Автор: stef7
Дата: 01-02-12 01:39
Определението хибриден не е много точно. Под хибриден се има впредвид че могат да правят и снимки и видео, но това го могат и всички съвременни DSLR. Както колегите отбелязаха безогледални фотоапарати със сменяеми обективи е по-точното определение. Също мисля че там е бъдещето.
Няма такова нещо като най-добър фотоапарат. Във фотографията както и в живота избора се определя до голяма степен от качествата които за теб са важни и компромисите които човек е готов да направи по отношение на по-маловажните. В статията отдолу са отбелязали звездички по отделни категории по които са ги оценяли. И така всеки може да избере според нуждите си. Но аз ще тръгна по-отдалеч.
В момента на пазара има 4 безогледални системи: Samsung, Sony NEX, Micro Four/Third с участници Olympus и Панасоник и Никон 1. Samsung е най-непопулярната от четирите, а и са сравнително отскоро във фотографията. Това води след себе си последствия като липса или слаб вторичен пазар за употребявана техника например. Може да е чисто предубеждение но на този етап бих подминал тази марка, особенно като се има впредвид че другите два участника са доста силни. Системата на Nikon пък има значително по-малък сенсор от m43 а и още по-ограничена селекция от обективи. Също бих ги прескочил. Бих ограничил избора до Sony NEX и m43 (Olympus, Panasonic).
Sony Nex - силните страни на системата са отличния сенсор, който не отстъпва по размери и възможности на тези в DSLR. Но ти пишеш че това не те интересува или поне не е водещо. NEX системата има и недостатъци, като основния за мен са големите обективи. Голям сенсор води след себе си големи обективи, което някак си обезсмисля малките тела. Поне за мен. Избора на обективи в момента е по-ограничен но съм сигурен това е временно.
Най-пълната и развита система на този етап е m43. Над 15 тела на Olympus и Panasonic. Също толкова голям избор от обективи.
Тук всеки ще ти дава съвети на базата на своя личен опит и предпочитания. Моят съвет е да идеш до някой фото магазин и да повъртиш из ръцете си няколко фотоапарата от двете системи (3 марки обаче) - NEX и m43(Olympus Panasonic), заедно с китовите обективи. Така ще добиеш предства кой ти допада най-много като размери и възможности. NEXовете например като изключим 7цата, която е доста скъпа, нямат допълнителен EVF - електронен визьор. Когато правиш снимки на слънце LCDтo избледнява и не се вижда. Ще можеш ли да се справиш без него или не. Може да се добави EVF, но срещу доста парички. Някои тела нямат чупещи се LCD екрани, други имат. Това важно ли е за теб или не. Олимпус телата имат вградена оптична стабилизация, при Panasonic и Sony са в обектива. И т.н. и т.н. Има доста опции. Голямото изобилие на тела и обективи предполага и относително по-ниски цени за ниския клас, включително и на употребявана техника за м43. След това на базата на вече придобитете впечатления може да си вземеш нещо което ти допада и устройва като цена. Базара на употребявана техника тук също е възможност. Ако не си сигурна дори след теста какво ти харесва, може да си вземеш нещо по-евтинко втора ръка за начало и после след като навлезеш и разбереш какво точно ти допада и искаш, да си купиш ново тяло, обективи и да допълниш системата. Или дори да я смениш. Загубата на пари ще е минимална при положение че първата серия на Олимпус с китов обектив вървят между 400 и 600 лв. - толкова колкото един компактен нов фотоапарат от среден клас.
Безогледалните системи имат още една силна страна - възможност да използват обективи от други системи, което дава достъп до качествена и евтина оптика, па макар и ръчно фокусна но това също после.
Така че ходи гледай, избирай, няма да сбъркаш много с никое от предложенията на Sony NEX или m43.
|
|