Автор: tzl
Дата: 15-02-12 17:34
Таман някой нагласи белия баланс и после го замаже с пресатуриране и фотошопиране.
Аз съм също на мнение, че твърде много се набляга на "точен бял баланс", когато в 90% от случаите ако има дори нещо "бяло" на снимката, ще може да се "уцели на око" използвайки пипетката в Lightroom например. В случая не говоря за снимки, които ще отидат на корицата на списание Х (да не говорим, че и по списанията белият баланс не винги е "точен", а може би е "трябвало").
В някои случаи съвсем целенасочено трябва снимката да е малко по-топла или малко по-студена. Това може се прави с карти, но не съм сигурен, че на колегата му трябва чак пък такава прецизност. Особено ако снима залез, таман нагласи бялата точка и след няколко снимки пак разлика. Има си определена толерантност, в която е ОК да се движат снимки, които претендират да са с "правилен" бял баланс.
Да не говорим, че повечето няма да забележат разликите (освен ако снимките не се обработват на некалибрирани монитори или са снимани с "неправилен" бял баланс).
Публикацията е редактирана (15-02-12 17:35)
|
|