Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Dan Chung - 'No Future in Photojournalism'
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   10-02-12 13:05

Ще умре ли фотожурналистиката като професия?

Интервюто, току-що излязло в Dpreview - според Dan Chung фотожурналистиката такава, каквато е била досега е в безпътица и няма бъдеще, а лично неговата алтернатива е във видео-репортажите.

Дали не е леко прибързано и пресилено или напротив - точно така си е?

Отговори на това съобщение
 Re: Dan Chung - 'No Future in Photojournalism'
Дата:   10-02-12 13:07

Темата може да има различни интерпретации, включително и петъчни - едно че наистина е петък, друго че темата ги позволява [smile]
Но също така може да предполага и сериозни, пък и до някъде тъжни интерпретации [smile]

Автор: s.lazarov   
Дата:   10-02-12 13:14

Бях пуснал подобна тема преди месеци по повод уволнението на няколко фотожурналиста от екипа на CNN

Фотожурнализъм, технологии и още нещо - или защо CNN уволнява фотографи

Фотожурнализмът се е променял, променя се и ще продължи да се изменя, но да изчезне - надали. [smile]

Видеото предпочитано пред фотографиите - да, може и да е така, защото има все повече онлайн издания и видеото лесно се споделя, а често се приема от читателите като по-интересно или интригуващо, доставя повече така да кажем.
Но пък има много издания, и онлайн, и печатни, които залагат на фотожурнализма и там той няма да бъде изместен, поне не в скоро време. Можем да си говорим още за технологиите, тяхното бъдеше и последствие. [smile]

Публикацията е редактирана (10-02-12 13:19)

Автор: promis   
Дата:   10-02-12 13:16

Ами те вече често разчитат на видео и снимки от зрителите. След време и репортери няма да им трябват. Ако някой направи нещо като Wikipedia, но за новини...?!

Автор: s.lazarov   
Дата:   10-02-12 13:22

http://en.wikinews.org/wiki/Main_Page

Разбирам те какво имаш предвид, може би някой ден ще стане, но може би... засега все още има превес на качеството нас количеството или са някъде по средата. [smilie3]

Дата:   10-02-12 13:23

promis, хубава аналогия.
Хммммм да, но Wikipedia също предизвика фурор на времето, в зората на тези технологии, но днес е определено абсурдно да се позоваваш на нея в сериозна публикация ... Пък и комерсиалните издатели на подобни продукти далеч не изчезнаха.
В случая не става въпрос точно за това, че самите потребители изграждат съдържанието и фоторепортерът е станал излишен, става въпрос по-скоро за това, че се е променило търсенето и репортерът, който преди е предлагал това, сега вече е бил насочен към друг тип продукти от самото развитие на нещата и вече предлага това. Или пък това по принцип.

Автор: vgramatikov   
Дата:   10-02-12 13:32

Аз нещо не мисля така.
Но в близките 20г ще се променят доста неща които ние по-младите ще доживеем да видим и за съжаление трябва да сме в крак с него за да оцелеем като съвременни автори.

Фотографирането на диви животни ,които косвено си е вид фотожурналистика ще се съхрани поне за идните поколения в чистия си вид понеже видео материалите са един малко по различен похват изискващ друга подготовка и умения.

Но нищо чудно злед 10-20г да има видео с резолюция 40-50 мегапиксела и повече и самите фотографии да се изтеглят от видео материала. Съчетано с иновативни технологии в автофокуса и оптиката мисля ,че това е възможно.
Тогава може да говорим за допирна точна м/у фотографиите и видеото.

Или нещо в тази насока....

Тоест на кой ще му трябва репортерска фото камера с 10к/сек когато имаме на лице 50 мегапикселово животно което фокусира и снима видео във същата резолюция и има брилянтен автофокус.
Всичко ще става в реално време и статичните кадри при необходимост ще се вадят директно от видеото.

Автор: jino   
Дата:   10-02-12 13:42

На въпроса който интерпретирам :
Има ли бъдеще репортажната фотография? ,отговарям така.[smilie18]
[smilie5]
Докато аз съм жив репортажната фотография нема да умре ,точка ком.

Дата:   10-02-12 13:43

След мен не отговарям ![smile]

Дата:   10-02-12 13:45

Мога да кажа същото и от името на още 15-20 мои приятели и познати фотофорумци [smile] .

Автор: Next_Time   
Дата:   10-02-12 14:03

Стриита като категория в снимането е бил убит от репортажа.Не че нямат общо, но да снимаш репортаж и стриит не е еднакво.Мисля че ще се възроди стрита в ранния му вид в който е важна авторската интерпретация, а не обективното отразяване, като дори няма да е нужно да има събитие.За потребителите ще е все тая как се казва на снимките правени на улицата, но репортерите ще се превърнат пак в творци.[shtrak]

Публикацията е редактирана (11-02-12 11:42)

Дата:   10-02-12 14:08

Next_Time [smile] [smilie24]
От всички интерпретации до сега твоята е най-оптимистична [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: