Автор: stef7
Дата: 09-02-12 08:55
Според непотвърдени данни сенсора в новия Олимпус е този от Panasonic G3 и GX1, малко понапудрен (tweaked). Panasonic G3 който има също EVF, въртящ се дисплей в USA в момента върви 600$ с китов обектив, айде да го сложим 550$ само тялото. За 450$ долара Олимпуса дава в повече:
- по-добър дизайн и евентуално ергономика
- по-добри JPEG директно от апарата
- IS в камерата, 5 стопа според Олимпус, малко пресилено според мен, но айде 3 стопа да са, това никак не е малко.
- IS и при видео за всякакви обективи. Твърдят че премахва трептенето когато снимаш от ръка и/или вървиш, т.е. получаваш нещо като вграден steadycam. Ще чакаме да видим.
- прахо и влаго устойчив.
Като цяло m43 камерите на Olympus дават по-добър AWB от тези на Panasonic. И цветовете, както и баланса при JPEG директно от камерата е по-добър от Panasonic.
Като излязат първите тестове според мен ще си проличи, струва ли си тези 450$ отгоре.
Спрямо конкуренцията стои добре, главно заради това че е част от m43 системата. Не мога да си кривя душата сенсора на NEX 7 е страхотен и камерата ми допада, но няма добри обективи. Или ако има са безбожно скъпи. И според новия roadmap на Сони, положението скоро няма да се подобри. Каква е ползата от този страхотен сенсор като китовия не може да използва всичките му възможности и резолюция. Обективите като цяло са по-големи също а за мен компактността е важна. Fuji то пък много скъпо с трите си единствени за момента обектива.
Така че засега оставам на m43 и чакам да видя какво реално може OM-D E-M5, но все пак браво на Олимпус. Направили са класна камера. Дизайна може да се харесва или не се харесва - въпрос на личен вкус.
|
|