Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ленинград 4 - lux?
Автор: rezorektor   
Дата:   19-02-12 00:36

Здравейте,
Извинявам се ако ми е глупав въпроса, но ми е важен, а не мога да отделя пари за луксметър, за тези цели, за които ще го използвам.
Могат ли единиците от светломер Ленинград да се преобразуват в луксове и как? Предполагам има някоя формула или таблица.

Поздрави
Борислав

Отговори на това съобщение
 Re: Ленинград 4 - lux?
Автор: kefalcho   
Дата:   19-02-12 01:09

... на моя светломер в упътването е обяснено как да се настрои и е дадена формула за пресмятане но аз съм с друга марка . Ако имаш упътване под ръка , може да провериш дали не е написано[smilie24]

Публикацията е редактирана (19-02-12 01:10)

Дата:   19-02-12 01:37

Тази формулка ми трябва. Но си мисля, че ще е по-точно, ако има таблица например: бленда-2,8; скорост-125; гост-130; lux-ххх

Автор: kefalcho   
Дата:   19-02-12 02:41

.... така ! За минолтата настройките са ISO 100 , 1 секунда е времето , използва се най-широката приставка за отразена светлина , метърът се насочва успоредно на осветявания обект и се извършва меренето. Aperture value се използва като степенуващо число във формулата:

ExIN
lux=2.5x2

10.0
=2.5x2

=2.5x1024

=approx.2600

.дано стане нещо[smile]

Автор: Nickdul   
Дата:   19-02-12 12:39

Ако те устройват cd/ft^2 - ако настроиш светломера на исо 64 и бленда 8 - реципрочното на скоростта на затвора е равно на cd/ft^2
примерно

1/125s @ f/8 @ 64 ASA = 125lm/cd2

по принцип ако вземеш квадратния корен на чувствителността на филма и го нагласиш за бленда, реципрочното на скоростта са cd/lm^2

Източник - Ансел Адамс, Зоновата Система

Дата:   22-02-12 13:45

Много объркващо ми дойде и пак май не мога да изкарам LUX-ове. Освен това скалата дори с бялото капаче ми е малка.

Май ще си купя ето това http://www.panda-bg.com/product.php?code=340010&lang=bg [cool] Занимавам се доста с електро и освен това може да мери и влага.

Благодаря на отзовалите се!

Автор: 5kan   
Дата:   22-02-12 14:51

в книжката на Ваймарлукс ЦДС имаше таблица условните числа от скалата на колко лукса отговарят
ако ти върши работа аналогов луксметър - намира ми се един стар, но почти не ползван
при интерес - моля, пусни ми ЛС

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »