Автор: HSGeorgiev
Дата: 12-02-12 18:56
bordon, това което пишеш за размера на сензора не е вярно ( извинявам се, просто е така ), но да речем, че може да се реши и преглътне това някак си ... Не е така, защото снимането на спорт е нещо, в което нямаш много време да бъдеш творец и много изобретателен, нито пък дълго и лениво да композираш и да избираш гледна точка. Поради това е добре да можеш да разчиташ на банални и рутинни, но затова пък работещи изразни средства, като например плиткия DOF за изолиране на обекта от фона. Не можеш да снимаш да речем двама футболисти в единоборство или пък двама спринтьори и това на фона на публиката по трибуните и всичко това на фокус - просто кадърът ще е неприемлив, а логическия му център - спортистите в единоборство - ще останат трудно забележими от зрителя. Поради това всеки от нас, снимащите спорт с любителска техника с кропнати матрички винаги обмисля варианта фулфрейм, където при същите условия ще може да постигне по-плитък фокус. Е, 3/4 или микро 3/4 не е точно това, за което мечтаем в тази област. Но казват, че светлосилните зуйковци на Олимпус са много добри - не ги познавам наистина, сега не снимам с обектив твърдо на 2,8 и да предположим, че това може да компенсира ...
Просто не зная дали говорим за едно и също - тук е казано, че това е най-бързата в света система за 3D следящ фокус. С D90, който към момента никак не е най-добрата AF алтернатива на Никон имам съвсем малък брак като използвам следящ фокус върху професионални футболисти в нападение или спринтьори лекоатлети на държавното първенство или на балканските игри. Всъщност и 40D ми даваше по-малко от 30-35% брак с 70-200/4 L в тези ситуации, но D90 дава по-малко брак. И 40D и D90 са много далеч от най-добрите AF системи на производителите си. Точно 3D следящия фокус е по-добър на D300, защото има повече автофокусни точки и още по-добър на D3, пък за D4 да не говорим. Предполагам, че са сходни нещата с 1Dx. Та наистина революционното в тази система на Олимпус е точно в това - ако е наистина най-бързата, по-бърза от горните тела на Никон и Канон и освен това е contrast detect, тоест не е ограничена от определен брой автофоуксни точки на определени места, а може да работи алгоритъма на произволно място на самата матрица на камерата - то това означава, че ще се заличат всички разлики между AF системите на професионалните и на любителските тела, защото би трябвало на практика брак да няма.
Само да вметна, че се чувствам много несигурен в тази тема, по простата причина че става въпрос за две непознати за мен теми накуп - не съм запознат с камерите и обективите на Олимпус и не съм запознат с безогледалните системи на кой да е производител.
Но звучи наистина като революция в спортната фотография. Стига да е вярно това, което пише на този сайт.
|
|