Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Каква е разликата между EF и EF-S обективите на Canon?
Автор: metodiev_martin   
Дата:   15-02-12 22:31

"EF-S, са обективи, специално предназначение са APS-C матрици". "Специално предназначени" - какво ще рече? При кропнато тяло EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM и EF-S 17-85 mm F/4-5.6 IS USM, спрямо EF 17-40 mm F/4.0 L USM, на 17мм , приравнени към лайка ще бъдат приблизително 27мм. Тук не искам да сравнявам качеството, изработката, максималната бленда и цената на горепосочените обективи. Значи ли, че на APS-C матрица, EF-S 17-55 mm f/2.8, ще бъде по-широк от EF 17-40 mm? И обратното - при FF EF-S 17-55 mm f/2.8 ще има винетиране на 17мм, за разлика от EF 17-40 mm?
.................
Може би разликата идва от зрителния ъгъл на самия обектив - за EF 17-40 той е 104° - 57°30' а при EF-S 17-55 - зрителения ъгъл 78°30' - 27°50', а пък при EF-S 17-85 - 78-18° като не съм наясно дали тези цифри са спрямо FF или спрямо Crop, или при EF обектива, представените цифри за зрителния ъгъл са за FF а при EF-S за кропнато тяло.

Отговори на това съобщение
 Re: Каква е разликата между EF и EF-S обективите на Canon?
Автор: jsf   
Дата:   15-02-12 22:38

Обектив EF-S можеш да ползваш само на кроп тяло.
милиметрите са истински, не са приравнени.

един 17-55 на кроп, по зрителен ъгъл се равнява на 27.2-88мм на FF
(17*1.6=27.2 ; 55*1.6=88)

Автор: harvester_vn   
Дата:   15-02-12 22:41

Ъгъла на 17-40 е даден спрямо ФФ, а на другите два спрямо кроп тяло. Мисля че нататък можеш да си отговориш сам.
Другото което е, е това че когато сложиш EF-S обектив на кроп тяло, ползваш целия му обхват заедно с мазните краища, а когато обектива е EF на кроп тяло, ползваш само най-добрата му част.

Дата:   15-02-12 22:55

Мда, простата ми глава, хич не се сети да раздели зрителния ъгъл на EF обектива на 1.6 ...
когато сложиш EF-S обектив на кроп тяло, ползваш целия му обхват заедно с мазните краища, а когато обектива е EF на кроп тяло, ползваш само най-добрата му част.
Ако съдя по моя 17-40, 60D-то ми е FULL FRAME :D - мазането по краищата ми идва в повече до бленда 7.1
Ако не се лъжа, също така EF-S са по дълги от към първата леща и при опит да се правят врътки с адаптори към FF може да се нарани огледалото.

Автор: harvester_vn   
Дата:   15-02-12 23:07

Адаптери не са ти нужни, байонета е един и същ, просто има едно стърчащо, което принципно може да се отреже... И това е само при канонските обективи, например обектив за кроп на Сигма си се слага без проблеми на ФФ и си снима, като разбира се не може да напълни целия кадър.

Дата:   15-02-12 23:08

Ето едни интересни примери

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »