Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимане на студено
Автор: mboy   
Дата:   26-01-12 10:00

до колко безопасно е да разнасяш апарата , т.е. да снимаш в студове като днешния (минус 5 , минус 10 градуса на завет)?
предполагам за всеки апарат е различно, конкретно ме интересува за D7000

мерси [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане на студено
Автор: J0R0   
Дата:   26-01-12 10:08

Няма проблем да снима на студеното (малко по-бързо ще ти свършват батериите)
Внимавай само, когато го внасяш от студеното на топло.
Тогава се получава конденз и е опасно.
Когато го внесеш от студа, гледай да е в чанта и известно време не отваряй чантата (за снимане да не говорим), докато се темперира. Десетина минути.

Автор: geopal   
Дата:   26-01-12 10:12

да, проблем със снимането няма ( и аз съм с Д7000), има проблем като го вкараш на топло после...както Жоро е казал, иначе имаше 1-2 теми от миналата зима много полезни със съвети, трябва да видя къде беше...
днес само на адаши ми върви [smilie5] [beer]

Автор: valen_tin   
Дата:   26-01-12 10:23

статия

тази статия много ми хареса. Става дума за доста по-екстремни условия (северно сияние), но има доста ценни съвети за снимане на студ. Ако вършат работа за -40, вършат и за -10

Автор: mboy   
Дата:   26-01-12 10:34

ok, мерси за информацията
преди тва бях чел за конденза, иначе принципно го нося в чанта, на която надявам се да може да се разчита :)

Автор: docenta   
Дата:   26-01-12 10:57

Вземи си едно полиетиленово пликче за плодове от някой хипермаркет (да е малко и да не заема място иначе всякакво върши работа) и го дръж в чантата, когато се прибираш докато си на студено извади картата и пъхни апарата в плика, после се прибираш и точиш снимките докато хапаратя се грее.

Автор: zdimitrov   
Дата:   26-01-12 11:36

Не е лоша идея да се извади и батерията освен картата.
А пък докато прегледа на компютъра снимките от картата с рийдър, ще има време машинката да си изравни температурата и да избегне конденза.

Автор: anjsan   
Дата:   26-01-12 11:50

Добре е още резервната батерия да е в някой вътрешен джоб на топло за да не пада толкова бързо . След смяна "изтощената" пак на топло и така може още да изкара . За екстремни минусови температури батериите трябва по някакъв начин да са сложени близко до тялото на топло и с кабелчета да се свържат с апарата . За България май не се налага тая операция .

Автор: idivanov   
Дата:   26-01-12 12:09

Времето за темпериране зависи от температурната разлика вън и в самото помещение. Според мен от половин до час е времето за нормална и безопасна работа на апарата след внасяне в затоплено помещение.

Автор: OIM   
Дата:   26-01-12 12:45

Търсачката ще ти ти помогне най много

Автор: pefoto01   
Дата:   26-01-12 13:49

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: gaco.bacov45   
Дата:   26-01-12 16:08

За темперирането на камерата,най-безопасно е в затворен найлонов плик.Поне за час.Във фоточантата ще трябва повече време,но не я отваряй!Идеята е,да няма достъп на нов създух,от където и влага за конденза!Това се вижда най-добре от водата изпотила плика от вън.

Автор: erotila   
Дата:   26-01-12 16:11

[smilie18] може да хвърлите и една шепа зърна и да чакате да покълнат

вие наистина ли не сте имали час по физика който мисля е задължителен за средното образование в таз дЪржавЪ

Автор: ilcoin   
Дата:   26-01-12 16:16

Снимки от околностите на Мурманск при температура около -30.

Автор: tzl   
Дата:   26-01-12 17:19

Още по-сложно става, когато се снима с генератори по това време. Там трябва да се мисли за още повече неща... Под "генератори" имам предвид и бензинов генератор + моноблокове, както и акумулатор с електроника, който захранва глави, както и акумулатор с инвертор, който захранва моноблокове.

Публикацията е редактирана (26-01-12 17:21)

Автор: valen_tin   
Дата:   26-01-12 17:45

tzl написа:

> Още по-сложно става, когато се
> снима с генератори по това време.
> Там трябва да се мисли за още
> повече неща... Под "генератори" имам
> предвид и бензинов генератор +
> моноблокове, както и акумулатор с
> електроника, който захранва глави,
> както и акумулатор с инвертор,
> който захранва моноблокове.
>

>
> Публикацията е редактирана (26-01-12
> 17:21)

а ако моделката е по монокини още по-драматично става [smilie3]

Автор: gruncharov   
Дата:   26-01-12 20:40

Опита ми с едно 600Д на Канон е, че на повече от -15 целия апарат става "бавен" - примерно preview функцията след като снимаш понякога ми се забавя с 2-3 секунди.

Може да е единичен случай, но все пак реших да го споделя.

Автор: kjey   
Дата:   26-01-12 23:06

Миналата зима снимах с 40D-то и Токина 11-16 на -18/20градуса към половин час[smile], проблем нямаше(напълно заредена батерия падна наполовина), интересното стана като влязох в добре затоплена стая[smilie5] - целия апарат и обектив плувнаха във вода от конденз - подсуших ги, и това беше[smilie24]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   27-01-12 08:22

Нещо не разбрах, защо конденза (дестилирана вода) ще навреди на апарата? И при лентовите практики и канони и при дигиталните многократно съм го вадил от чантата, изпотявал се е и толкова. Никакви проблеми. Говоря за апарати с някаква електроника все пак - Практика МТЛ3, Канон АЕ1, Канон ЕОС 300, Канон ПРО1, 5Дм2.

Да , студа от -10 нататък скапва по-бързо батерията, но оправя шума.[smile] Не трябва да се вманячаваме толкова в опазването на техниката , защото повечето съвременни ДСЛР-и са създадени да работят и в по-лоши метеоусловия.

Нещо интересно от линка на ilcoin :

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/kfpe7482.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/apze1936.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2012-01/hltf1311.JPG

http://images.chistoprudov.ru/lj/travel/kolskiy/01_anons/02.jpg

и коментара на автора:
"Акумулаторите трябваше да ги грея с ръкавици и да ги сменям през 5 минути, за да видя , какво се е получило трябваше да чегъртам леда от екрана с нокът, а статива замръзна и почти не се въртеше. Айфона след 10 мин. разходка умря и трябваше доста да го топля, за да направя тези снимки след което отново умря."[smile]

Дата:   27-01-12 09:59

Истината е, че дестилираната вода е доста лош проводник. Така че не би трябвало да има проблем, даже и да се "изпоти" сериозно. Просто го изчакате да изсъхне.

По-надолу в коментарите пише, че за апарата няма нужда да се тревожи човек, при правилен подход след няколко часа в чантата всичко е наред и даже и конденз няма.

Обясняват също, че това обледеняване на апарата всъщност доста зависи от влажността на въздуха (Мурманск е пристанищен град) и от това дали ще дишаш срещу апарата или не. Ако въздуха е сух, проблема е доста по-малък. Разправят още, че при температури под -40 спират да работят правилно екранчетата.

Ето още по-директни указания, за съжаление нямам време да превеждам. Гугъл-преводачката би трябвало да помогне:
"Сначала надо занести в помещение, где температура от 0 до -5: там очистить от снега. Дать полежать в открытом кофре минут 10.
Затем застегнуть кофр и можно тащить в теплое помещение. Только не класть к батарее или печке - лучше вообще оставить на сквозняке. Кофр не открывать минут 20-25. За это время (если температура в помещении выше +15) температура в кофре будет постепенно увеличиваться, но довольно плавно, что предотвратит образование конденсата в больших количествах.

По истечению указанного времени - камеру можно достать из кофра. Если Появился конденсат - удалить его тряпочкой. Если появился конденсат на внутренних линзах объектива и зеркале камеры - значит пусть еще полежит в кофре, но теперь уже расстегнутой и объектив от тушки нужно отделить - так внутренности быстрее прогреются и провентилируются.

Все операции с момента вноса в помещение, разумеется проводятся без аккумулятора.

Если затащите камеру из -25 сразу на печку в +30 - рискуете получить конденсат на матрице, притом довольно крупный, который высохнув, вполне может оставить разводы на светочувствительном элементе, ну и на линзах в объективе тоже.
Не вытащите батарейку и включите влажную камеру - может замкнуть контакты."

Автор: erotila   
Дата:   27-01-12 10:04

"Нещо не разбрах, защо конденза (дестилирана вода) ще навреди на апарата?"

Представи си защото съдържа свободни електрони които пък правят възможна елекпропроводимоста реална. Ако системата е Диелектрична [smilie18] каквато тя е преди да има конденз Вътре във фотоапарата, то след като има конденз има възможност платките да станат електро проводими, от там да протече и електричен ток който пък ще "изгори елементите".

Но дадения пример няма нищо общо с конденза, дадената снимка показва кака се снима при минусови температури и ... определена влажност на въздуха. Много добре знаете че -30 градуса в сибир нямат нищо общо с -7 градуса и вятър на Витоша.

В една от темите го обясних, че апарата от топло на студено не прави конденз. НО от студено на топло той се получава, конденза се получава от границата м/у студена и топла зона при определено атмосферно налягане... така става и ДЪЖДЪТ и това се учи в 5-6 клас. Химически чистата вода е ДИЕЛЕКТРИК /демек изолатор/ но конденза във апарата ви не е никак чист за това ИМА вероятност платката с електрическите елементи да стане ЕЛЕКТРОПРОВОДИМА, при наличието на условия за конденз.

При студено снимане само трябва да внимавате да не пипате с ръце апарата /примерно да сте с ръкавици/ и другото което е препоръчително да не дишате срещу него, тогава пък ще се заледи. Ако вали сняг просто го изтръсквате и той пада, но ако сте с ръкавици тялото би останало студено и снежинките няма кка да се разтопят като паднат на него. Но пък от студа материята си променя свойствата, както и от топлото, за това всяко нещо си има и температурен диапазон в който РАБОТИ нормално...

НЯКАКВИ НЕ [smilie18] ЯСНОТИИ

пп
сега ще кажете ама нали във тялото има батерия която поддържа паметта... да има, нея няма как да я премахнете, а защо с нея опасността от токов удар е минимална пак се учи в 5-6 клас.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   27-01-12 11:13

erotila, няма мръсен и чист конденз, защото той винаги е дестилирана вода. Ти изказваш хипотезата, че евентуално платката на апарата може да е била толкова силно запрашена, че конденза по нея свързвайки се с праха, ще го направи силно електропроводим. Това наистина теоретично е възможно, но на практика апаратите работят с ниски напрежения и обикновено платките и елементите са покрити с лаково покритие, което предпазва. Също така едва ли платките вложени в корпуса на съвременни ДСЛР може да се запрашат толкова.

Показах замръзналия апарат, не за да илюстрирам конденза, а заради интересния кадър и свежия коментар на автора.[shtrak]

Автор: ggreg   
Дата:   27-01-12 11:39

Искам да споделя и моя скромен опит с конденза [smile]
Според мен основният проблем от него идва, че когато дестилираната вода (конденз)контактува с останки от флюсовете (киселинни) от запояването, се получават електролити доста агресивни към медта и калаено-оловните тиноли. На практика съм виждал уреди, зловещо разядени от влага (последният ми най-грозен случай бе на уред забравен на яхта за около месец. Много лесно прекъсва писта (обикновенно много по-тясна от милиметър) или пък става от проводник на "полупроводник". Често така пострадали уреди или модули от уреди не подлежат на (буквално) реставриране. И е неприятно, когато няма откъде да си поръчаш нова такава платка...
Два дни вече за по-сигурно апарата ми си почива в къщи и доста хубави кадри в снега си ги направих само наум [smile] :) Добре че не съм фотограф [smilie5]

П.П. Ето един по-отдавнашен случай

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/zkhb2776.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/aqen0707.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2012-01/cpft7998.JPG

http://photo-zona.net/images/user60951/album16185/large/1237293785_sglj1553_DSCF0862sm.jpg

подлагана на влага платка от автомобилен комфорт-модул. Обърнете внимание на интегралата долу вляво при 7-мо краче. И няколко други проблемни места. Често при такива миниатюрни платки ремонта е невъзможен. Снимката е правена с първия ми сапунер, но все пак горе-долу се вижда.
Не съм вещоман, но не бих си причинил умишлено нещо такова на мой уред. Аклиматизирането трябва да е много бавно и внимателно...

Автор: pefoto01   
Дата:   27-01-12 11:49

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   27-01-12 11:54

Благодаря на ggreg за професионалният коментар.

Аз обаче си мисля, че производителите са си дали сметка за този проблем и поне на по-високия клас техника са предпазили платките по някакъв начин. Което не изключва разбира се внимателното боравене с техниката.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: