.8
Надраскванията по филтъра са леки и не оказват сериозно влияние на изображението, а и на 1-2 години е нормално да се отделят 30лв. за нов филтър. Ползвам основно градиент НД 4.
Ето тук един кадър с НД8 Hoya + градиент НД4 на 16мм. , като държа градиента с ръка.

Canon 5DM2 , 16mm.(16-35/2.8), ISO 50, f16, 1/3sec. -0.7exp.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/xgmr6642.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/zypi5065.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2012-02/yccb6619.JPG

Автор: atrifonov   
Дата:   20-02-12 11:04

аз ползвам Кокин Z-pro ND Grad, но независимо, че ми казаха че става за ултрашироки стъкла на 10мм ясно се вижда филтъра

Публикацията е редактирана (20-02-12 11:14)

Дата:   20-02-12 11:07

Ванка ти по- добре кажи за Gold- Blue-то, че този който аз открих много скъп 280$

Автор: Giorgio.K   
Дата:   20-02-12 11:23

хубава статия ...! [smilie24]

Дата:   20-02-12 11:32

Ами влиза в кадър защото холдера на Кокин не е измислен добре. Всъщност и да и не, тъй като е измислено да се разглобява. По проблемно е с P холдера им, при него разглобяване няма обаче е евтин и с един остър нож се решава проблема, като го поокастриш. За да не влиза в кадър, от 18мм надолу (фуллфрейм) ще трябва да минеш на Xpro но там каква тесла е...
Lee имат специален wide angle холдер който е измислен така че до 17мм да няма проблеми но беше скъп също. Сега пуснаха и някаква приставка за Nikon 14-24 която бачка с най-големите филтри Хпро дано и за другите обективи без резба измислят такова чудо.
Иначе с ръка може да го държиш, но моите филтри започнаха да се драскат, аз само с тях снимам и от непрекъснатото допиране до обектива започнаха да се появяват следи. Пък и като снимам над 5 сек експозиция започва да става тегаво.

А за голденблуто ще взема да пусна отделна статия, че то е доста специфично. Не искам да те плаша [smilie18] но по мои спомени баш там някъде се оръсих за него, ако не и повече.

Автор: мара   
Дата:   20-02-12 11:43

щом даже аз я прочетох с кеф ;)
че и научих разни неща.

Автор: tonyboy79   
Дата:   20-02-12 11:44

[beer]

Дата:   20-02-12 11:44

и друго- ако можеш да споделиш откъде ги купуващ, щото наистина в БГ ги няма, търсил съм в ebay- и там дърво

Автор: digitalsolutions   
Дата:   20-02-12 11:57

Браво! Благодаря за смислената и полезна статия![smilie24]

Автор: jingov   
Дата:   20-02-12 12:44

Отскоро съм с Hitech за Z pro размер,добре са и не променят цвета,за разлика от Кокина.С 72 мм обектив+ НД8 на 18 мм ,няма винетиране.Като добавя и ЦПЛ вече има,само горе в ъглите .

Автор: n1x0n   
Дата:   20-02-12 12:55

[smilie24]

Slim държача на Cokin не винетира на 17мм с един филтър. Само не трябва да се върти [smilie3]

Автор: Тед   
Дата:   20-02-12 14:18

като n1x0n[smilie24]

Автор: exobexo   
Дата:   20-02-12 15:57

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: nikshot   
Дата:   20-02-12 19:27

[smilie24]

Автор: ivor6   
Дата:   20-02-12 20:03

Много и полезна информация от тази статия .

Автор: simbon4o   
Дата:   20-02-12 20:17

[smilie24] супер! Тъкмо ме бяха обхванали градиентни размисли. Чудя се на резба ли да е или да взема кокин, притеснението ми е да не пада резолюцията от некачествен филтър и да не стане като с марумито което пробвах за грей ама оцветяваше яко синьо.
Та BW gray gradient или кокин(съответно кой кокин) с държач.
Снимам със 16-45 пентакс, който принципно носи 3 тънки филтъра преди да винетира на дигиталката.

Автор: pachok   
Дата:   20-02-12 23:04

Jirko ами CPL филтри ползваш ли. Никой ли не прави комбинация CPL + ND Grad.

Дата:   20-02-12 23:28

Поляризатор слагам да, но все още нямам от онзи дето се слага на холдера и си използвам класически на резба.

Иначе филтрите ги купувам от различни места в чужбина, тук от България само Кокин съм взимал. Сега има някакъв срив в пазара им доставките на Lee са блокирани, с Кокин също имало проблем. Филтрите на Lee може да се поръчат от Англия и ги доставят стига да има наличности.
Относно Singh-ray аз до сега не съм ги срещал в друга страна освен Америка, в това число и Канада. Аз ги поръчвам от там, BH photo и ми ги носи човек на ръка. Тук в България е мъка голяма наистина, никак не са разпространени.

simbon4o не си взимай градиенти на резба. Това е много ограничаващо защото хоризонта е фиксиран. По добре квадратен какъвто и да е. Кокин не съм забелязал да скапва резолюцията. Променят цветовете, като бие на червено в облаците особено ако сложиш два. Но аз съм правил добри снимки с тях, не са невъзможни. Все пак ако имаш пари си вземи Lee. На тоя обектив дори P холдера на кокин да вземеш не би трябвало да винетрира.

Автор: simbon4o   
Дата:   20-02-12 23:43

Мерси за акъла, ще проуча цените :)!

Автор: mitevvv   
Дата:   21-02-12 01:26

браво, адаш [smilie24] [cool]

Автор: aab72aab   
Дата:   21-02-12 09:44

За мен е задължителен когато снимам пейзаж / без зимата на сняг/ само съм се замислял, дали не мога да си го направя или при стъкларите, все пак за стъкълце 30 лева 10 на 10 см при 11 лева квадрат на дебелина 2 мм ще ги ползвам доживот а и бързо се драска

Автор: stix   
Дата:   22-02-12 10:57

А какво ви е мнението за Reverse Grad на Hitech? Наистина се кълнат че нямало промяна на цветовете.

Публикацията е редактирана (22-02-12 10:58)

Автор: n1x0n   
Дата:   22-02-12 13:19

Масовите, малкоформатни градиентни филтри не се правят от стъкло, а от поликарбонат.

Колкото до промяната на цветовете - няма черен акрилен пигмент, който да е напълно неутрален като цвят. Т.е. всеки поликарбонатен филтър, боядисан по стандартната технология - има някакъв оттенък. Въпросът е единствено в това, колко е силен. Повечето сериозни марки правят градиенти с абсолютно пренебрежими отклонения.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »