Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Хибриден фотоапарат
Автор: elizabet_s   
Дата:   31-01-12 11:37

Здравейте,
искам да си купя фотоапарат
DSLR не са ми скъпи - по скоро са ми много големи - а и аз не съм професионалист - искам да правя любителски снимки - и за тази цел не си струва да дам толкова много пари за скъп фотоапарат
Какво ви е мнението за хибридните фотоапарати и има ли добри на нашия пазар
а за този Samsung NX11 или Samsung NX10

Благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: Хибриден фотоапарат
Автор: io_bs   
Дата:   31-01-12 11:41

Според мен в тях е бъдещето, но още не са се доразвили достатъчно. А пък кой е казал, че човек трябва да е професионалист, за да снима с DSLR? Неслучайно са разделени на различни класове (потребителски и професионални). Аз много се бях навил на NEX-3 преди година, за щастие реших да дам малко повече пари и да си купя DSLR. Не съжалявам, че го направих. В сравнение с него, NEX-a е като играчка.

Автор: sn_gk   
Дата:   31-01-12 12:15

Един NEX-5 ще ти даде много повече от DSLR нисък клас на 3-4-5години,за либителско снимане става въпрос.

Автор: m_d   
Дата:   31-01-12 12:29

Samsung NX200, обзаведен с обектив 20-50мм (или евентуално палачинка 30/2, според нуждите/степента на ентусиазъм) е най-добрата безогледалка (хибрид е твърде мъгляво и нищо не казващо) за всеки, за когото размерът има особено значение. Което би трябвало да са 95% от любителите, просто не са го осъзнали.

Автор: simbon4o   
Дата:   31-01-12 14:22

NX11 e много по-добър от некс като идея поне за мен! Има визьор, фотоапаратски корпус много по-удобен от нексовия телефонски и снима не лошо! Самсунг имат много добри обективи каквито при сони няма! Според мен чудесно си се ориентирал. Самсунг тепърва ще пускат обективи за тази система - много добро начало!

Дата:   31-01-12 22:09

http://www.ephotozine.com/article/olympus-e-p3-vs-panasonic-gf3-vs-sony-nex-5-vs-samsung-nx11-17084

попаднах на тази статия - но извода кой е най добър нещо ми бяга между редовете
Моля за помощ - накъде клонят везните от статията

Автор: simbon4o   
Дата:   31-01-12 22:34

NX11 не е апарат за сравнение със тези от линка, за тях си има NX100/200... 11-ката е по-скоро като G3 само панасоник имат нейн еквивалент. Това си е апарат без огледало без да му липсва удобството на визьор и грип и т.н. всичко си има. Вероятно скоро ще има нов модел понеже излезе NX200 който е доста променен спрямо NX100, има и нова матрица... нормално е да пуснат и нов NX20 примерно.
Иначе ако не ти се занимава с обработка на снимки EP3 дава най-добра картинка без обработка.

Автор: stef7   
Дата:   01-02-12 01:39

Определението хибриден не е много точно. Под хибриден се има впредвид че могат да правят и снимки и видео, но това го могат и всички съвременни DSLR. Както колегите отбелязаха безогледални фотоапарати със сменяеми обективи е по-точното определение. Също мисля че там е бъдещето.

Няма такова нещо като най-добър фотоапарат. Във фотографията както и в живота избора се определя до голяма степен от качествата които за теб са важни и компромисите които човек е готов да направи по отношение на по-маловажните. В статията отдолу са отбелязали звездички по отделни категории по които са ги оценяли. И така всеки може да избере според нуждите си. Но аз ще тръгна по-отдалеч.

В момента на пазара има 4 безогледални системи: Samsung, Sony NEX, Micro Four/Third с участници Olympus и Панасоник и Никон 1. Samsung е най-непопулярната от четирите, а и са сравнително отскоро във фотографията. Това води след себе си последствия като липса или слаб вторичен пазар за употребявана техника например. Може да е чисто предубеждение но на този етап бих подминал тази марка, особенно като се има впредвид че другите два участника са доста силни. Системата на Nikon пък има значително по-малък сенсор от m43 а и още по-ограничена селекция от обективи. Също бих ги прескочил. Бих ограничил избора до Sony NEX и m43 (Olympus, Panasonic).

Sony Nex - силните страни на системата са отличния сенсор, който не отстъпва по размери и възможности на тези в DSLR. Но ти пишеш че това не те интересува или поне не е водещо. NEX системата има и недостатъци, като основния за мен са големите обективи. Голям сенсор води след себе си големи обективи, което някак си обезсмисля малките тела. Поне за мен. Избора на обективи в момента е по-ограничен но съм сигурен това е временно.

Най-пълната и развита система на този етап е m43. Над 15 тела на Olympus и Panasonic. Също толкова голям избор от обективи.
Тук всеки ще ти дава съвети на базата на своя личен опит и предпочитания. Моят съвет е да идеш до някой фото магазин и да повъртиш из ръцете си няколко фотоапарата от двете системи (3 марки обаче) - NEX и m43(Olympus Panasonic), заедно с китовите обективи. Така ще добиеш предства кой ти допада най-много като размери и възможности. NEXовете например като изключим 7цата, която е доста скъпа, нямат допълнителен EVF - електронен визьор. Когато правиш снимки на слънце LCDтo избледнява и не се вижда. Ще можеш ли да се справиш без него или не. Може да се добави EVF, но срещу доста парички. Някои тела нямат чупещи се LCD екрани, други имат. Това важно ли е за теб или не. Олимпус телата имат вградена оптична стабилизация, при Panasonic и Sony са в обектива. И т.н. и т.н. Има доста опции. Голямото изобилие на тела и обективи предполага и относително по-ниски цени за ниския клас, включително и на употребявана техника за м43. След това на базата на вече придобитете впечатления може да си вземеш нещо което ти допада и устройва като цена. Базара на употребявана техника тук също е възможност. Ако не си сигурна дори след теста какво ти харесва, може да си вземеш нещо по-евтинко втора ръка за начало и после след като навлезеш и разбереш какво точно ти допада и искаш, да си купиш ново тяло, обективи и да допълниш системата. Или дори да я смениш. Загубата на пари ще е минимална при положение че първата серия на Олимпус с китов обектив вървят между 400 и 600 лв. - толкова колкото един компактен нов фотоапарат от среден клас.

Безогледалните системи имат още една силна страна - възможност да използват обективи от други системи, което дава достъп до качествена и евтина оптика, па макар и ръчно фокусна но това също после.

Така че ходи гледай, избирай, няма да сбъркаш много с никое от предложенията на Sony NEX или m43.

Дата:   01-02-12 03:37

Няколко неточности:
1) Самсунг правят фотокамери от 70-те. Доста преди Панасоник.
2) Голям сензор НЕ значи голям обектив. Справка: линията обективи на Самсунг. Те са единствената компания, която засега е показала, че разбира смисъла на безогледалната система като компактна алтернатива на ДСЛР.
3) За Sony NEX5n също има визьор. Друг е въпросът, че наличието на визьор е съмнително доколко е съществено за любителски занимания.

Автор: stef7   
Дата:   01-02-12 09:07

@m_d отзад напред:
3) Писал съм: Може да се добави EVF, но срещу доста парички . 350$ ако трябва да сме точни. Което в BG ще е към 600-700лв.

2) Склонен съм да се съглася. Сигурно имаш предвид 3те pancake обектива от които само единия в момента се продава в България. Новия им китов обектив обаче не е по-малък от този на Sony NEX. Мен ме притеснява малкия пазарен дял който имат - 6-8% от всички продадени безогледалки в световен мащаб. В България само Павилиона ги продават, а от компактните pancake имат само един. Опитай се да намериш нещо втора ръка на базара. Няма. Я излезе нещо от време на време, я не. А дали ще може да продадеш нещо ако се наложи (не ти допадне системата) Докато при Sony и m43 реалния избор е много по-голям. m43 също си имат 3 pancake обектива. Китаците на Olympus са още по-компактни, а Panasonic изкараха китак 14-42 (28-85) с размерите на pancake 2 см в сгънато състояние. Та затова мисля за някой който почва сега NEX и най-вече m43 предлагат доста по-голям избор на практика и при m43 компактността е налице. И няма как да не е при положение че сенсора е по-малък. Просто физика.

1) Може и да са правили, но аз не познавам някой който да е ползвал или снимал с такава камера. На книга може да са правили, на практика бяха световно неизвестни допреди 4-5 години, когато навлязоха в дигиталната фотографията.

Дата:   01-02-12 10:51

Благодаря на всички включили се в темата
Оставам да чета и препрочитам написаното от Вас
След което ще посетя някой магазин (ръка да пипне, око да види, както ме посъветвахте)
А някой качествен магазин с разнообразие и компетентен персонал да ми препоръчате.
Благодаря отново - вашия форум ми хареса много - оставам ваш верен почитател

Автор: variysky   
Дата:   01-02-12 10:55

NX10 съм имал и ти го препоръчвам горещо с обектива 30/2.

Дата:   01-02-12 11:43

@stef7:
Не знам кой е новият кит на Самсунг, но 20-50 е наполовина на бурканите на Сони.
м43 са стари като технология на сензора в момента, отделно е лимитът, който се задава от размера му върху възможностите за снимане при малко светлина. Затова не бих ги препоръчвал като алтернатива на дслр.

Автор: GM   
Дата:   01-02-12 17:01

Глупости на търкалета! Снимай преди да пишеш!!!

Дата:   01-02-12 17:14

!!!
И аз мога тройка удебелени удивителки. Даже моите са по-изчистени и по-естетично издържани, смея да твърдя. [smilie5]

Автор: shsphoto   
Дата:   11-02-12 03:38

Вземи си Канон G1 X като излезе след някой ден и ще имаш и качество и ръчно управление и авто и малки размери. [smile]

Автор: Hotsnail   
Дата:   11-02-12 10:35

Значи аз съм с некс. Тука комплексарите за пореден път пишат глупости. Нито са пипали некс нито самсунг а още по-малко панасоник.

Некс-3 наистина не е много удобен. Ако е некс вземи си 5н или 7. За момента няма апарати на сходни цени с по-добро качество на снимките и видеото и да не са поне 50% по-скъпи. Просто няма колкото и да говорят глупости хората тука.

Некс-5н има едно ограничение - не е удобен за снимки в студио. Просто няма стандартно гнездо за светкавица. Има си начини ако си вземеш 5н и искаш в студио да снимаш пиши ми.

За 5н има възможност да си сложиш електронен визьор допълнително когато решиш, че ти трябва. Много са специфични тия ситуации, когато ще ти трябва, та може да е след 3 години. Според мен от 18-те ми месеца опит с подобни апарати не ти трябва визьор.

Коя марка....писаха ти хората горе долу.

Самсунг са най-назад като технологии и мислене, само кутиите са им интересни. Не бих се заглеждал въобще. Имат разни обективи колко фокусират и за какво стават не е ясно, предвид че почти не се продават.

Панасоник, олимпус и сони са доста използваеми на този етап. Тука трябва да си прецениш. Олимпусите псоледно поколение са много готини в много отношения има ги много в бг. Панаснник използват същата система обективи и правят като цяло по-добри обективи от олимпус. Та и те са интересни. А можеш и да комбинираш нов олимпус e-pl3 с обективи панасоник и стават добре.

Сони са със собствена система за обективи. Сензора в апаратите им е като от ДСЛР като размер а технологично са с най-добрите сензори в момента (освен апарати дето са доста по-скъпи).

Друго е, че сони са с размер на сензора 3:2 подобно на 35мм фото филч, при панасоник и олимпус е 4:3 като стар телевизор Опера например.

По -големия сензор има предимства и някои недостатъци, предимства по-хубави снимки по много параграфи ама пък не с голяма разлика, дори незабележима при голям процент от снимките. Недостатъка е размера на обективите, колкото по-голям сензора по-големи и обективите. (за тия дето само четат глупости по мрежата - буркани).

Има ли достатъчно обективи за сони ами има. Тука при всички марки въпроса става нз пари - имаш ли достатъчно пари да ги купуваш. При сони 16мм и 18-55 дето идват в комплектите ще са ти пре достатъчни за дълго време, та не се кахъри за други поне една или две години. При олимпус и панасоник има сходни.

Аз си имам собствено мнение за качеството на образа при панасоник и олимпус и си взех Сони, но има и много доволни хора с другите марки.което и да избереш има хора, да ти помогнат с избор на аксесоари и съвети.

Значи най-важното, може би, е за кои случаи не стават тия апарати. Не са удобни за снимки на диви животни, птици и спортни събития в зала. Системите им за фокусиране все още не са на нивото на ДСЛР като прецизност, скорост за тия неща. За студийни снимки стават най-скъпите модели от тези апарати, по-ниския клас са малко смешни или като некс-5н сложни са такива неща. Та ако искаш да ходиш на фото курсове панасоник g3 е може би единствена опция на разумна цена за начинаещ, инак некс-7 или новия олимпус ще свършат работа.

Публикацията е редактирана (11-02-12 11:42)

Дата:   11-02-12 10:52

Да обобщя, ако мислиш все още, че компактен безогледален апараат със сменяема оптика е това дето искаш. Иди и виж в магазина

Olympus e-pl3
Panasonic G3
Sony NEX-5n

Прочети си по мрежата сравнения и статии и си избери. Няма да сбъркаш с нито един от трите. Ако имаш по-специфични въпроси питай. Примерно кой му е най-хубаво видеото, или "какъв обектив ми трябва за портрети" такива неща.

Много важно в български магазин не слушай продавача!!! Най-сигурния начин да избереш нещо дето не става за нищо или поне за това дето искаш. Ще се ояви някой умен продавач и ще ти каже че искаш никон или канон или пентакс или господ знае каква глупост или разпалено ще те убеждава как еди кое си е най-добро без и хабер да има за какво говори. В фотосинтеза и павилиона аз гоня по-далеко от мен щото хем не знаят, хем имат склоност да дават акъл. А тия в техно... ако искаш да се посмешш на глупоста им викни ги заай въпрос и тихинко си се смей докато им слушаш бисерите - нямат равни по некомпетентност, чудя се дали могат да четат или това не е изискване за постъпване на работа.

Публикацията е редактирана (11-02-12 10:58)

Автор: vth41   
Дата:   11-02-12 11:06

Hotsnail, твърденията ти за електронния визьор, специално за Панасоник не са много верни. Имам GH2, и при него такава драма на тъмно няма. [shtrak]

П.С. Защо сравняваш 4:3 с телевизор "Опера", има и по-съвременни телевизори и монитори с 4:3 [smilie3]

Дата:   11-02-12 11:16

Ами колкото съм ги гледал има накъсване на цветове има и малко забавяне. Ама са много по-добре от първите опити.

Ненекса няма накъсване въобще, забавянето е много малко. Електронен е образа и макар да с почти двойно повече пиксели от другите пак не е идеално гладък. Абе става за кадриране и с увеличение или peeking става за фокусиране.

Ама ако имаш възможност погледни визьор на а900 или д3 или някоя 1-ца и просто разликата е брутално голяма за сега.

Това за операта щото мен 4:3 не ме кефи за фотоапарат. За монитор почти няма вече 4:3, телевизори също няма 4:3. Аз предпочитам два 4:3 монитора един до друг пред 16:9 де. За 16:9 ще ми трябва да е 32" да ми е удобен. В къщи са с един 16:9 монитори един 4:3.

Panasonic gh2 е много готин също малко по-скъп и за туй не го препоръчах горе. Ама май е най-добрата видео машина.

Пп интересно е че новите визьори на сони са май направени от самсунг. Та може би някой ден да има самсунг с ултра як визьор, ама тя май тяхната ситема птива на закриване нещо. Последните 6 месеца нищо не са казали, релкламирали. Както и дслра май самсунг изоставят тоя пазар

Публикацията е редактирана (11-02-12 11:18)

Автор: vth41   
Дата:   11-02-12 11:37

Не ме разбирай погрешно - изобщо нямам намерение да сравнявам ел. визьори с тези на DSLR-ите, просто, когато прочетох написаното от теб, пощраках из тъмните ъгли вкъщи /до този момент не бях ползвал ел. визьор в закрити помещения/, и проблем нямаше никакъв.
Иначе, по темата, това което си написал над моя пост [smilie24]

Дата:   11-02-12 11:40

Ок съгласен

Аз малко песимистичо се отнасям към електронните визьори. Ще изтрия онова горе

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »